Νέες αποπομπές αξιωματικών της αστυνομίας, μέτρα της κυβέρνησης Ερντογάν και ένταση στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ συνθέτουν το κλίμα στην Άγκυρα που συνταράσσεται από το σκάνδαλο διαφθοράς. Την ίδια ώρα, μεγάλο είναι το κύμα διαδηλώσεων στη χώρα.

Διαδηλώσεις και δακρυγόνα στην Κωνσταντινούπολη

Δακρυγόνα και εκτοξευτήρες νερού χρησιμοποίησε η τουρκική αστυνομία εναντίον διαδηλωτών οι οποίοι πραγματοποιούσαν πορεία στην Κωνσταντινούπολη για τα πολεοδομικά σχέδια της κυβέρνησης και το σκάνδαλο διαφθοράς που συνταράσσει τη χώρα.

Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε μια πλατεία της συνοικίας Καντίκιοϊ κρατώντας πανό που καλούσαν την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να παραιτηθεί, όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Dogan News.

Αποπομπή αξιωματικών της αστυνομίας

Οι τουρκικές αρχές απέπεμψαν άλλους 25 αξιωματικούς της αστυνομίας, όπως μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ενώ διευρύνεται η έρευνα για διαφθορά - στο πλαίσιο της οποίας έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε 24 πρόσωπα, μεταξύ των οποίων οι γιοι δύο υπουργών και ο γενικός διευθυντής της κρατικής τράπεζας Halkbank.

Περίπου 70 αξιωματικοί της αστυνομίας, περιλαμβανομένων των διοικητών πέντε διευθύνσεων της ασφάλειας Κωνσταντινούπολης, αποπέμφθηκαν από το Σώμα. Κάποιοι άλλοι μετακινήθηκαν σε άλλες υπηρεσίες από την περασμένη εβδομάδα που ξεκίνησε η προφυλάκιση των υπόπτων για συμμετοχή στο σκάνδαλο.

Ο πρωθυπουργός Ερντογάν κατηγόρησε χθες «διεθνείς οργανώσεις» και «σκοτεινές συμμαχίες», ότι ενθαρρύνουν την έρευνα για διαφθορά και είπε ότι θα συνεχιστεί η προσαγωγή εκείνων που βρίσκονται πίσω από την έρευνα. Σε ομιλία του στη βόρεια πόλη Όρντου, ο Ερντογάν έκανε λόγο για συνωμοσία και κατηγόρησε ένα «Κράτος μέσα στο Κράτος» ότι ευθύνεται γι' αυτό το «βρώμικο πόλεμο» που έχει στόχο να τον κηλιδώσει.

Ο Ερντογάν κατηγορεί τους αξιωματικούς της αστυνομίας που έχει παύσει από την Τρίτη, για «κατάχρηση εξουσίας», στην προκειμένη περίπτωση ότι δεν ενημέρωσαν την προϊστάμενη πολιτική αρχή για την έρευνα σε βάρος της.

Απαγόρευση της εισόδου δημοσιογράφων στην Ασφάλεια Κωνσταντινούπολης

Στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνει η τουρκική κυβέρνηση, ανακοινώθηκε ότι δεν θα μπορούν στο εξής να εισέρχονται στο χώρο της Ασφάλειας Κωνσταντινούπολης οι δημοσιογράφοι.

Επιπλέον το Σάββατο δημοσιεύτηκε στο φύλλο της εφημερίδας της κυβέρνησης αιφνίδια αλλαγή στον κανονισμό περί δικαστικής αστυνομίας. Σύμφωνα με τη ρύθμιση, οι αστυνομικοί που παίρνουν μέρος σε εισαγγελικές έρευνες, οι οποίες είναι μυστικές, θα υποχρεούνται να ενημερώνουν τους προϊσταμένους τους στην Ασφάλεια, ενώ μέχρι σήμερα τελούσαν υπό τις εντολές αποκλειστικά του εισαγγελέα που πραγματοποιεί την έρευνα.

Απειλές και προς τους ξένους διπλωμάτες εξαπέλυσε χθες ο Τούρκος πρωθυπουργός, αφού νωρίτερα τους κατηγόρησε για ανάμιξη σε «προκλητικές πράξεις».
Σύγκρουση Ερντογάν - Γκιουλέν

«Πόλεμος» έχει ξεσπάσει εν τω μεταξύ μεταξύ της κυβέρνησης Ερντογάν και του Φετουλάχ Γκιουλέν, ηγέτη ισχυρού θρησκευτικού τάγματος.

Ο Γκιουλέν βρίσκεται στο στόχαστρο της κυβέρνησης και κατηγορείται ότι οργάνωσε την όλη επιχείρηση περί διαφθοράς με τη δύναμη που διαθέτει στο δικαστικό σώμα και στην Ασφάλεια. Ειδικά στην Ασφάλεια η κυβέρνηση ξηλώνει εδώ και μέρες τους αξιωματικούς που φέρονται να είναι προσκείμενοι στον Γκιουλέν.

Ο κ. Ερντογάν, σε ομιλίες του το Σάββατο στο Ορντού του Πόντου, είπε, αναφερόμενος ξεκάθαρα στο τάγμα του Γκιουλέν ότι «εσείς που επιθυμείτε να έχετε μια παράλληλη προς το κράτος κατάσταση και έχετε διεισδύσει στα κρατικά όργανα, να ξέρετε ότι θα μπούμε στα κρησφύγετά σας, θα σας κάνουμε φύλλο και φτερά, και θα αποκαλύψουμε τις συμμορίες αυτές που φωλιάζουν στους κόλπους του κράτους. Όπως αντιμετωπίσαμε μέχρι σήμερα τις συμμορίες, έτσι θα αντιμετωπίσουμε και τις οργανώσεις που κάνουν εργολαβίες για διεθνή κέντρα».

Σκληρή ήταν και η απάντηση του Γκιουλέν. «Εάν υπάρχει ακόμη και ένα κομμάτι σιτάρι του δημοσίου που κάποιοι έχουν σφετεριστεί και κάποιοι κάνουν τα στραβά μάτια, αυτό σημαίνει ότι κι αυτοί έχουν κοινή πορεία με τους κλέφτες», είπε και τόνισε πως «όσοι παραβλέπουν τον κλέφτη και στρέφονται εναντίον αυτών που αποκάλυψαν τον κλέφτη, ο Θεός να τους γκρεμίσει και να τους κάψει το σπίτι».

Ένταση μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Τουρκίας - ΗΠΑ, το ζήτημα έχει ως σημείο αναφοράς τον αμερικανό πρέσβη στην Άγκυρα Φράνσις Ρικιαρντιόνε.

«Θα πρέπει με διαφάνεια να αντιμετωπιστούν οι ισχυρισμοί περί διαφθοράς», είχε πει πριν από μερικές μέρες ο πρέσβης στη συνάντηση που είχε με τον αρχηγό του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (αξιωματική αντιπολίτευση) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Ωστόσο φιλοκυβερνητικές εφημερίδες ισχυρίστηκαν ότι ο Ρικιαρντιόνε, σε συνάντηση που είχε με πρεσβευτές χωρών μελών της ΕΕ στην 'Αγκυρα, είπε πως «είχαμε ζητήσει από την Τουρκία να διακοπούν οι σχέσεις της Χάλκμπανκ με το Ιράν και δεν μας άκουσαν. Τώρα παρακολουθείτε την πτώση μιας αυτοκρατορίας».

Σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα αυτά, ο κ. Ερντογάν είπε πως «οι πρεσβευτές προβαίνουν σε προβοκατόρικες ενέργειες. Απευθύνομαι σε αυτούς. Δεν ήμαστε υποχρεωμένοι να σας κρατάμε στη χώρα μας».
Άμεση ήταν η απάντηση της αμερικανικής πρεσβείας η οποία τόνισε ότι «τα δημοσιεύματα είναι πέρα για πέρα ψευδή» και ότι «δεν υπήρξε συνάντηση με Ευρωπαίους πρεσβευτές». Στην ανακοίνωση υπογραμμίστηκε επίσης ότι «δεν πρέπει να διακινδυνεύει κανείς τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις με τέτοιους αβάσιμους ισχυρισμούς».

Ανταπαντώντας το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε πως ήταν πειστική η ανακοίνωση της πρεσβείας και πως δεν συντρέχει λόγος να κληθεί ο Ρικιαρντιόνε στο υπουργείο.

Στο μεταξύ, μιλώντας στις Τομές στα Γεγονότα του Σίγμα, ο Διεθνολόγος, Πέτρος Ζαρούνας εξέφρασε την εκτίμηση ότι το σκάνδαλο διαφθοράς στην Τουρκία, σε συνδυασμό με τις επικείμενες εκλογές του Μαρτίου στη χώρα, δεν αφήνουν περιθώρια μεγάλων εξελίξεων στο κυπριακό.