Ενόψει της πολυμερούς συνάντησης της Νέας Υόρκης, και ανεξαρτήτως αν οι προσδοκίες είναι χαμηλές, η πλευρά μας πρέπει να προσέλθει με καλή θέληση και έτοιμη για διαπραγμάτευση με συγκεκριμένες θέσεις, είπε τη Δευτέρα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου.

Σε ομιλία του στην εκδήλωση του ΑΚΕΛ, για τις μαύρες επετείους, ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι ακόμα και το ζήτημα των ΜΟΕ, που φαίνεται ότι θα είναι το βασικό αντικείμενο της συνάντησης, επιβάλλει «επικέντρωση στον στόχο για συντήρηση της κινητικότητας στο Κυπριακό και για τη διαμόρφωση καλύτερων δεδομένων που θα επιτρέψουν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν διαφυλάσσοντας ταυτόχρονα όσα μέχρι τώρα συμφωνήσαμε».

«Εμείς, όπως πάντοτε, είμαστε πανέτοιμοι να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας για τον τόπο και τη λύση», πρόσθεσε.

Μεταξύ άλλων ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι οι πρόσφατες διεθνείς εξελίξεις, οι πόλεμοι και οι συγκρούσεις που έχουν ξεσπάσει ή ενταθεί σε ολόκληρο τον κόσμο -και εδώ στη γειτονιά μας- υπενθυμίζουν ότι πάντοτε ενέχει ο κίνδυνος παγωμένες συγκρούσεις να μετατραπούν σε θερμές.

«Πρέπει, επίσης, να λάβουμε επιτέλους υπόψη ότι η Τουρκία εκμεταλλεύεται την παρέλευση του χρόνου για να παγιώνει επί του εδάφους τη διχοτόμηση και για να εντείνει την πολιτική αλλοίωσης της ταυτότητας της τουρκοκυπριακής κοινότητας και τη σταδιακή εξαφάνισή της ως ξεχωριστής οντότητας», πρόσθεσε.

Ανέφερε ακόμα ότι πέραν από τους κινδύνους, η ντε φάκτο κατάσταση αποστερεί από τη χώρα μας ευκαιρίες, δυνατότητες και προοπτικές. «Αν δεν είχαμε να αντιμετωπίσουμε την κατοχή και τις εχθρικές διαθέσεις της Τουρκίας, τα δεδομένα σε μια σειρά ζητήματα που σήμερα μας προβληματίζουν, όπως είναι το ενεργειακό και το υδατικό, θα ήταν εντελώς διαφορετικά», σημείωσε ο κ. Στεφάνου.

Συνέχισε λέγοντας ότι επιβάλλεται «να συνεχίσουμε την τιτάνια προσπάθεια για να πετύχουμε λύση η οποία να αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες του λαού μας με τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση».

Η βάση και το πλαίσιο αυτής της προσπάθειας έχουν από καιρό συμφωνηθεί, ανέφερε ο κ. Στεφάνου, και βρίσκονται σε πολλά ψηφίσματα του ΟΗΕ και είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα η οποία όχι μόνο περιγράφεται σε ψηφίσματα του Διεθνούς Οργανισμού, αλλά το περιεχόμενό της έχει συμφωνηθεί στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Είναι μέρος, πρόσθεσε, «του διαπραγματευτικού κεκτημένου το οποίο ως ΑΚΕΛ επιμένουμε ότι πρέπει να διαφυλαχθεί και να αξιοποιηθεί για τη συνέχιση και την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με στόχο την επίτευξη συνολικής λύσης».

Ο ΓΓ το ΑΚΕΛ ανέφερε επίσης ότι «είναι γνωστό ότι υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις στον τόπο που είτε ανοικτά είτε κεκαλυμμένα απορρίπτουν τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία και επιμένουν σε μια διαφορετική λύση», σημειώνοντας παράλληλα ότι «σε αυτούς που μονίμως διαφωνούν έχουν προστεθεί κι αυτοί που ενδύουν την απόρριψη της ΔΔΟ με ψευδο-επαναστατική φρασεολογία».

«Ανεξαρτήτως, φρασεολογίας και συνθημάτων η απόρριψη της ΔΔΟ δεν οδηγεί πουθενά αλλού παρά στην οριστικοποίηση της διχοτόμησης», προειδοποίησε.

Όσοι απορρίπτουν τη συμφωνημένη λύση της ΔΔΟ δεν έχουν καταφέρει και δεν πρόκειται ποτέ να καταφέρουν να υποδείξουν άλλο ρεαλιστικό δρόμο που να λυτρώνει από την κατοχή, γιατί απλά δεν υπάρχει, συνέχισε αναφέροντας ότι «τα λόγια είναι εύκολα και ενίοτε γοητευτικά η πραγματικότητα όμως είναι σκληρή και αμείλιχτη».   

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι το κόμμα του θα συνεχίσει να παλεύει για τη λύση του Κυπριακού με συνέπεια στη συμφωνημένη λύση. 

Με φόντο αυτό το σκηνικό, πρόσθεε, «επιβάλλεται η ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών στη βάση μιας θετικής ατζέντας με στόχο τη δημιουργία δυναμικής για διάρρηξη του αδιεξόδου και για συνέχιση των διαπραγματεύσεων στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες από το σημείο που διακόπηκαν».

«Πενήντα ένα χρόνια πριν, μια μέρα σαν την αυριανή (15η Ιουλίου) που ξημερώνει, την Κύπρο τη σκέπασε το σκοτάδι του φασισμού» συνέχισε προσθέτοντας ότι «οι φασίστες πάνοπλοι φώναζαν μες στις γειτονιές 'κομμουνιστές θα πεθάνετε'. Τελικά παρέδωσαν την Κύπρο ανοχύρωτη στον Αττίλα και έτρεξαν να κρυφτούν στο Τρόοδος». 

Είπε επίσης ότι «πενήντα ένα χρόνια μετά ο φασισμός πάει να σηκώσει ξανά κεφάλι. Η ακροδεξιά προσπαθεί να βγει στο προσκήνιο τούτη τη φορά φτιασιδωμένη, κουστουμαρισμένη, χαμογελαστή. Μα όταν πέσει το σκοτάδι γίνεται ξανά ο εαυτός της, ένα τάγμα βίας που χτυπά στο ψαχνό σε πογκρόμ, σε συλλόγους, σε σωματεία, όποιον βαφτίσει 'εχθρό'». 

Πρόσθεσε πως ο φασισμός δεν πέρασε τότε, δεν θα περάσει ούτε τώρα, καθώς «θα είμαστε πάντα απέναντι και δεν θα κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω». 

«Ενωμένοι και αποφασισμένοι θα συνεχίσουμε ν’ αγωνιζόμαστε για τη Δημοκρατία, για την ελευθερία και την επανένωση του τόπου μας, για την πρόοδο και την προκοπή του λαού μας. Ενωμένοι και αποφασισμένοι θα συνεχίσουμε τον αγώνα για τη δικαίωση του λαού μας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων για τη σωτηρία της πατρίδας μας», συμπλήρωσε.