Σύμφωνα με την Kıbrıs Postası (20.03.25 Kıbrıs Postası), o πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) Τουφάν Ερχιουρμάν επισήμανε ότι η λύση στην Κύπρο μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω του διαλόγου και της διπλωματίας σύμφωνα με το ΓΤΠ.

Ο Ερχιουρμάν σημείωσε ότι θέλουν να καθίσουν στο επίσημο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όχι «απλά για να διαπραγματευτούν» αλλά για να φτάσουν σε λύση και  πρόσθεσε ότι η λύση αποτελεί ανάγκη όχι μόνο για τους Τουρκοκύπριους αλλά και για τους Ελληνοκύπριους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του CTP, ο Ερχιουρμάν απάντησε στις ερωτήσεις δημοσιογράφου του παράνομου BRT και αξιολόγησε τις συνομιλίες που διεξήχθησαν στη Γενεύη.

Υποστηρίζοντας ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια ήταν «χαμένα», ο Ερχιουρμάν δήλωσε ότι 4,5 χρόνια χάθηκαν αλλά μετά από αυτή τη διαδικασία, επιτεύχθηκε κάτι μεγάλο, από το μηδέν.

Σχολιάζοντας τις συνομιλίες που διεξήχθησαν στη Γενεύη, ο Ερχιουρμάν επεσήμανε τις αποφάσεις που ελήφθησαν εκεί με τη μορφή «Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης» και είπε ότι «αυτά είναι πράγματα που έχουν ήδη συζητηθεί εδώ και χρόνια. Αν συναντιόντουσαν και στην Κύπρο, θα μπορούσαν να είχαν επιλυθεί και εδώ», ανέφερε.

Στη συνέχεια χαρακτήρισε σημαντικό ότι στη Σύνοδο στη Γενεύη αποφασίστηκε στην παρουσία του ΓΓ του ΟΗΕ, η εγκαθίδρυση διαλόγου και η συνέχιση του, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι τα τελευταία 4 χρόνια (από το 2021) δεν υπήρχε καθόλου διάλογος.

Διαβάστε επίσης: Φιντάν για σύνοδο στη Γενεύη: «Πρέπει να εξαλειφθεί η αδικία στο νησί»

Σημειώνοντας ότι τα κίνητρα του Γενικού Γραμματέα είναι σημαντικά, ο Ερχιουρμάν συνέχισε ως εξής:

«Το Κραν Μοντάνα ήταν η πρώτη του εμπειρία και η διαδικασία κατέρρευσε. Η θητεία του Γενικού Γραμματέα λήγει το 2026. Υπάρχει μια κινητικότητα στην περιοχή: Οι εξελίξεις στη Συρία, οι συμφωνίες τηςν Κύπρου με τις ΗΠΑ και η χρήση της αεροπορικής βάσης της Πάφου προσελκύουν την προσοχή. Τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΣΑΗΕ) αναφέρουν ότι ‘το status quo στην Κύπρο δεν είναι βιώσιμο’. Ο ΟΗΕ είναι ο ιδιοκτήτης αυτής της επιχείρησης. Το μόνο κίνητρο του ΟΗΕ είναι να ξεκινήσει και να συνεχίσει ένα διάλογο».

Αναφερόμενος στις συνομιλίες στη Γενεύη, ο Έρχουρμαν εξέφρασε την άποψη ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ, έχτισε μια γέφυρα που συνδέει το παρελθόν με το μέλλον. «Αυτή η διαδικασία πραγματοποιήθηκε για να πει ότι το θέμα αυτό δεν είναι ένα τελειωμένο, παγωμένο θέμα», πρόσθεσε.

Αναφέροντας ότι οι θέσεις των δύο πλευρών είναι πολύ διαφορετικές μεταξύ τους, ο Έρχουρμαν  δήλωσε ότι όλοι το γνωρίζουν αυτό.

«Ήταν επίσης σαφές ότι οι επίσημες διαπραγματεύσεις για μια συνολική λύση δεν θα ξεκινούσαν. Μπορεί να μην σας αρέσουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, μπορεί να μην τα βρίσκετε δίκαια. Ωστόσο, ο κ. Γενικός Γραμματέας δεσμεύεται από αυτά τα ψηφίσματα. Τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ: ‘Η λύση στην Κύπρο είναι μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία βασισμένη στην πολιτική ισότητα’. Αν ο κ. Γκουτέρες ανοίξει επίσημο τραπέζι διαπραγματεύσεων, αυτό θα γίνει στη βάση μιας ομοσπονδίας. Μπορεί να πραγματοποιήσει ανεπίσημες συναντήσεις, αλλά δεν θα ξεκινήσει τη διαπραγματευτική διαδικασία», δήλωσε στη συνέχεια, τονίζοντας ότι είναι σημαντικό ότι το περιβάλλον διαλόγου έχει ξεκινήσει και θα συνεχιστεί.

Τονίζοντας ότι δεν υποβαθμίζει τη διαδικασία αφού από αυτή, από το μηδέν προέκυψε κάτι μεγάλο, o Έρχουρμαν δήλωσε:

«Ωστόσο, όταν εξετάζουμε τα 6 σημεία, ήταν περιττό να πάμε στη Γενεύη γι' αυτά, να κάνουμε διπλωματία με λεωφορεία, να εμπλέξουμε τις εγγυήτριες χώρες και τα Ηνωμένα Έθνη στη διαδικασία με αυτή την ένταση. Για παράδειγμα, δεν χρειαζόταν μια τέτοια διαδικασία για τον καθαρισμό των νεκροταφείων. Το θέμα της ηλιακής ενέργειας ήταν ήδη ένα έργο που η ΕΕ υποστήριζε εδώ και πολύ καιρό. Το θέμα των πυλών διέλευσης είχε ήδη συζητηθεί εδώ. Η πρόταση για μια επιτροπή νεολαίας έγινε εδώ. Αν και η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής είναι ένα σημαντικό θέμα, δεν υπάρχει τίποτα συγκεκριμένο. Δεν έχει ληφθεί καμία σαφής απόφαση για τα θέματα αυτά».

Εξετάζοντας τα 6 σημεία, ο Έρχουρμαν επεσήμανε ότι κανένα από αυτά δεν είναι θέμα που απαιτεί μετάβαση στη Γενεύη και τόνισε ότι τα θέματα δεν σχετίζονται άμεσα με τις εγγυήτριες χώρες. «Εφόσον διαπιστώθηκε ότι οι δύο ηγέτες εδώ δεν μπορούσαν να σημειώσουν πρόοδο συζητώντας μεταξύ τους, ήθελαν να ξεκινήσει μια διπλωματική διαδικασία», είπε.

Τονίζοντας ότι ο ίδιος  είναι ένα άτομο που πιστεύει στη λύση, ο Έρχουρμαν είπε: «Μια λύση μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω του διαλόγου και της διπλωματίας. Ο διάλογος είναι καλύτερος από τον μη διάλογο υπό όλες τις συνθήκες. Η λύση μπορεί να βρεθεί μόνο με αυτόν τον τρόπο».

Παρόλα αυτά, πρόσθεσε ότι δεν θέλουν να καθίσουν στο επίσημο τραπέζι των διαπραγματεύσεων «μόνο και μόνο για να έχουν μια διαπραγμάτευση» και δήλωσε ότι ως CTP, θέλουν να καθίσουν στο επίσημο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μόνο για να φτάσουν σε μια λύση.

Σημειώνοντας ότι αποτελεί κοινή ανάγκη τόσο για τους Τουρκοκύπριους όσο και για τους Ελληνοκύπριους η επίτευξη λύση στο Κυπριακό, ο Έρχουρμαν εξέφρασε την θέση ότι αυτή τη στιγμή, ο ηγέτης της «ελλληνοκυπριακής διοίκησης», όπως αποκάλεσε τον ΠτΔ, κρύβεται πίσω από τον Ερσίν Τατάρ ο οποίος κινείται εκτός του πλαίσιου των αποφάσεων του ΣΑ του ΟΗΕ και υποστηρίζει πράγματα ανέφικτα.

Επισημαίνοντας ότι και ο Χριστοδουλίδης κρύβεται πίσω από αυτό και διεξάγει τη διαδικασία «άνετα», ο Έρχουρμαν είπε: «Ωστόσο, ο Χριστοδουλίδης πρέπει να εξαναγκαστεί με κάποιο τρόπο. Λέει 'θέλω να ξεκινήσω από εκεί που είχαμε μείνει στο Κραν Μοντάνα'. Καλά, γιατί σηκώθηκε από εκεί όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών; Αν το Κραν Μοντανά ήταν τόσο ιδανικό σημείο, γιατί έφυγε; Αυτό είναι ένα τεστ ειλικρίνειας», είπε.

Υπενθυμίζοντας ότι ο Ακιντζί και ο Αναστασιάδης είχαν συνάντηση στο Βερολίνο μετά το Κραν Μοντανά, ο Έρχουρμαν τόνισε ότι εκεί ξεκαθαρίστηκε το θέμα της πολιτικής ισότητας.

«Γιατί λοιπόν με το ζόρι το Κραν Μοντάνα; Δεν ταιριάζει στον Χριστοδουλίδη ο ρόλος ότι είναι η πλευρά που θέλει λύση. Η λύση είναι κάτι που χρειάζονται όχι μόνο οι Τουρκοκύπριοι αλλά και οι Ελληνοκύπριοι», είπε ο Έρχουρμαν και επέκρινε το γεγονός ότι το θέμα των δικαιωμάτων των «παιδιών που γεννιούνται από μικτούς γάμους» δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη της Γενεύης.

«Αυτό το θέμα θα έπρεπε να είχε τεθεί στην ημερήσια διάταξη και ο Γενικός Γραμματέας θα έπρεπε να είχε αναγκαστεί να ακούσει αυτό το θέμα», κατέληξε.