Η Κύπρος επαναλαμβάνει την έκκλησή της για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων υπό τις καλές υπηρεσίες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ "με ανανεωμένη πολιτική βούληση, αποφασιστικότητα και ξεκάθαρη δέσμευση στο συμφωνημένο πλαίσιο των ΗΕ", δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Ανδρέας Κακούρης, σε τοποθέτησή του στην υψηλού επιπέδου ανοικτή συζήτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας την Τρίτη με θέμα «Προώθηση της Διεθνούς Ειρήνης και Ασφάλειας μέσω της Πολυμέρειας και της Ειρηνικής Επίλυσης Διαφορών».
Ο κ. Κακούρης απηύθυνε έκληση προς το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να διασφαλίσει την πλήρη εφαρμογή των δικών του ψηφισμάτων και την τήρηση του διεθνούς δικαίου, υπογραμμίζοντας πως "όταν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας αγνοούνται χωρίς συνέπειες, υπονομεύεται και διαβρώνεται το ίδιο το θεμέλιο της διεθνούς έννομης τάξης».
Επανέλαβε τη δέσμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας για επίλυση του Κυπριακού σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ, που προνοούν για μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στις παραμέτρους που έχει εγκρίνει το ΣΑ.
“Επαναλαμβάνουμε την έκκληση μας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων υπό τις καλές υπηρεσίες του Γενικού Γραμματέα, του οποίου η συνεχιζόμενη εμπλοκή, περιλαμβανομένης της πρόσφατης διευρυμένης συνάντησης για την Κύπρο την περασμένη εβδομάδα στα Ηνωμένα Έθνη, αποτελεί πηγή ενθάρρυνσης αλλά και σαφές μήνυμα για τη σημασία της συνέχισης των προσπαθειών για την επίτευξη βιώσιμης λύσης” τόνισε.
Πρόσθεσε πως "επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας "με ανανεωμένη πολιτική βούληση, αποφασιστικότητα και ξεκάθαρη δέσμευση στο συμφωνημένο πλαίσιο των ΗΕ".
Παράλληλα καλωσόρισε και εξέφρασε στήριξη στο έργο της Προσωπικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα και υπογράμμισε την ανάγκη διαλόγου για υπέρβαση των μακροχρόνιων αδιεξόδων.
Ο κ. Κακουρής καλωσόρισε επίσης την αυξανόμενη έμφαση που δίνεται στη συμμετοχή των γυναικών και των νέων στις ειρηνευτικές διαδικασίες και επανέλαβε τη στήριξη της Κύπρου στην ενίσχυση της συμμετοχικότητας, του διαλόγου, και των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων.
«Ανυπομονούμε για τη μέρα που το Κυπριακό δεν θα αποτελεί σύμβολο διεθνούς αδράνειας, αλλά απόδειξη της διαχρονικής ισχύος της πολυμερούς διπλωματίας», σημείωσε.
Ο κ. Κακουρής επαναβεβαίωσε τη δέσμευση της Λευκωσίας στον πολυμερή διάλογο και τη διπλωματία, προειδοποιώντας παράλληλα για τις συνέπειες της επιλεκτικής εφαρμογής του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. «Η πλέον βιώσιμη μορφή ειρήνης δεν επιτυγχάνεται δια της βίας, αλλά μέσω του διαλόγου, της διπλωματίας και του διεθνούς δικαίου», τόνισε, εκφράζοντας παράλληλα τις ευχαριστίες του προς την πακιστανική Προεδρία του Συμβουλίου για την πρωτοβουλία για αυτή τη συζήτηση και προς τον Γενικό Γραμματέα ΟΗΕ για τη «σταθερή του προσήλωση» στις αρχές του Χάρτη.
Υπογράμμισε πως το Κεφάλαιο VI του Καταστατικού Χάρτη συνιστά όχι μόνο νομικό μηχανισμό, αλλά και ηθικό και πρακτικό οδικό χάρτη για την πρόληψη συγκρούσεων και την ειρηνική επίλυση διαφορών. «Ο ΟΗΕ δεν είναι απλώς χώρος διαχείρισης κρίσεων, αλλά θεματοφύλακας της ειρήνης μέσω της συνεργασίας, της οικοδόμησης εμπιστοσύνης και της αρχής δίκαιης εμπλοκής», σημείωσε.
Αναφερόμενος στην περίπτωση της Κύπρου, τη χαρακτήρισε «παράδειγμα τόσο της υπόσχεσης όσο και της απογοήτευσης της πολυμέρειας», λόγω της συνεχιζόμενης διαίρεσης που οφείλεται – όπως είπε – «στην παράνομη χρήση βίας, την ξένη κατοχή και την παρουσία ξένων στρατευμάτων».
Υπενθύμισε τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ, και ιδίως τα 541 (1983) και 550 (1984), τα οποία καλούν σε σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας και στην αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων. Ωστόσο παραμένουν ανεφάρμοστα και το κυπριακό ζήτημα συνεχίζεται, σημείωσε. «Δεν πρόκειται για αποτυχία των αρχών του Κεφαλαίου VI», υπογράμμισε, «αλλά για αποτυχία της συνεπούς εφαρμογής τους».
Προειδοποίησε ότι “η επιλεκτική συμμόρφωση τόσο προς το διεθνές δίκαιο όσο και προς την εφαρμογή των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας υπονομεύει όχι μόνο τις προοπτικές ειρήνης στην Κύπρο, αλλά και την αξιοπιστία του ίδιου του πολυμερούς συστήματος”.
Κλείνοντας, τόνισε ότι η ειρηνική επίλυση διαφορών «δεν είναι απλώς η απουσία ένοπλης σύρραξης, αλλά η δίκαιη και διαρκής διευθέτηση διαφορών με βάση το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τον σεβασμό της κυριαρχίας των κρατών».
Κάλεσε επίσης το Συμβούλιο Ασφαλείας να καταβάλει περισσότερες προσπάθειες για την επιβολή των ψηφισμάτων του και τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος όπου οι ειρηνικές λύσεις «δεν είναι απλώς δυνατές, αλλά αναμενόμενες».