«Οι Λίβυοι χρειάζονται την ελπίδα», σημείωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Άλι Ζεϊντάν, σε δηλώσεις που έκανε και μεταδόθηκαν απευθείας από την λιβυκή τηλεόραση μερικές ώρες μετά την απελευθέρωσή του από οργάνωση πρώην ανταρτών, η οποία τον είχε απαγάγει σήμερα την αυγή και τον είχε κρατήσει αιχμάλωτο για περίπου 6 ώρες.
 
«Οι Λίβυοι χρειάζονται την ελπίδα (...) όχι την κλιμάκωση (...) για να αντιμετωπίσουν αυτήν την κατάσταση», υπογράμμισε και ευχαρίστησε κάποιους πρώην αντάρτες οι οποίοι βοήθησαν στην απελευθέρωσή του, καλώντας τους να ενταχθούν στις τάξεις των τακτικών δυνάμεων.
 
Λίγο νωρίτερα πολλοί υπουργοί και μέλη του Εθνικού Γενικού Κογκρέσου, της ανώτατης αρχής της χώρας, είχαν υποδεχθεί τον Ζεϊντάν όταν βγήκε από το θωρακισμένο αυτοκίνητο που τον μετέφερε στην έδρα της κυβέρνησης, όπου είχαν ληφθεί ισχυρά μέτρα ασφαλείας.
 
Ο πρωθυπουργός έδειχνε να είναι καλά στην υγεία του και χαιρέτισε αυτούς που τον υποδέχθηκαν στην έδρα της κυβέρνησης. Ο Ζεϊντάν συναντήθηκε στην συνέχεια με τους υπουργούς της κυβέρνησής του παρουσία και μελών της λιβυκής Εθνοσυνέλευσης.
 
Λίγο μετά την απελευθέρωσή του η κυβέρνηση της Λιβύης είχε ανακοινώσει ότι δεν θα υποχωρήσει «στον εκβιασμό» και είχε χαρακτηρίσει την απαγωγή του πρωθυπουργού «εγκληματική ενέργεια».
 
«Η κυβέρνηση δεν θα υποχωρήσει στον εκβιασμό οποιουδήποτε», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλ Σεντίκ Αμπντελκαρίμ.
Ο Ζεϊντάν «αφέθηκε ελεύθερος. Όμως δεν διαθέτουμε ακόμη πληροφορίες για τις συνθήκες της απελευθέρωσής του», σημείωσε ο Αμπντελαζίζ σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο.
 
Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μοχάμεντ Καάμπαρ, τον οποίο επικαλέστηκε το λιβυκό πρακτορείο ειδήσεων Lana, σημείωσε ωστόσο ότι ο Ζεϊντάν «απελευθερώθηκε και δεν αφέθηκε ελεύθερος» από τους απαγωγείς του, αφήνοντας να εννοηθεί ότι έγινε μια επιχείρηση για την απελευθέρωσή του.
 
Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ασφάλειας δήλωσε στο ανεξάρτητο λιβυκό πρακτορείο ειδήσεων Libyan Solidarity Press Agency ότι πρώην αντάρτες στην Τρίπολη επενέβησαν για να εξασφαλίσουν την απελευθέρωση του απαχθέντα πρωθυπουργού.
 
«Οι Επαναστάτες της (περιοχής) Φόρνατζ εισήλθαν ειρηνικά στα κεντρικά γραφεία του τμήματος καταπολέμησης του εγκλήματος και άσκησαν πιέσεις στην οργάνωση που τον κρατούσε να τον αφήσει ελεύθερο, το οποίο και έκανε αυτή», δήλωσε ο Χάσεμ Μπισρ, επικεφαλής της Ανώτατης Επιτροπής Ασφάλειας της Τρίπολης στο πρακτορείο.
 
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αμπντελκαρίμ καθησύχασε επίσης τις διπλωματικές εκπροσωπήσεις και τους ξένους που ζουν στην Λιβύη, λέγοντας ότι «η κατάσταση της ασφάλειας είναι υπό έλεγχο».