Η προσδοκία του τ/κ «λαού» είναι ότι πρέπει να επιδεικνύεται άνευ όρων σεβασμός στις αξίες του, τη βούληση και την "τάξη που έχει εγκαθιδρύσει" με μεγάλη κοινωνική αλληλεγγύη και εκτείνεται από τα άτομα έως τους οργανισμούς και να μην επιχειρείται παρέμβαση, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΡΤΚ που απαντά στις αναφορές Ερντογάν στο θέμα της μαντίλας προχθές κατά την ομιλία στο TEKNOFEST στα κατεχόμενα.
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, παραθέτει αυτούσια την αναφορά του Τούρκου Προέδρου: «Αν προσπαθήσετε να αντιμετωπίσετε τη μαντίλα των κοριτσιών μας στη Βόρεια Κύπρο, θα μας βρείτε απέναντί σας. Επειδή έχουμε αγωνιστεί σκληρά για αυτό και έχουμε διανύσει μεγάλη απόσταση, δίνοντας αυτόν τον αγώνα» και γράφει ότι κατανοεί πως «ο αξιότιμος προσκεκλημένος Πρόεδρος είπε αυτά τα λόγια αναφερόμενος στις διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα στη χώρα του. Ωστόσο, πρέπει πρώτα να γίνει κατανοητό ότι αυτές οι δηλώσεις δεν έχουν καμία σχέση ή πραγματική σχέση με τα όσα ζούμε εμείς εδώ στην Κύπρο».
Το ΡΤΚ προσθέτει ότι στην Κύπρο «δεν έχουμε βιώσει ποτέ τη δημοκρατική κρίση ή τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχει βιώσει η Τουρκική Δημοκρατία, ειδικά σε αυτό το πλαίσιο, το πλαίσιο των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Οι Τουρκοκύπριοι δεν έχουν αντιμετωπίσει ποτέ κανένα δίλημμα λόγω της ενδυμασίας ή οποιασδήποτε άλλης ανάγκης που έχουν και κανείς δεν έχει στερηθεί οποιουδήποτε δικαιώματος για αυτούς τους λόγους».
Σύμφωνα με το ΡΤΚ, ο τ/κ «λαός» είναι ένας δημοκρατικός, κοσμικός «λαός», που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες και είναι προσηλωμένος σε μια σύγχρονη έννομη τάξη. «Γι’ αυτόν τον λόγο, η χρήση μαντίλας θεωρείται, προστατεύεται και γίνεται σεβαστή στο πλαίσιο των προσωπικών δικαιωμάτων που μπορούν να ασκηθούν ελεύθερα, όπως η ένδυση ή η θρησκευτική λατρεία».
Οι κοινωνικοί κανόνες και η «νομοθεσία», προστίθεται, έχουν διαμορφωθεί σύμφωνα με αυτή την αντίληψη, χωρίς κανέναν καταναγκασμό. «Οι κανονισμοί σχετικά με τον ενδυματολογικό κώδικα στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχουν θεσπιστεί σύμφωνα με αυτή την αντίληψη κι έχουν ενσωματωθεί στη νομοθεσία μας. Αυτός ο νόμος και η πρακτική, που εφαρμόζονται εδώ και 42 χρόνια, δεν έχουν προκαλέσει κανένα πρόβλημα».
Το ΡΤΚ σημειώνει ότι η Δημοκρατία της Τουρκίας αποτελεί σκηνικό σοβαρής πόλωσης εδώ και πολλά χρόνια, ειδικά στο ζήτημα της «μαντίλας». Αυτή η κατάσταση έχει βλάψει την κοινωνική ενότητα και έχει οδηγήσει σε πολυάριθμες παραβιάσεις των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, προστίθεται. «Ωστόσο, πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι δεν υπάρχει ούτε η παραμικρή ομοιότητα μεταξύ της εμπειρίας της Δημοκρατίας της Τουρκίας και της κατάστασής μας».
Με βάση αυτό το γεγονός, προστίθεται, όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο αποδέκτης της πρότασης που εξέφρασε ο κ. Ερντογάν στην ομιλία του, «αν προσπαθήσετε να πειράξετε τις μαντίλες των κοριτσιών μας στη Βόρεια Κύπρο, θα μας βρείτε απέναντί σας», δεν μπορεί να είναι οι Τουρκοκύπριοι. «Τα λόγια του προσκεκλημένου Προέδρου: ‘επειδή έχουμε αγωνιστεί σκληρά για αυτό και έχουμε διανύσει μεγάλη απόσταση δίνοντας αυτόν τον αγώνα’, μπορούν να βασίζονται μόνο στη δική του χώρα».
Στην τ/κ πλευρά, αναφέρεται, δεν υπάρχει τέτοιο πεδίο αγώνα όπως αυτό που αναφέρει ο κ. Ερντογάν, ούτε υπάρχει κάποιο ζήτημα που πραγματικά χρειάζεται να αντιμετωπιστεί. «Δεν διστάζουμε να επιτρέψουμε στους ενήλικες να ζήσουν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες τους όπως επιθυμούν, αλλά ταυτόχρονα λαμβάνουμε αποφάσεις με βάση την καθοδήγηση ειδικών σε θέματα δικαιωμάτων του παιδιού, παιδαγωγικής και παιδοψυχιατρικής».
Το ΡΤΚ αναφέρει ότι υπενθυμίζει πως ο τ/κ «λαός» είναι ένας σύγχρονος «λαός» που πιστεύει στο κράτος δικαίου και είναι απόλυτα αφοσιωμένο στη δημοκρατία, όχι επειδή η «κοσμικότητα» είναι γραμμένη στο «σύνταγμά» του, αλλά επειδή είναι ουσιαστικά και πραγματικά κοσμικό, και το έχει καταγράψει αυτό στο «σύνταγμά» του.
Πηγή: ΚΥΠΕ