Η διπλωματία μπήκε στο πρώτο πλάνο του τηλεοπτικού διαγγέλματος του Μπαράκ Ομπάμα στον αμερικανικό λαό σχετικά με τη Συρία.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ περιορίστηκε να εξηγήσει την ηθική υποχρέωση να μην μείνει ατιμώρητη η χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Ασαντ, επαναλαμβάνοντας ότι ακόμα είναι πολύ νωρίς για να ξέρουμε αν η ρωσική πρόταση θα φέρει αποτελέσματα.
Σε μια προσπάθεια να πείσει το λαό του και τα μέλη του κογκρέσου για μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, μέσω 16λεπτου τηλεοπτικού διαγγέλματος, ο Ομπάμα δήλωσε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία πως κατά τις επιθέσεις χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα, ενώ έδωσε στοιχεία που υποδεικνύουν ότι για αυτές ευθύνεται η κυβέρνηση της Δαμασκού. «Τα γεγονότα δεν μπορούν να αμφισβητηθούν», δήλωσε ο Ομπάμα.
Οι καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων στη Συρία από το καθεστώς της Δαμασκού, έχουν αλλάξει σημαντικά την στάση των ΗΠΑ απέναντι στην κατάσταση που επικρατεί στη χώρα της Μέσης Ανατολής, ανέφερε ο Αμερικανός Πρόεδρος.
«Έχω αντιταχθεί στις εκκλήσεις για στρατιωτική επέμβαση, επειδή δεν μπορούμε να τερματίσουμε τον εμφύλιο πόλεμο μιας άλλης χώρας με τη βία, ιδιαίτερα μετά από μια δεκαετία πολέμων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν», είπε.
«Η κατάσταση όμως άλλαξε ριζικά στις 21 Αυγούστου, όταν η κυβέρνηση Άσαντ δηλητηρίασε με χημικά πάνω από χίλια άτομα, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων παιδιών».
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι θα συναντήσει αύριο στην Γενεύη τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ για να συζητήσουν για τα χημικά όπλα της Συρίας.
Η ανακοίνωση αυτή γίνεται λίγο μετά την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, κατά την οποία ο Λαβρόφ ενημέρωσε τον Κέρι ότι θα του αποστείλει εντός της ημέρας τις λεπτομέρειες του ρωσικού σχεδίου που αποσκοπεί στο να τεθούν υπό διεθνή έλεγχο τα χημικά όπλα της Συρίας.
Σε μια άλλη εξέλιξη, η Ρωσία απέσυρε το αίτημά της να πραγματοποιηθεί, χθες βράδυ, κατεπείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Συρία, με αποτέλεσμα η προαναγγελθείσα συνεδρίαση να ακυρωθεί, στον απόηχο της συνεχιζόμενης διαμάχης μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον για το περιεχόμενο που θα πρέπει να έχει ένα ψήφισμα σχετικά με το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας.
Στο επίκεντρο της συνεδρίασης επρόκειτο να βρεθεί το ρωσικό σχέδιο με βάση το οποίο θα τεθούν υπό διεθνή έλεγχο τα χημικά όπλα που διαθέτει το συριακό καθεστώς. Η Δαμασκός, διά του υπουργού Εξωτερικών Ουαλίντ Μουάλεμ, εξέφρασε την ετοιμότητά της να παραδώσει το χημικό της οπλοστάσιο, να σταματήσει την παραγωγή τέτοιου είδους όπλων και να θέσει τις εγκαταστάσεις όπου παράγονται υπό διεθνή έλεγχο
Εντούτοις, η Ουάσινγκτον, μαζί με τη Γαλλία και τη Βρετανία, τόνιζαν ότι αν και «προτιμούν μια διπλωματική λύση», επιθυμούν «να παραμείνουν όλες οι επιλογές ανοιχτές», δηλαδή και η στρατιωτική, στην περίπτωση που το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ δεν συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις που θα έθετε το ψήφισμα.
Aκόμη 8 χώρες υπέγραψαν τη δήλωση για τη Συρία
Αλλες οκτώ χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Κουβέιτ, υπέγραψαν τη δήλωση σύμφωνα με την οποία η Συρία είναι καταδικαστέα για την επίθεση με χημικά όπλα στις 21 Αυγούστου και ζητείται μια ισχυρή διεθνής απάντηση, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των χωρών που την υπογράφουν σε 33, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. "Χαιρετίζουμε τις επιπλέον χώρες που εκφράζουν την υποστήριξή τους σε αυτήν την δήλωση και στις συνεχιζόμενες προσπάθειές μας που έχουν στόχο να λογοδοτήσει το καθεστώς του (Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ) Ασαντ και να επιβληθούν οι διεθνείς κανόνες κατά της χρήσης χημικών όπλων", αναφέρεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.