Την πάγια θέση του για μη επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού αν δεν αναγνωριστεί η «κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς» της τουρκοκυπριακής πλευράς εξέφρασε σε δηλώσεις του σήμερα ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ, σημειώνοντας παράλληλα ότι μέχρι να βρεθεί «κοινό έδαφος» η συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών σε πρακτικά ζητήματα, μέσω των τεχνικών επιτροπών, είναι επωφελής και για τους Τουρκοκύπριους και για τους Ελληνοκύπριους.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, ανακοίνωσε την αναχώρησή του για τη Νέα Υόρκη, όπου στις 16-17 Ιουλίου θα συμμετάσχει σε άτυπη συνάντηση υπό τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, επαναλαμβάνοντας τη θέση του ότι δεν πρόκειται να υπάρξει μετάβαση σε επίσημες διαπραγματεύσεις εάν δεν

Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση με τα πολιτικά κόμματα στα κατεχόμενα, ο κ. Τατάρ αναφέρθηκε στη διαδικασία που προηγήθηκε της συνάντησης στη Νέα Υόρκη, κάνοντας λόγο για «συναίνεση» που επιτεύχθηκε στην άτυπη πενταμερή στη Γενεύη. Όπως είπε, η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, ενήργησε στη βάση των έξι σημείων που συμφωνήθηκαν εκεί.

«Παρόλο που δεν καταφέραμε να σημειώσουμε την πρόοδο που θα θέλαμε σε αυτά τα έξι σημεία», δήλωσε ο κ. Τατάρ, «στο πλαίσιο της συναίνεσης της Γενεύης και με τις πρωτοβουλίες της κ. Ολγκίν, μεταβαίνουμε στη Νέα Υόρκη». Στη συνάντηση, εκτός του ΓΓ του ΟΗΕ και της κ. Ολγκίν, θα συμμετάσχουν ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, ο Βρετανός Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και οι ομάδες τους, είπε.

Η θέση για «δύο κράτη» και πρακτική συνεργασία

-----------------------------

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επανέλαβε τη θέση του για «λύση δύο κρατών», υπενθυμίζοντας ότι η νέα αυτή πολιτική παρουσιάστηκε στον ΟΗΕ τον Απρίλιο του 2021. Διευκρίνισε ότι, ελλείψει αναγνώρισης της «κυριαρχικής ισότητας», δεν μπορεί να υπάρξει «επίσημη διαπραγμάτευση». Ως εναλλακτική, ανέφερε ότι θα μπορούσαν να εξεταστούν μέτρα όπως «απευθείας πτήσεις, απευθείας εμπόριο και απευθείας επαφές».

Μέχρι να βρεθεί «κοινό έδαφος», ο κ. Τατάρ υποστήριξε ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών σε πρακτικά ζητήματα, μέσω των τεχνικών επιτροπών, είναι επωφελής και για τους Τουρκοκύπριους και για τους Ελληνοκύπριους. Ανέφερε ότι οι 12 τεχνικές επιτροπές εργάζονται σε θέματα όπως ποινικές υποθέσεις, προστασία πολιτιστικής κληρονομιάς, οικονομία, εμπόριο, ακόμη και για τη συνεργασία σε περίπτωση σεισμού. Ως παράδειγμα προόδου στα έξι σημεία της κ- Ολγκίν, ανέφερε τη σύσταση νέας τεχνικής επιτροπής για τη νεολαία, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει τις εργασίες της.

Οδοφράγματα και Περιουσιακό

----------------

Αναφορικά με το θέμα των οδοφραγμάτων, ο κ. Τατάρ ισχυρίστηκε ότι, παρά την «καλή του πρόθεση», δεν υπήρξε πρόοδος. Επανέλαβε την πρότασή του για άνοιγμα των οδοφραγμάτων της Μιας Μηλιάς και της Λουρουτζίνας, δηλώνοντας ότι θα θέσει ξανά στη Νέα Υόρκη την πρόταση για άνοιγμα δύο οδοφραγμάτων από κάθε πλευρά.

Είπε επίσης ότι θα θέσει «οπωσδήποτε» το περιουσιακό στη συνάντηση. Υποστήριξε ότι οι ενέργειες της ελληνοκυπριακής πλευράς αποτελούν «απειλή» και υπονομεύουν το «καλό κλίμα» που είχε δημιουργηθεί, προσθέτοντας ότι θα «αμφισβητήσει την καλή πρόθεση της άλλης πλευράς». Επικαλέστηκε πρόσφατη απόφαση του δικαστηρίου του Στρασβούργου, η οποία, όπως υποστήριξε, παραπέμπει στην «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» του ψευδοκράτους ως τον αρμόδιο μηχανισμό για την εξέταση των αιτήσεων των Ελληνοκυπρίων.

Κλείνοντας, ο κ. Τατάρ ανέφερε ότι «πηγαίνω στη Νέα Υόρκη γιατί ο ΟΗΕ μας απηύθυνε πρόσκληση. Θα είμαι εκεί για να εκπροσωπήσω την τδβκ, να προστατεύσω τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων και να ακουστεί η φωνή μας».

Δηλώσεις Ουστέλ

-----------

Μετά τη συνάντηση, ο «πρωθυπουργός», Ουνάλ Ουστέλ, δήλωσε ότι ο κ. Τατάρ τους ενημέρωσε πως έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για τα τρία από τα έξι σημεία που συζητήθηκαν στη Γενεύη, χωρίς όμως να υπάρχει αποτέλεσμα στα άλλα τρία.

Ο κ. Ουστέλ πρόσθεσε ότι ζήτησαν από τον κ. Τατάρ να θέσει ως θέμα προτεραιότητας στη Νέα Υόρκη τις συλλήψεις στο ζήτημα του σφετερισμού των ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα.