O George Osborne ανοίγει τις πόρτες στους Κινέζους επιχειρηματίες προωθώντας νέο σύστημα βίζας. Ανησυχίες εκφράζει το Βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών.
Ο George Osborne προανήγγειλε το «επόμενο μεγάλο βήμα» στη σχέση Βρετανίας Πεκίνου, αποκαλύπτοντας ένα νέο σύστημα με το οποίο μεγαλοεπιχειρηματίες και πλούσιοι τουρίστες από την Κίνα θα έχουν ευκολότερη πρόσβαση στο Ηνωμένο Βασίλειο.
O Βρετανός υπουργός Οικονομίας που από το Σαββατοκύριακο βρίσκεται στην Κίνα για συνομιλίες, είπε σε φοιτητές στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου πως θέλει «από αυτή την εβδομάδα να κάνουμε το επόμενο μεγάλο βήμα στη σχέση μεταξύ Κίνας και Βρετανίας», συμπληρώνοντας ότι «περισσότερες θέσεις εργασίας και επενδύσεις στην Κίνα σημαίνει περισσότερες θέσεις εργασίας και επενδύσεις στη Βρετανία, κάτι που ισοδυναμεί στη βελτίωση της ζωής όλων».
Ως πρώτο βήμα, ο υπουργός οικονομικών ανακοίνωσε πως η Βρετανία θα κάνει πιο εύκολη την πρόσβαση των Κινέζων επιχειρηματιών στη χώρα του εισάγοντας μια 24ωρη, «υψίστης προτεραιότητας» υπηρεσία βίζας.
Ένα πιλοτικό σχέδιο θα επιτρέψει σε επιλεγμένα Κινεζικά ταξιδιωτικά πρακτορεία να αιτούνται βρετανικής βίζας μέσα από την υποβολή αίτησης που χρησιμοποιείται για την θεώρηση βραχείας διαμονής (θεώρηση "Σένγκεν").
Το σχέδιο στοχεύει στην αύξηση του τουριστικού κεφαλαίου καθώς σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εφημερίδας "Τhe Guardian", στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών της Βρετανίας κατέδειξαν ότι οι εύποροι Κινέζοι δεν μπαίνουν στη διαδικασία να υποβάλουν αίτηση για βρετανική βίζα όταν έχουν ήδη υποβάλει αίτηση για τη βίζα "Σένγκεν". Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η δεύτερη τούς δίνει το δικαίωμα να επισκεφτούν 22 εκ των 28 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συν της Ισλανδίας, του Λιχτενστάιν, της Νορβηγίας και της Ελβετίας.
Ανησυχίες από το Βρετανικό ΥΠΕΞ
Το Βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε τις ανησυχίες του τόσο προς τον Υπουργό Οικονομικών George Osborne όσο και προς τον Πρωθυπουργό David Cameron υποστηρίζοντας ότι η Βρετανία πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτική σε ότι αφορά το θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Κινέζων καθώς και των κυβερνοεπιθέσεών τους.
Ο Cameron φέρεται να δείχνει εμπάθεια στη θέση του Υπουργού Εξωτερικών της χώρας του, αλλά όπως δείχνουν τα πράματα είναι αποφασισμένος να ανοίξει νέο κεφάλαιο στις σχέσεις Βρετανίας-Κίνας.