Ενώ αύριο συμπληρώνονται δώδεκα χρόνια από τα τρομοκρατικά χτυπήματα της 11ης Σεπτεμβρίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται ότι μετά από τους πολέμους σε Αφγανιστάν και Ιράκ οδηγούνται στην αποφυγή μιας νέας στρατιωτικής επιχείρησης στη Μέση Ανατολή.
Εκτάκτως συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών κεκλεισμένων των θυρών για το θέμα της Συρίας.
Η κατεπείγουσα συνεδρίαση θα γίνει κατόπιν αιτήματος της Ρωσίας. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στο επίκεντρο της συνεδρίασης θα βρεθεί το ρωσικό σχέδιο με βάση το οποίο θα τεθούν υπό διεθνή έλεγχο τα χημικά όπλα που διαθέτει το συριακό καθεστώς.
Ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ότι το ρωσικό σχέδιο για τη Συρία δεν πρόκειται να πετύχει εάν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της δεν απορρίψουν τη στρατιωτική επέμβαση κατά της Δαμασκού. «Η πρόταση μπορεί να δουλέψει μόνο εάν ακούσουμε τις ΗΠΑ και όσους τις υποστηρίζουν ότι απορρίπτουν την στρατιωτική επέμβαση» τόνισε ο Πούτιν.
Ο ρώσος πρόεδρος εξέφρασε, επίσης, την ελπίδα ότι το σχέδιο αυτό θα είναι «σημαντικό βήμα για μια ειρηνική λύση» στη συριακή κρίση. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, η επίλυση της συριακής κρίσης μέσω της διπλωματικής οδού συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας.
Στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών ξεκινούν σήμερα διαβουλεύσεις με βάση γαλλικό σχέδιο απόφασης για την υλοποίηση της ρωσικής πρότασης που προβλέπει τον "έλεγχο" και την "καταστροφή" των χημικών όπλων της Συρίας, αλλά και την χρήση βίας στην περίπτωση που η Δαμασκός δεν τηρήσει τις υποχρεώσεις της.
Στην Ουάσιγκτον, ο πρόεδρος Ομπάμα θα απευθύνει απόψε διάγγελμα προς τον Αμερικανικό λαό, ενώ χθες σε τηλεοπτικές συνεντεύξεις ομολόγησε ότι η πρόταση της Ρωσίας μπορεί να αποτελέσει "πιθανή διέξοδο" από την κρίση και "σημαντική εξέλιξη", ομολογώντας ότι είχε συζητήσει τη συγκεκριμένη πρόταση με το Ρώσο ομόλογό του κατά τη συνάντησή τους στην Αγία Πετρούπολη, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20. Την ίδια στιγμή, αναβλήθηκε μέχρι τη Δευτέρα η συζήτηση στο Κογκρέσο επί της πρότασης Ομπάμα για στρατιωτική επιχείρηση κατά της Συρίας.
Στο μεταξύ, η πλειοψηφία των μελών του Κογκρέσου, αλλά και των Αμερικανών πολιτών, εξακολουθεί να εμφανίζεται αρνητική για ανάληψη στρατιωτικής δράσης, κάτι που παραδέχθηκε χθες και ο πρόεδρος Ομπάμα.
Ψήφισμα στο Σ.Α. για τη Συρία από Βρετανία, ΗΠΑ και Γαλλία
Βρετανία, ΗΠΑ και Γαλλία θα καταθέσουν από κοινού ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών εντός της ημέρας καλώντας τη Συρία να παραδώσει τα χημικά όπλα που διαθέτει, δήλωσε σε μικτή επιτροπή της Βουλής των Κοινοτήτων ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.
Όπως σημείωσε, αν η σχετική πρόταση της Ρωσίας είναι ειλικρινής, πρέπει να αντιμετωπιστεί σοβαρά. Παράλληλα, όμως, πρόσθεσε ότι πρέπει να διασφαλιστεί πως δεν πρόκειται για τακτική καθυστέρησης από τη Μόσχα και τη Δαμασκό.
«Χρειαζόμαστε κάποια διορία και κάποια πίεση επί της Συρίας. Δεν πρέπει να εννοούμε μόνο επιθεώρηση του χημικού οπλοστασίου, αλλά παράδοσή του από το συριακό καθεστώς», είπε ο κ. Κάμερον, που συμπλήρωσε ότι είχε σήμερα νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.
Η Ουάσινγκτον δεν θα περιμένει "πολύ καιρό" για ένα συγκεκριμένο ρωσικό σχέδιο για τα χημικά όπλα της Συρίας
Οι ΗΠΑ δεν θα περιμένουν «πολύ καιρό» μέχρις ότου η Ρωσία διατυπώσει ένα πραγματοποιήσιμο και επαληθεύσιμο σχέδιο ώστε να θέσει η Συρία το χημικό της οπλοστάσιο υπό διεθνή έλεγχο, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζον Κέρι.
«Αναμένουμε την πρόταση, αλλά δεν θα περιμένουμε για πολύ», σημείωσε ο Κέρι μιλώντας σε μια επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων.
«Ο πρόεδρος (των ΗΠΑ, Μπαράκ) Ομπάμα θα την εξετάσει προσεκτικά. Όμως θα πρέπει να είναι άμεση, θα πρέπει να είναι πραγματοποιήσιμη, επαληθεύσιμη. Δεν μπορεί να είναι μια τακτική καθυστέρησης», πρόσθεσε ο ίδιος.
Ο αμερικανός υπουργός σημείωσε ότι το αίτημα του αμερικανού προέδρου για ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον της Συρίας δεν έχει στόχο να ανατρέψει τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, αλλά να πλήξει τις δυνατότητες των δυνάμεών του και να τον πιέσει να διαπραγματευτεί.
«Αν και δεν είναι πρωταρχικός στόχος της επίθεσης, σίγουρα θα υπάρξει αρνητικός αντίκτυπος στην στρατιωτική ικανότητα των δυνάμεών του», επισήμανε ο Αμερικανός υπουργός.
Η πίεση στον Άσαντ και η αύξηση της υποστήριξης στους αντικυβερνητικούς αντάρτες θα «τον φέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε.
Γι’ αυτό το λόγο ο Κέρι προέτρεψε το Κογκρέσο να εγκρίνει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον της Συρίας.
Το Κογκρέσο θα πρέπει «να διατηρήσει την απειλή στο τραπέζι», είπε χαρακτηριστικά ο αμερικανός υπουργός, επισημαίνοντας ότι οι εξελίξεις μετά τη ρωσική πρόταση δεν έχουν αλλάξει τη θέση του Ομπάμα όσον αφορά το αίτημά του να λάβει έγκριση για τη χρήση στρατιωτικής ισχύς εναντίον της Συρίας.
Εξάλλου ο Κέρι δήλωσε ότι η Συρία διαθέτει περίπου «1.000 τόνους» διαφορετικών χημικών παραγόντων.
Ένα μέρος των χημικών όπλων είναι αποθηκευμένα χύδην, «σε δυαδική μορφή», γεγονός που σημαίνει ότι οι παράγοντες πρέπει να αναμειχθούν προτού χρησιμοποιηθούν. Όμως η συριακή κυβέρνηση διαθέτει και όπλα στα οποία έχει ήδη τοποθετηθεί γόμωση, κυρίως με σαρίν, όπως υπογράμμισε ο Κέρι.
Ο Αμερικανός υπουργός δήλωσε ότι θα συζητήσει και πάλι σήμερα το απόγευμα με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ τη ρωσική πρόταση.