Σε κλίμα έντονης συγκίνησης πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, η απονομή του Μεταλλίου Εξαίρετης Προσφοράς προς την Κυπριακή Δημοκρατία στη μεγάλη Ελληνίδα ερμηνεύτρια Μαρίζα Κωχ, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Χριστοδουλίδη.
Απονέμοντας το Μετάλλιο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, απευθυνόμενος στην κα Κωχ είπε ότι «είναι μια μέρα ιδιαίτερης ιστορικής σημασίας που στιγμάτισε τη χώρα μας και τον λαό μας.
Είναι μεγάλη τιμή για μένα που είμαι ο πρώτος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας της μεταπολεμικής γενιάς, γεννήθηκα έξι μήνες πριν την τουρκική εισβολή του 1974.
Εκ μέρους της κυπριακής Πολιτείας, του κυπριακού λαού, σας απονέμω το Μετάλλιο Εξαίρετης Προσφοράς τόσο για όλα όσα έχετε κάνει για τον πολιτισμό αλλά ιδιαίτερα για το τι έχετε κάνει για την Κύπρο, μαζί με άλλους ανθρώπους των Γραμμάτων και των Τεχνών, του Πολιτισμού, σε μια δύσκολη στιγμή για τη χώρα μας και τον λαό μας που έψαχναν ένα αποκούμπι.
Πολλοί είχαν γυρίσει την πλάτη στην Κύπρο, εσείς ήσασταν πρωτοστάτης στην προσπάθεια για διεθνοποίηση του Κυπριακού. Και σας τιμούμε όχι μόνο για να θυμηθούν οι παλαιότεροι αλλά και για να μάθουν οι νεότεροι το τι είχατε κάνει το 1976 στη Χάγη με τον διαγωνισμό της Eurovision που χωρίς καμιά δόση υπερβολής θέσατε τη ζωή σας σε κίνδυνο για να τραγουδήσετε για την Κύπρο και να κάνετε το πρόβλημα της εισβολής και της κατοχής γνωστό.
Και ο κυπριακός λαός, η κυπριακή Πολιτεία θα είναι παντοτινά ευγνώμονες για αυτή την τολμηρή σας απόφαση, μια απόφαση που πραγματικά τη νιώθατε, την κάνατε χωρίς να αναμένετε ποτέ το οποιοδήποτε αντάλλαγμα.
Τόσα χρόνια μετά, 49 χρόνια μετά, η κυπριακή Πολιτεία σας απονέμει το Μετάλλιο Εξαίρετης Προσφοράς και έχω τη μεγάλη τιμή εκ μέρους της κυπριακής Πολιτείας να σας απονέμω αυτό το μετάλλιο και να σας ευχαριστήσω για όλα όσα κάνατε και κάνετε ακόμη για τη χώρα μας».
Από την πλευρά της η κα Κωχ είπε ότι «είμαι τόσο συγκινημένη που δεν μπορώ να εκφράσω τα όσα νιώθω τούτη τη στιγμή. Θέλω να σας πω μόνο ότι το πώς πηγάζει αυτή η αγάπη για την Κύπρο από μέσα μου θα μπορούσε να το εξηγήσω εγώ η ίδια μόνο εάν είχαν γεννηθεί εδώ σε τούτα τα χώματα. Πριν από τη Eurovision, όταν είχαμε δικτατορία στην Ελλάδα, βρεθήκαμε μαζί με άλλους μουσικούς, όπως ο Μαρκόπουλος, ο Μάνος Λοϊζος, ο ηθοποιός Ληναίος και άλλοι, στο Λονδίνο ως καταφύγιο για να γλυτώσουμε τη σύλληψη. Εκεί, μια ομάδα νέων παιδιών της Κύπρου μάς αγκάλιασε, και εκείνα ήταν αγωνιστές εκεί, και μας εξασφάλισε ένα γεύμα την ημέρα».
Πρόσθεσε ότι η σχέση που δημιουργήθηκε με τους Κύπριους τότε ήταν πολύ δυνατή και διατηρείται μέχρι και σήμερα.
Αναφερόμενη στην εμπειρία της στη Eurovision όπου τραγούδησε για την Κύπρο, η κα Κωχ είπε συγκινημένη ότι τίποτα δεν μπορούσε να τη σταματήσει από το να βγει στη σκηνή και να ερμηνεύσει το αγωνιστικό αυτό τραγούδι.
Ανέφερε επίσης ότι εκφράζει συναισθήματα από καρδιάς, «κάτι που δεν μπορεί να αλλάξει ούτε με τα χρόνια ούτε με το μεγάλωμα το δικό μου», σημειώνοντας ότι «πιο μεγάλη τιμή (από τη σημερινή) δεν περίμενα».
Τέλος, η κα Κωχ χάρισε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την πρώτη ηχογράφηση του «Ελένη», του Γιώργου Σεφέρη, το οποίο η μεγάλη καλλιτέχνις ηχογράφησε μόλις πρόσφατα.