Ο Ερσίν Τατάρ, επανέλαβε την πάγια θέση του ότι μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία για το Κυπριακό μπορεί να ξεκινήσει μόνο υπό τον όρο της επιβεβαίωσης της «κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος» της τουρκοκυπριακής πλευράς. Τη θέση αυτή εξέφρασε μετά τη συνάντησή του με την Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, δηλώνοντας ότι με την ίδια στάση θα μεταβεί στην άτυπη διευρυμένη συνάντηση στη Νέα Υόρκη, στις 16-17 Ιουλίου.
Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών η «Kıbrıs Gazetesi» γράφει ότι ο κ. Τατάρ υποστήριξε ότι οι συνομιλίες για λύση στη βάση της ομοσπονδίας, οι οποίες συνεχίζονταν για περισσότερα από 50 χρόνια, έχουν αποτύχει. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με την κ. Ολγκίν, συζητήθηκε επίσης το άνοιγμα νέων σημείων ελέγχου, με τον κ. Τατάρ να προτείνει τη διάνοιξη των οδοφραγμάτων της Μιας Μηλιάς και της Λουρουτζίνας για τη διευκόλυνση των διελεύσεων και την ανάπτυξη του εμπορίου, ισχυριζόμενος ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν επέδειξε θετική προσέγγιση. Στην ατζέντα βρέθηκαν ακόμη θέματα των τεχνικών επιτροπών, όπως η εκκαθάριση ναρκοπεδίων, η αποκατάσταση νεκροταφείων και περιβαλλοντικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων σε ηλιακή ενέργεια στη νεκρή ζώνη, για τις οποίες ο κ. Τατάρ ζήτησε ένα μέρος της παραγόμενης ενέργειας να δοθεί απευθείας στην τουρκοκυπριακή πλευρά. Παράλληλα, δήλωσε ότι μετέφερε στην κ. Ολγκίν τα «προβλήματα» στο περιουσιακό, το οποίο, όπως είπε, πολιτικοποιείται, και προανήγγειλε ότι θα το θέσει και στις επαφές του στη Νέα Υόρκη.
Εξάλλου σε δήλωση του στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου που παραχώρησε στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, κατά την επιστροφή του στα κατεχόμενα από το Αζερμπαϊτζάν, ενόψει της άτυπης διευρυμένης συνάντησης, ο κ. Τατάρ δήλωσε ότι θα συμμετάσχει με την αντίληψη του «κατά πόσο μπορεί να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των δύο κρατών σε κάποια θέματα». Δήλωσε, ωστόσο, ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί μια διαδικασία που θα τον «τραβήξει πίσω στις συνομιλίες για την ομοσπονδία από εκεί που έμεινε στο Κραν Μοντανά».
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης αναφέρθηκε και στις πρόσφατες επαφές του στο Αζερμπαϊτζάν και τη συμμετοχή του στη Σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙΣ), ισχυριζόμενος ότι η «αντίληψη για την τδβκ έχει αυξηθεί» και ότι η εκπροσώπηση με τη δική τους «σημαία» δείχνει ότι το ψευδοκράτος «αναγνωρίζεται πλέον». Ευχαρίστησε την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν για τη στήριξή τους, καθώς και τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για την έκκλησή του προς τις χώρες του ΟΙΣ να αναπτύξουν τις σχέσεις τους με το ψευδοκράτος. Σύμφωνα με τον κ. Τατάρ, οι εξελίξεις αυτές προκαλούν «δυσφορία στη νότια Κύπρο», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, «επειδή βλέπουν ότι η προβολή μας στον κόσμο έχει αλλάξει».
Πηγή: ΚΥΠΕ