Καθώς η σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία εντείνεται, η Βρετανία και οι ΗΠΑ υποπτεύονται τη Ρωσία ότι σχεδιάζει επιθέσεις με «ψευδή σημαία» για να δημιουργήσει μια δικαιολογία για εισβολή.

Οι αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία έχουν ήδη κατηγορήσει τον στρατό της Ουκρανίας για μια σειρά από εξαιρετικά αμφίβολες επιθέσεις και τώρα ζητούν από τους αμάχους στις κατεχόμενες περιοχές να φύγουν.

Δημοσίευμα του BBC εξηγεί τι είναι οι ψεύτικες σημαίες και πότε έχουν χρησιμοποιηθεί.

Τι είναι μια ψεύτικη σημαία;

Μια ψεύτικη σημαία είναι μια πολιτική ή στρατιωτική ενέργεια που πραγματοποιείται με σκοπό να κατηγορηθεί ένας αντίπαλος για αυτήν.

Τα έθνη συχνά το έκαναν αυτό οργανώνοντας μια πραγματική ή προσομοιωμένη επίθεση από τη δική τους πλευρά και λέγοντας ότι ο εχθρός το έκανε, ως πρόσχημα για να πάει στον πόλεμο.

Ο όρος χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά τον 16ο αιώνα για να περιγράψει πώς οι πειρατές πέταξαν τη σημαία ενός φιλικού έθνους για να εξαπατήσουν τα εμπορικά πλοία ώστε να τους επιτρέψουν να πλησιάσουν.

Οι επιθέσεις με ψευδείς σημαίες έχουν μακρά και άδοξη ιστορία.

Γερμανική εισβολή στην Πολωνία, 1939

Το βράδυ πριν από την εισβολή της Γερμανίας στην Πολωνία, επτά Γερμανοί στρατιώτες των SS που προσποιήθηκαν ότι ήταν Πολωνοί εισέβαλαν στον ραδιοφωνικό πύργο Gleiwitz στη γερμανική πλευρά των συνόρων με την Πολωνία. Μετέδωσαν ένα σύντομο μήνυμα λέγοντας ότι ο σταθμός ήταν πλέον στα χέρια της Πολωνίας.

Οι στρατιώτες άφησαν επίσης πίσω τους το σώμα ενός αμάχου ντυμένου Πολωνού στρατιώτη για να φαίνεται σαν να είχε σκοτωθεί στην επιδρομή.

Ο Αδόλφος Χίτλερ έκανε μια ομιλία την επόμενη μέρα αναφέροντας την επίθεση στο Γκλάιβιτς και άλλα παρόμοια ενορχηστρωμένα περιστατικά για να δικαιολογήσει την εισβολή στην Πολωνία.

Ξέσπασμα Ρωσο-Φινλανδικού πολέμου, 1939

Την ίδια χρονιά, το ρωσικό χωριό Μαίνιλα δέχτηκε πυροβολισμούς. Ήταν κοντά στα σύνορα της Φινλανδίας και η Σοβιετική Ένωση χρησιμοποίησε την υποτιθέμενη επίθεση για να σπάσει το σύμφωνο μη επίθεσης με τη Φινλανδία, ξεκινώντας τον λεγόμενο Χειμερινό Πόλεμο.

Οι ιστορικοί έχουν καταλήξει τώρα στο συμπέρασμα ότι ο βομβαρδισμός του χωριού δεν έγινε από τον φινλανδικό στρατό, αλλά ήταν κατασκευασμένο από τη σοβιετική υπηρεσία κρατικής ασφάλειας NKVD.

Ο Μπόρις Γέλτσιν, ο πρώτος Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, παραδέχτηκε το 1994 ότι ο Χειμερινός Πόλεμος ήταν ένας σοβιετικός επιθετικός πόλεμος.


Περιστατικό στον Κόλπο του Τόνκιν, 1964

Στις 2 Αυγούστου 1964, μια θαλάσσια μάχη έλαβε χώρα μεταξύ ενός αμερικανικού αντιτορπιλικού και βορειοβιετναμέζικων τορπιλατών στον Κόλπο του Τόνκιν, στα ανοιχτά των ακτών του Βιετνάμ.

Και οι δύο πλευρές υπέστησαν ζημιές στα σκάφη τους και οι Βορειοβιετναμέζοι έχασαν τέσσερις άνδρες και υπέστησαν άλλες έξι απώλειες.

Η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ ισχυρίστηκε ότι δύο ημέρες αργότερα έλαβε χώρα άλλη παρόμοια μάχη.

Ωστόσο, είναι τώρα πιθανό η δεύτερη επίθεση από τους Βορειοβιετναμέζους να μην συνέβη ποτέ.

Ο πλοίαρχος ενός αντιτορπιλικού του αμερικανικού ναυτικού ανέφερε αρχικά ότι περικυκλώθηκε και πυροβολήθηκε από εχθρικές τορπιλοβάρκες, αλλά αργότερα είπε ότι λόγω κακοκαιρίας και χαμηλής ορατότητας δεν μπορούσε να ήταν σίγουρος.

Τα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα που κυκλοφόρησαν το 2005 υποδηλώνουν ότι το ναυτικό του Βορείου Βιετνάμ δεν επιτέθηκε στο αμερικανικό πλοίο αλλά προσπαθούσε να σώσει δύο από τα σκάφη που υπέστησαν ζημιές στις 2 Αυγούστου.

Ωστόσο, ο Πρόεδρος Λίντον Μπ. Τζόνσον και το προσωπικό αποφάσισαν να πιστέψουν την αρχική εκδοχή των γεγονότων και παρουσίασαν τα περιστατικά στο Κογκρέσο ως δύο απρόκλητες επιθέσεις κατά των αμερικανικών δυνάμεων από το Βόρειο Βιετνάμ.

Οδήγησε στο ψήφισμα του Κόλπου του Τόνκιν, το οποίο επέτρεψε στον Πρόεδρο Τζόνσον να ξεκινήσει βομβαρδιστικές επιδρομές στο Βόρειο Βιετνάμ και να κλιμακώσει σημαντικά τη στρατιωτική εμπλοκή των ΗΠΑ στον πόλεμο του Βιετνάμ.

«Μικροί πράσινοι άντρες» στην Κριμαία, 2014

Στις πρώτες μέρες της προσάρτησης της Κριμαίας από τη Ρωσία, άνθρωποι άρχισαν να εμφανίζονται στους δρόμους ντυμένοι και οπλισμένοι ακριβώς όπως οι Ρώσοι στρατιώτες, αλλά χωρίς ρωσικά διακριτικά στις στολές τους.

Το Κρεμλίνο επέμεινε ότι ήταν μέλη τοπικών «ομάδων αυτοάμυνας» που ήθελαν να επιστραφεί η περιοχή από τον ουκρανικό έλεγχο στη Ρωσία.
Το Κρεμλίνο είπε ότι είχαν αγοράσει τα ρούχα και τον εξοπλισμό τους από καταστήματα.

Οι Ρώσοι δημοσιογράφοι αποκαλούσαν αυτούς τους ανθρώπους «ευγενικούς άντρες», ενώ οι ντόπιοι στην Κριμαία τους αποκαλούσαν «πράσινους άντρες», αναφερόμενοι τόσο στο χρώμα των στολών τους όσο και στην ανεπιβεβαίωτη καταγωγή τους.

Σύνορα Κασμίρ, 2020

Η Ινδία και το Πακιστάν έχουν συχνά αλληλοκατηγορηθεί ότι πραγματοποιούν επιθέσεις με ψευδείς σημαίες κατά μήκος των αμφισβητούμενων συνόρων με το Κασμίρ, προκειμένου να προκαλέσουν στρατιωτική σύγκρουση.

Το 2020, το υπουργείο Εξωτερικών του Πακιστάν κατηγόρησε τα ινδικά στρατεύματα ότι πυροβόλησαν εναντίον ενός οχήματος που περιείχε παρατηρητές του ΟΗΕ στην πλευρά του Πακιστάν των συνόρων, ελπίζοντας ότι ο ΟΗΕ μπορεί να θεωρήσει ότι τα πακιστανικά στρατεύματα ευθύνονται.

Ανέφερε ότι η Ινδία προσπαθούσε να σπείρει διχόνοια μεταξύ του Πακιστάν και της διεθνούς κοινότητας και ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Ιμράν Καν χαρακτήρισε την κίνηση «απερίσκεπτη».

Η Ινδία αρνήθηκε την κατηγορία και με τη σειρά της κατηγόρησε το Πακιστάν για την αποτυχία να κρατήσει ασφαλή τη δική του πλευρά των συνόρων.