Στο δεύτερο μέρος της συνέντευξής του στο SigmaLive, ο κ. Θράσος Λιασσίδης περιγράφει την μεταφορά του ως αιχμαλώτου πολέμού μετά την Τουρκική εισβολή του 1974 στην Τουρκία.

Παρουσιάζεται λεπτομερώς η διαδικασία μεταφορά από την Κερύνεια στη Μερσίνα και από εκεί στα Άδανα, μετά  στα φυλακές της Αμάσειας μέχρι την επιστροφή του στην Κύπρο.

Διαβάστε επίσης: Θράσος Λιασίδης: «H κατάρα του πολέμου»-Από την εισβολή στην αιχμαλωσία (vid)

Δείτε το teaser του B Μέρους της Συνέντευξης

Μετά τη σύλληψή του μεταφέρθηκε στα Άδανα, όπου οι στρατιώτες έβγαλαν τις ζώνες τους και ξυλοκοπούσαν αλύπητα τους αιχμαλώτους. Τα ρούχα και τα εσώρουχά τους είχαν κυριολεκτικά λιώσει πάνω στο σώμα τους. Σε μια από τις πιο σκληρές στιγμές που περιέγραψε, ένας τραυματίας αιχμάλωτος υπέφερε καθώς προσπαθούσαν να του αφαιρέσουν ένα βλήμα από το γόνατο με ψαλίδι, χωρίς καμία αναισθησία ή άλλη φροντίδα.

Άλλοι κρατούμενοι κατέρρεαν ψυχικά· κάποιος, σε στιγμές απελπισίας, χτυπούσε το κεφάλι του στον τοίχο μέχρι που o κ. Λιασίδης τον συγκρατούσε για να ηρεμήσει.

Μετά τις ανακρίσεις, οι Τούρκοι δεν επέτρεπαν στους αιχμαλώτους να επιστρέψουν στα ίδια κελιά, φοβούμενοι ότι θα συνεννοηθούν μεταξύ τους. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο αιχμάλωτος, “νομίζαμε πως οι Τούρκοι ήταν παλαβοί, αλλά τελικά δεν ήταν”.

Ιδιαίτερη εντύπωση του είχε προκαλέσει η συμπεριφορά ενός Κύπριου αξιωματικού, ο οποίος, όπως είπε, συμπεριφερόταν δουλοπρεπώς απέναντι σε Τούρκο ταγματάρχη, προκαλώντας απογοήτευση στους συγκρατούμενους του.

Από τα Άδανα οι αιχμάλωτοι οδηγήθηκαν με λεωφορεία στην Αμάσεια. Κατά την άφιξή τους, τουρκικός όχλος επιτέθηκε στα λεοφωρεία με καρέκλες, πέτρες, ακόμα και δρεπάνια.

Στις φυλακές, κατά τις λίγες ελεύθερες ώρες, οι κρατούμενοι έπαιζαν παιχνίδια για να ξεχαστούν και ο ίδιος είχε αναλάβει ρόλο διαιτητή, καθώς τον εμπιστεύονταν. Ανάμεσά τους βρίσκονταν γνωστοί Κύπριοι ποδοσφαιριστές, όπως ο Σαβάκης της Ομόνοιας και ο Αντωνίου από το ΑΠΟΕΛ.

Στα Άδανα, οι Τούρκοι φοβούνταν τις αρρώστιες και τους έβαζαν εμβόλια με την ίδια σύριγγα “όπως στα ζώα”, όπως χαρακτηριστικά είπε ο ίδιος.

Καθώς οι μέρες περνούσαν, τα νεύρα όλων άρχισαν να σπάνε και κάποιοι σκέφτονταν την απόδραση. 

Ακολούθως ο κ. Λιασίδης περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο έμαθαν ότι θα επιστρέψουν στην Κύπρο και τις μνήμες από την στιγμή που συνάντησε την οικογένειά του. Εκφράζει τηνα ανησυχία του για τον σημερινό διχασμό του Ελληνισμού και τονίζει πως η μαρτυρία του είναι ένα μνημόσυνο σε όσους έχασαν τη ζωή τους μέσα στα τραγικά γεγονότα του 1974.

Στο τελευταίο μέρος αποκαλύπτει πως ο ίδιος έχασε την όρασή του εξαιτίας των βασανιστηρίων κατά την διάρκεια της αιχμαλωσίας

Ακολουθεί ολόκληρη συνέντευξη:



Η συνέντευξη παραχωρήθηκε στους δημοσιογράφους Μάριος Πούλλαδο και Κωνσταντίνο Πετρίδη