Περίπου 100 τόνοι νεκρών ψαριών απομακρύνθηκαν την Τετάρτη από ποταμό στο κεντρικό τμήμα της Κίνας, σύμφωνα με άρθρο της βρετανικής εφημερίδας «the Guardian».

Οι εικόνες που μετέδωσαν τα μεγαλύτερη διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία από τον ποταμό Φου στην επαρχία Χουμπέι προκαλούν θλίψη. Με απόχες στα χέρια και με ό, τι άλλο μέσο είχαν στη διάθεσή τους απογοητευμένοι ψαράδες δεν μπορούσαν να πιστέψουν το μέγεθος της οικολογικής καταστροφής, το οποίο προκάλεσε τεράστια οικονομική ζημιά στην τοπική κοινωνία.








Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία ο θάνατος των ψαριών οφείλεται στην υψηλή συγκέντρωση αμμωνίας, που φαίνεται να προκλήθηκε από τα απόβλητα παρακείμενου εργοστασίου παρασκευής χημικών σκευασμάτων. Ειδικότερα, το τοπικό Τμήμα Προστασίας του Περιβάλλοντος «φωτογράφισε» ως υπεύθυνη για την περιβαλλοντική καταστροφή την επιχείρηση «Hubei Shuanghuan Science & Technology Stock Co.».









Αναλύσεις δειγμάτων από αγωγό της εταιρείας έδειξαν συγκέντρωση αμμωνίας που ξεπερνούσε κατά πολύ τα επιτρεπτά όρια, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

Εκτιμάται ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για τους περίπου 1.600 κατοίκους του χωριού Χουάνγκχουάλαο, οι οποίοι ασχολούνται ως επί τω πλείστον με την αλιεία.

«Το χωριό έχει 150 αλιευτικά. Η ζημιά ανέρχεται καθημερινά σε 70.000 γιουάν (περίπου 11.500 δολάρια)», εξήγησε κάτοικος της περιοχής.

Από την πλευρά της η επιχείρηση δεν προέβη σε κάποια επίσημη τοποθέτηση, ενώ το τοπικό Τμήμα Προστασίας του Περιβάλλοντος κάλεσε την εταιρεία να προχωρήσει άμεσα στην επίλυση του προβλήματος, ενώ διεμήνυσε πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος από την πόση του νερού, σε αντίθεση φυσικά με την κατανάλωση των μολυσμένων ψαριών.

Το συγκεκριμένο περιστατικό έρχεται να προστεθεί στη μακρά λίστα ανάλογων υποθέσεων, που φανερώνουν το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει στην Κίνα αναφορικά με την προστασία του περιβάλλοντος. Ο «κόκκινος» ποταμός Γιανγκτσέ και τα περίπου 13.000 νεκρά γουρούνια του ποταμού Χουανγκπού αποτελούν ορισμένες μόνο από αυτές τις περιπτώσεις.

Η έμφαση στην ανάπτυξη και την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διόγκωση του κινεζικού ΑΕΠ πραγματοποιείται με τρόπους που δεν εναρμονίζονται με τα διεθνή πρωτόκολλα για τη διαφύλαξη της θαλάσσιας ζωής και τη διατήρηση ειδών της Πανίδας και της Χλωρίδας, με αποτέλεσμα ανά τακτά χρονικά διαστήματα να παρουσιάζονται στα Μ.Μ.Ε. υποθέσεις με νεκρά ζώα και ψάρια λόγω μόλυνσης του εδάφους, του αέρα και του νερού.