Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε χθες τον ορισμό του πρώην Επιτρόπου Γιόχανες Χαν ως Ειδικού Απεσταλμένου για το Κυπριακό. Στόχος είναι η ενίσχυση της ευρωπαϊκής εμπλοκής στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού Ζητήματος υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Ένα από τα βασικά ερωτήματα που απασχολεί αρκετούς Ε/κ είναι η σχέση του Χαν με την Τουρκία.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως ο Γιοχάνες Χαν, ως Επίτροπος της ΕΕ για τη Διεύρυνση και την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας (2014–2019), υιοθέτησε μια σταθερά κριτική στάση απέναντι στην Τουρκία, ιδιαίτερα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Σε κοινή δήλωση με την Ύπατη Εκπρόσωπο Φεντερίκα Μογκερίνι, κάλεσαν τις τουρκικές αρχές να σεβαστούν το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα, ακόμη και υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης.
Το 2018, ο Χαν δήλωσε ότι η Τουρκία «συνεχίζει να απομακρύνεται από την ΕΕ», υπογραμμίζοντας την επιδείνωση της κατάστασης όσον αφορά τη δικαιοσύνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία του Τύπου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπό την εποπτεία του, ανέφερε ότι η Τουρκία είχε απομακρυνθεί περαιτέρω από την ΕΕ κατά την περίοδο αναφοράς, με σοβαρή οπισθοδρόμηση στο κράτος δικαίου και τις θεμελιώδεις ελευθερίες.
Ο Χαν τόνισε ότι η Τουρκία πρέπει να αποφασίσει αν επιθυμεί να συμμορφωθεί με τα κριτήρια ένταξης στην ΕΕ, επισημαίνοντας ότι η πρόοδος εξαρτάται από τη δέσμευση της Τουρκίας στις ευρωπαϊκές αξίες και μεταρρυθμίσεις. Εξέφρασε επανειλημμένα την άποψη ότι η ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «όλο και πιο μη ρεαλιστική» υπό την ηγεσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Τ
Παρά τις επικρίσεις, ο Χαν υποστήριξε τη διατήρηση των διαύλων επικοινωνίας με την Τουρκία, προτείνοντας την εξερεύνηση ενός νέου πλαισίου συνεργασίας, ενδεχομένως μέσω της αναβάθμισης της τελωνειακής ένωσης, ως εναλλακτική της πλήρους ένταξης.
Συνοψίζοντας, ο Γιοχάνες Χαν υιοθέτησε μια ρεαλιστική και κριτική προσέγγιση απέναντι στην Τουρκία, επισημαίνοντας την ανάγκη για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις και σεβασμό των ευρωπαϊκών αξιών, ενώ ταυτόχρονα πρότεινε εναλλακτικές μορφές συνεργασίας πέραν της πλήρους ένταξης.