News Kypriako ΓΓ ΑΚΕΛ: Προειδοποιούσαμε για τους κινδύνους στο Κυπριακό

ΓΓ ΑΚΕΛ: Προειδοποιούσαμε για τους κινδύνους στο Κυπριακό

Ο Γ.Γ. της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, δήλωσε ότι δεν αποτελεί επιδίωξη του ΑΚΕΛ να βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή με οποιοδήποτε άλλο για το Κυπριακό. Υποχρεώνονται, ανέφερε σε δηλώσεις στην Πάφο, να απαντούν σε «αστήρικτες και απαράδεκτες» κατηγορίες και εξήγησε ότι το κόμμα του προειδοποιούσε για τους κινδύνους ενός παρατεταμένου αδιέξοδου.

 

Αυτό θα διευκόλυνε την Τουρκία να προωθήσει κάποιους νέους στόχους σε βάρος της Κύπρου και του συνόλου του λαού, είπε, προσθέτοντας ότι αυτό ουσιαστικά επιβεβαιώθηκε με την απαίτηση της Τουρκίας να τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων λύση δυο κρατών. Το κόμμα του, συνέχισε ο Άντρος Κυπριανού, δεν μπορεί να παρακολουθεί αδιάφορο την συνεχή επιδείνωση της κατάστασης στο Κυπριακό, επαναλαμβάνοντας ότι το ΑΚΕΛ -ως μια υπεύθυνη και πατριωτική δύναμη που σκέπτεται το μέλλον της χώρας- έχει υποχρέωση να προειδοποιήσει για τους κινδύνους που ελλοχεύουν και να αναλάβει πρωτοβουλίες, έτσι ώστε να ξεκινήσει μια ουσιαστική προσπάθεια για την απελευθέρωση και την επανένωση της πατρίδας.  Επανέλαβε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν κινείται προς αυτή την κατεύθυνση, όπως είπε, και αυτό που κάνουν είναι να ασκούν πολιτική κριτική.

Συνεργατισμός
------
Σε διάσκεψη Τύπου στην Πάφο, ο Άντρος Κυπριανού ρωτήθηκε και για τις εξελίξεις στον Συνεργατισμό. Δήλωσε ότι η Κυβέρνηση φορτώνει στις πλάτες του λαού τις ζημιές του Συνεργατισμού, ύψους 4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Όσα συμβαίνουν, ανέφερε, είναι εγκληματικά και απαράδεκτα, υπενθυμίζοντας ότι πληρώθηκαν 1,7 δισ. για την εξυγίανση του Συνεργατισμού, διορίστηκαν κομματικοί φίλοι της κυβέρνησης στον Συνεργατισμό, δόθηκαν υποσχέσεις, λήφθηκαν αποφάσεις και παρά τις διαβεβαιώσεις ότι όλα βαίνουν καλώς, τελικά προχώρησαν στην πώληση του Συνεργατισμού.

Επιβεβαιώθηκε ένα σενάριο που ακουγόταν -όπως είπε- για ένα χρόνο, όπου το καλό κομμάτι θα το αναλάβει η Ελληνική Τράπεζα και το κακό θα φορτωθεί στις πλάτες του λαού. Κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της, λέγοντας ότι επί διακυβέρνησης Αναστασιάδη τα όποια σφάλματα και παραλείψεις φορτώνονται στους υπηρεσιακούς, ενώ, αντίθετα, για οτιδήποτε συνέβαινε επί διακυβέρνησης Χριστόφια, ο ΔΗΣΥ ζητούσε την ανάληψη πολιτικών ευθυνών.

Επίσκεψη στο Νοσοκομείο Πάφου
----------
Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ επισκέφτηκε σήμερα το Νοσοκομείο Πάφου, ολοκληρώνοντας τις επισκέψεις του στα κρατικά νοσηλευτήρια.  Χαρακτήρισε απογοητευτική την κατάσταση, λέγοντας ότι οι ασθενείς αλλά και οι επαγγελματίες υγείας ζητούν από το κόμμα του να κάνει κάτι, γιατί η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο.

Ένα χρόνο μετά την ομόφωνη ψήφιση των νομοσχεδίων, συνέχισε, το μόνο που έγινε για την αυτονόμηση είναι ο διορισμός του Διοικητικού Συμβουλίου του αυτόνομου οργανισμού.  Ένα χρόνο μετά την ομόφωνη ψήφιση των νομοσχεδίων, η διαπίστωση, ανέφερε, είναι ότι «τα δημόσια νοσηλευτήρια, με ευθύνη της κυβέρνησης, έχουν αφεθεί να παραπαίουν και οδηγούνται προς την κατάρρευση». Αυτό, παρά το γεγονός ότι με βάση τη συμφωνία του Ιουλίου του 2016 και τον σχεδιασμό θα έπρεπε να ενισχύονταν και να εκσυγχρονίζονταν για να αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά των Υπηρεσιών Υγείας στο πλαίσιο του ΓεΣΥ.

Προειδοποίησε, επίσης, ότι σε περίπτωση που τα κρατικά νοσηλευτήρια αφεθούν για περισσότερο χρόνο στην κατάσταση στην οποία βρίσκονται, θα είναι η βόμβα στα θεμέλια του ΓεΣΥ και αναφέρθηκε στα προβλήματα υποστελέχωσης, υποχρηματοδότησης των υπηρεσιών και υπερφόρτωση υποδομών και κλινικών.  Έκανε, επίσης, λόγο για μεγάλες λίστες αναμονής, για διοικητική δυσλειτουργία και απουσία βασικών διαδικασιών, πρωτοκόλλων και κατευθυντήριων οδηγιών, έλλειψη αναλωσίμων και βασικών ιατρικών εργαλείων, απουσία ολοκληρωμένου εκπαιδευτικού προγράμματος για τους επαγγελματίες υγείας και ελλιπή μηχανογράφηση.

«Η νοσηρή αυτή κατάσταση», κατέληξε, «έχει ως τραγικό αποτέλεσμα χιλιάδες πολιτών να μην έχουν πρόσβαση σε αξιοπρεπή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ή να οδηγούνται στην οικονομική καταστροφή» και εισηγήθηκε σειρά μέτρων που θα απαλύνουν την κατάσταση, σημειώνοντας ότι το κόμμα του, με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και υπερασπιζόμενο την αρχή ότι η υγεία είναι αναφαίρετο κοινωνικό δικαίωμα, θα εργαστεί για την κινητοποίηση και συστράτευση της κοινωνίας, ώστε να αναβαθμιστεί και να εκσυγχρονιστεί η δημόσια υγεία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Top