Tην ελπίδα ότι και οι δύο ηγέτες θα βρουν «επαρκές πολιτικό θάρρος, καλή θέληση και πολιτική δεινότητα» για να έρθουν πιο κοντά σε μια μόνιμη, βιώσιμη και δίκαιη λύση στο Κυπριακό, εξέφρασε την Παρασκευή ο Υφυπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Σλοβακίας, Ράστισλαβ Χόβανιετς.

Μιλούσε σε τελετή στο ξενοδοχείο Ledra Palace στη Λευκωσία για την 36η επέτειο του δικοινοτικού διαλόγου ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών πολιτικών κομμάτων υπό την αιγίδα της σλοβακικής διπλωματίας.

Ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και Επικεφαλής της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) Κόλιν Στιούαρτ, αναφέρθηκε στη σημασία βελτίωσης της κατανόησης μεταξύ των πλευρών.

Στην ομιλία του, ο κ. Χόβανιετς σημείωσε ότι, στις 16 Μαΐου 1989, και οι δύο κοινότητες έστειλαν τους ανώτατους πολιτικούς εκπροσώπους τους στην Πράγα, μετά από πρόταση του τότε Τσεχοσλοβάκου διπλωμάτη, Εμίλ Κεμπλούσεκ, Σλοβάκου στην εθνικότητα.

«Οι ηγέτες και των δύο κοινοτήτων αξιολόγησαν τέτοιες συναντήσεις ως χρήσιμες και βοηθητικές στη διαδικασία εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό» και συμφώνησαν να συνεχίσουν το διάλογο στη Λευκωσία, είπε, σημειώνοντας ότι έτσι ξεκίνησε ο δικοινοτικός διάλογος για τα πολιτικά κόμματα και συνεχίζεται μέχρι τώρα υπό την αιγίδα της σλοβακικής διπλωματίας σε μηνιαία βάση στο ξενοδοχείο Ledra Palace.

Ο κ. Χόβανιετς είπε επίσης ότι φέτος «φαίνεται ότι το παράθυρο ευκαιρίας για το Κυπριακό είναι και πάλι ελαφρώς ανοιχτό». Αναφερόμενος στην άτυπη συνάντηση για την Κύπρο, που έλαβε χώρα στη Γενεύη τον Μάρτιο και στις δύο συναντήσεις των ηγετών στη Λευκωσία, στον επαναδιορισμό προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο και στον διορισμό Ειδικού Απεσταλμένου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εξέφρασε την ελπίδα ότι και οι δύο ηγέτες θα επιδείξουν «επαρκές πολιτικό θάρρος, καλή θέληση και πολιτική δεινότητα για να έρθουν πιο κοντά σε μια μόνιμη, βιώσιμη και δίκαιη λύση στο Κυπριακό, υπό την αιγίδα των ΗΕ, στο όνομα ενός μέλλοντος στο οποίο όλοι οι Κύπριοι μπορούν να ζουν με ειρήνη και αρμονία».

Αναφερόμενος στον δικοινοτικό διάλογο των πολιτικών κομμάτων, ο κ. Χόβανιετς είπε ότι αυτή η πλατφόρμα υποστηρίζει την ειρηνευτική διαδικασία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και αποτελεί σημαντικό, αν όχι το μοναδικό κανάλι απευθείας επικοινωνίας μεταξύ των πολιτικών κομμάτων και από τις δύο κοινότητες, ως εκπροσώπων του λαού της Κύπρου.

Σημείωσε επίσης ότι ο απευθείας δικοινοτικός διάλογος των πολιτικών κομμάτων ήταν «ένα μακροπρόθεσμο και συστηματικό», και ίσως μερικές φορές υποτιμημένο μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης, προσθέτοντας ότι ο διάλογος επικεντρώνεται σε ζητήματα που σχετίζονται με τις δύο κοινότητες, καθώς και σε προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι σε όλο το νησί και διοχετεύει αποτελέσματα και συμπεράσματα στα κεντρικά γραφεία των πολιτικών κομμάτων.

Είπε επίσης ότι ο δικοινοτικός διάλογος ήταν «μια μοναδική περίπτωση μακροπρόθεσμης, ανιδιοτελούς βοήθειας από ένα κράτος μέλος της ΕΕ σε άλλο». Δεν υπάρχει ανάλογο παράδειγμα εντός της ΕΕ, τουλάχιστον εξ όσων γνωρίζω, σημείωσε.

Είπε ότι η Σλοβακία «παίζει το ρόλο του αμερόληπτου συντονιστή». «Η μόνη μας φιλοδοξία είναι να συμβάλουμε στην επαναπροσέγγιση των δύο κοινοτήτων, στη διατήρηση καλών σχέσεων μεταξύ τους και να διευκολύνουμε τον αμοιβαίο διάλογό τους», είπε ο κ. Χόβανιετς, σημειώνοντας ότι η χώρα του, διευκολύνοντας μια δικοινοτική συνάντηση των πολιτικών κομμάτων στην Κύπρο για σχεδόν τέσσερις δεκαετίες, «απέδειξε ότι δεν έχει κρυφή ατζέντα».

«Η χώρα μας δεν αναμένει κανένα όφελος από τον ενδιάμεσο ρόλο της», είπε, δηλώνοντας ότι «είναι έτοιμοι να συνεχίσουν την εμπλοκή τους «όσο χρειαστεί», για όσο το επιθυμούν οι συμμετέχοντες στις συναντήσεις αυτές.

Καταλήγοντας, είπε ότι «κάθε εναλλακτική λύση στον διάλογο, την επικοινωνία και την πολιτική δράση είναι χειρότερη», αναφέροντας «το περίφημο ρητό, “αν δεν είσαι στο τραπέζι, μάλλον είσαι στο μενού”».

Ο κ. Στιούαρτ, στη δική του ομιλία, είπε ότι «36 χρόνια είναι πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα», προσθέτοντας ότι αυτές οι τακτικές συναντήσεις μεταξύ των πολιτικών κομμάτων και στις δύο πλευρές «ήταν σημαντικές και έχουν χρησιμεύσει στην προώθηση της επικοινωνίας μεταξύ των πλευρών». Σε περιόδους που τα πράγματα ήταν δύσκολα, είπε, «ήταν ο μόνος δίαυλος επικοινωνίας και συνέχισε να είναι πολύ χρήσιμος από αυτή την άποψη», πρόσθεσε.

Είπε ότι οι συναντήσεις, υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Σλοβακίας, «εξακολουθούν να είναι η μόνη πλατφόρμα στην Κύπρο που φέρνει κοντά τα μέρη και από τις δύο πλευρές για την υποστήριξη της ειρηνευτικής διαδικασίας».

Ο κ. Στιούαρτ σημείωσε επίσης ότι, διευκολύνοντας αυτές τις συναντήσεις, η κυβέρνηση της Σλοβακίας «έχει επιδείξει μια πραγματικά αξιοθαύμαστη δέσμευση στην ειρηνευτική διαδικασία όλα αυτά τα χρόνια». Πρόσθεσε ότι η Σλοβακία συνεισφέρει σημαντικά στο ειρηνευτικό έργο του ΟΗΕ στην Κύπρο. Σύμφωνα με τον κ. Στιούαρτ, η Σλοβακία έχει αναπτύξει πάνω από 4500 μέλη στην ειρηνευτική δύναμη στην Κύπρο όλα αυτά τα χρόνια, ενώ αυτή τη στιγμή υπάρχουν 232 ειρηνευτές από τη χώρα στο νησί, στρατιωτικοί και αστυνομικοί.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Στιούαρτ σημείωσε ότι «έχουμε κάποιες νέες ευκαιρίες». «Αναμένουμε την επίσκεψη της (προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ των ΗΕ) Μαρία Άνχελα Ολγκίν στο νησί σύντομα και θα συνεχίσει το έργο της για να προετοιμάσει τα επόμενα βήματα στην πολιτική διαδικασία», ανέφερε. Σε αυτό το πλαίσιο, είπε, «θα ήθελα να ενθαρρύνω τα μέρη να συνεχίσουν τις συναντήσεις τους για να συνεχίσουν τον διάλογο και το έργο τους για τη συνέχιση της βελτίωσης της κατανόησης μεταξύ των πλευρών, κάτι που πιστεύω ότι είναι θεμελιώδες μια τέτοια στιγμή και μπορεί να συνεχίσει να συμβάλλει πολύ στην ειρηνευτική διαδικασία».

Κατά τη διάρκεια της τελετής, ο κ. Χόβανιετς παρέδωσε μια επιταγή €10.000 ως συνεισφορά της Σλοβακίας στην Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων (ΔΕΑ), την οποία παρέλαβε το τρίτο μέλος της Επιτροπής, ο Πιέρ Τζεντίλε.

Στη συνέχεια κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στη μνήμη των δύο μελών των Σλοβακικών Ενόπλων Δυνάμεων, που ήταν μεταξύ των 187 ειρηνευτικών που έχασαν τη ζωή τους ενώ υπηρετούσαν στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Ακολούθως, μαζί με τον κ. Στιούαρτ πότισαν συμβολικά το «Δέντρο της Ειρήνης» που φυτεύτηκε πέρυσι στον χώρο του μνημείου από τον Υπουργό Εξωτερικών της Σλοβακίας με αφορμή την 35η επέτειο του δικοινοτικού διαλόγου μεταξύ ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών κομμάτων.

Στην εκδήλωση ήταν παρόντες εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων και από τις δύο πλευρές, μέλη δικοινοτικών Τεχνικών Επιτροπών και πρέσβεις ξένων χωρών, μεταξύ άλλων.

Πηγή: ΚΥΠΕ