«Πρέπει να στηρίξουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να διεκδικεί και όχι να τον υπονομεύουμε με κάθε ευκαιρία προτείνοντας του υποχωρήσεις», δήλωσε τη Δευτέρα ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι η λύση πρέπει να διαλαμβάνει ένα κράτος που μπορεί να είναι το «σπίτι» του συνόλου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμένιων και Λατίνων.

«Για να το πετύχουμε, πρέπει να σφυρηλατήσουμε, έστω και τώρα, την ενότητα γύρω από όλα όσα μας ενώνουν», πρόσθεσε.

Σε ομιλία του στο ετήσιο μνημόσυνο πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή  που διοργάνωσε η ΓΟΔΗΚ στον Άγιο Κασσιανό, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων πως δεν αναμένουμε πως ο αγώνας μας θα είναι εύκολος, ούτε  έχουμε ψευδαισθήσεις σε ότι αφορά την κλιμακούμενη τουρκική θρασύτητα και αδιαλλαξία, προσθέτοντας ότι  όμως, το Δημοκρατικό Κόμμα παραμένει προσηλωμένο στην επίτευξη μιας λύσης που πρέπει να προνοεί τη συνέχιση και μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι η λύση θα αφορά  σε ένα λειτουργικό, ομοσπονδιακό, και κανονικό κράτος,         απελευθερωμένο από την τουρκική κατοχή,  απαλλαγμένο από τον τουρκικό στρατό και πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης,

Συνεχίζουμε ν’αναζητούμε μια λύση λειτουργική που θ’αντέξει στο χρόνο, είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, σημειώνοντας παράλληλα ότι «ότι η λύση πρέπει να διασφαλίζει στον κυπριακό Ελληνισμό τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες και θα είναι μία λύση βιώσιμη και υποφερτή».

Φρονεί, είπε, ότι «ο κυπριακός λαός, δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχτεί λύση δύο κρατών, δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχτεί συνομοσπονδία δύο κρατών, δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχτεί μια λύση που θα νομιμοποιεί την κατοχή και θα μετατρέπει την Κύπρο σε τουρκικό προτεκτοράτο».

Κάλεσε επίσης σε συνέχιση του αγώνα  με αποφασιστικότητα, υπευθυνότητα και πίστη, για τη δικαίωση του προδομένου λαού μας. για την απελευθέρωση της αδικημένης μας πατρίδας, προσθέτοντας πως χρέος όλων  είναι «να μη λυγίσουμε και να μην γονατίσουμε».

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε καταληκτικά ότι αποτελεί «χρέος μας να θυμόμαστε την προδοσία της 15ης του Ιούλη του 1974 και το αποτρόπαιο έγκλημα της τούρκικης εισβολής και τη μακάβρια αφετηρία της τραγωδίας μας».