Αρνητική εντύπωση αλλά και ποικίλες αντιδράσεις προκαλεί η σιγή ιχθύος του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών αναφορικά με τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την επίσκεψη του στα κατεχόμενα το Σάββατο 3/5/2025.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την διάρκεια των εγκαινίων του «νέου Προεδρικού» , αξιοποίησε τη ρητορική της ισχύος, συνδυάζοντάς την με αναφορές στην τεχνολογική πρόοδο και την ιστορία, για να ενισχύσει εκ νέου το διαχρονικό τουρκικό αφήγημα περί «διαρκούς τουρκικής παρουσίας» στην Κύπρο. Όλα τα πιο πάνω πέρασαν σχεδόν απαρατήρητα και ασχολίαστα από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη η οποία αρκέστηκε σε ανεπίσημες διπλωματικές δηλώσεις-διαρροές.
To γεγονός σχολίασε και ο έμπειρος Έλληνας διπλωματικός ανταποκριτής Νίκος Μελέτης με ανάρτησή του στο X.
Ίσως για πρώτη φορά σε παράνομη επίσκεψη τούρκου ηγέτη στα Κατεχόμενα δεν υπήρξε αντίδραση από το Ελληνικό ΥΠΕΞ ,με τον Τ.Ερντογαν να εκτοξεύει απειλές κατά πάντων (και των Τουρκοκυπρίων) και να τορπιλίζει την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό .
— nikos meletis (@nikos_meletis) May 4, 2025
Οι τελευταίες αναρτήσεις του Ελληνικού ΥΠΕΞ μέχρι σήμερα Δευτέρα 5/5/25
Συγκεκριμένα, ανώνυμες ελληνικές διπλωματικές πηγές που μίλησαν στο ΑΠΕ χαρακτήρισαν ως εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη κάθε ενέργεια που αποσκοπεί στη δημιουργία τετελεσμένων στα κατεχόμενα, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που καταβάλλονται προσπάθειες από τον ΟΗΕ για την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό. Υπογραμμίζουν ότι πάγιος στόχος της Ελλάδας παραμένει η επανένωση της Κύπρου στο πλαίσιο των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, προς όφελος όλων των Κυπρίων και της διεθνούς σταθερότητας.
Οι δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τα κατεχόμενα προκάλεσαν αντιδράσεις στα ελληνικά κόμματα. Το ΠΑΣΟΚ, μέσω του Δημήτρη Μάντζιου, καταδίκασε την τουρκική αδιαλλαξία που προωθεί τη διχοτόμηση και την αναγνώριση του ψευδοκράτους, ζητώντας δίκαιη λύση του Κυπριακού με βάση το διεθνές δίκαιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ επέκρινε την παθητική στάση της κυβέρνησης ΝΔ, καλώντας για στρατηγική που θα προωθήσει συνομιλίες για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία χωρίς κατοχικά στρατεύματα, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, για το συμφέρον Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, και τόνισε ότι η υποβάθμιση του Κυπριακού βλάπτει τα εθνικά συμφέροντα.
Διαβάστε επίσης: ΠτΔ: Δεν ανέμενα να ακούσω κάτι διαφορετικό από Ερντογάν και Τατάρ