Ηχούν τα τύμπανα πολέμου στη Συρία. Με κομμένη την ανάσα ο πλανήτης αναμένει το αμερικανικό κτύπημα το οποίο θεωρείται αναπόφευκτο μετά και τη δήλωση του Αμερικανού Προέδρου ότι αν και έλαβε απόφαση για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης, θα ζητήσει την έγκριση του Κογκρέσου.
Την ίδια ώρα η Κύπρος έλαβε διαβεβαιώσεις ότι το έδαφος της δεν θα χρησιμοποιηθεί ως ορμητήριο επίθεσης. Πληροφορίες που δημοσιεύει η Κυριακάτικη Σημερινή κάνουν λόγο για ρωσική αντιπυραυλική ομπρέλα πάνω από τη Συρία και την Κύπρο, καθώς και τις βάσεις ενόψει των επιχειρήσεων σε βάρος του καθεστώτος Άσσαντ και των τζιχαντιστών.
Παράλληλα δύο ζώνες αεράμυνας έχουν ενεργοποιηθεί πάνω από την Κύπρο, οι οποίες καλύπτονται με ρωσικά αντιπυραυλικά συστήματα και πολεμικά αεροσκάφη.
Κληθείς σήμερα σε δηλώσεις του στο Παραλίμνι, να στείλει ένα μήνυμα στο κυπριακό λαό με αφορμή τα τεκταινόμενα στην περιοχή και την ενδεχόμενη επίθεση των Αμερικανών αλλά και τη μη συμμετοχή των Βρετανών σ`αυτή, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως «νομίζω ότι το πιο αισιόδοξο μήνυμα το έστειλε η βρετανική Βουλή. Ως εκ τούτου και παρά το γεγονός ότι είχαμε όντως διαβεβαιώσεις ότι η Κύπρος δεν θα χρησιμοποιείτο ως ορμητήριο, συνεπώς δεν θα πρέπει κανείς να ανησυχεί».
Παράλληλα κάλεσε όλους «να μην διογκώνουμε τα θέματα γιατί είναι ευαίσθητος ο τομέας του τουρισμού και από την ώρα που δεν υπάρχει ένας ανάλογος κίνδυνος καλό είναι να μην αναδεικνύεται χωρίς λόγο».To διάγγελμα του Μπάρακ Ομπάμα
Ο Μπαράκ Ομπάμα ανέφερε χθες βράδυ στο διάγγελμα του, ότι υπάρχουν "αδιάψευστα στοιχεία" για τα χημικά όπλα που χρησιμοποίησε το καθεστώς 'Ασαντ και ότι "δεν μπορούμε να είμαστε τυφλοί μπροστά σ' αυτό που έγινε στη Δαμασκό, που πρόκειται για το χειρότερο έγκλημα τέτοιου είδους του 21ου αιώνα", όπως επισήμανε.
Ο Αμερικανός ηγέτης υπογράμμισε ότι η χρήση χημικών όπλων από "έναν αδίστακτο δικτάτορα αποτελεί προσβολή για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια" και ότι "δεν μπορούμε να μένουμε απαθείς".
Επίσης, σημείωσε ότι ως διοικητής των ενόπλων δυνάμεων έλαβε την απόφαση για στρατιωτική δράση "περιορισμένης ισχύος" και ότι είτε σήμερα, ή αύριο, ή την επόμενη εβδομάδα, ή τον άλλο μήνα εκδηλωθεί η επίθεση, το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο, όπως είπε, σύμφωνα με την ενημέρωση της στρατιωτικής ηγεσίας των ΗΠΑ.
Στη συνέχεια, τόνισε ότι έλαβε και μια δεύτερη απόφαση "ως κάποιος που σέβεται το σύνταγμα", διατυπώνοντας την άποψη ότι θα πρέπει να έχουν λόγο οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι του Αμερικανού λαού.
Όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, ο επικεφαλής της δημοκρατικής πλειοψηφίας στην αμερικανική Γερουσία, Χάρι Ρέιντ, δήλωσε ότι η ψηφοφορία με την οποία αναμένεται να εξουσιοδοτηθεί ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, να χρησιμοποιήσει περιορισμένη στρατιωτική ισχύ κατά της Συρίας, θα διεξαχθεί το αργότερο στις 9 Σεπτεμβρίου.
Συνεδριάζουν οι Άραβες
Οι Άραβες υπουργοί Εξωτερικών θα συναντηθούν σήμερα στο Κάιρο για συνομιλίες σχετικά με τη συριακή κρίση, τη στιγμή που ΗΠΑ και Γαλλία εμφανίζονται αποφασισμένες να πλήξουν το καθεστώς, το οποίο κατηγορείται για εκατοντάδες νεκρούς σε επίθεση με χημικά όπλα. Οι μόνιμοι αντιπρόσωποι του Αραβικού Συνδέσμου, απέδωσαν στο συριακό καθεστώς την "πλήρη ευθύνη" της καταγγελθείσας επίθεσης με χημικά όπλα κοντά στη Δαμασκό, στις 21 Αυγούστου.
Στηρίζει Ομπάμα ο Ολάντ
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ διαβεβαίωσε εκ νέου το Σάββατο τον ομόλογό του των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ότι έχει αποφασίσει η χώρα του να λάβει μέρος στην τιμωρία της Συρίας για την επίθεση με χημικά όπλα για την οποία η Δύση κατηγορεί την κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, αλλά αντιμετωπίζει και ο ίδιος εντεινόμενες πιέσεις να θέσει το θέμα της στρατιωτικής επέμβασης σε ψηφοφορία στην εθνοσυνέλευση. Ο Ομπάμα και ο Ολάντ συνομίλησαν τηλεφωνικά πριν από την δήλωση του Αμερικανού προέδρου, στην οποία επισήμανε ότι έχει αποφασίσει πως πρέπει να αναληφθεί στρατιωτική δράση, αλλά θα ζητήσει την έγκριση του Κογκρέσου πριν να την διατάξει. Μια ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν πως η διεθνής κοινότητα πρέπει να στείλει ένα "ισχυρό μήνυμα" στον Άσαντ ότι η χρήση χημικών όπλων είναι απαράδεκτη. "Οι δυο ηγέτες συμφώνησαν ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να παραδώσει ένα αποφασιστικό μήνυμα στο καθεστώς Άσαντ -και άλλους οι οποίοι θα εξέταζαν το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουν χημικά όπλα- ότι τα εγκλήματα αυτά είναι απαράδεκτα και όσοι παραβιάζουν τους διεθνείς κανόνες θα λογοδοτήσουν", ανέφερε η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
Όμως ο Ολάντ δέχεται όλο και πιο σθεναρές πιέσεις να ζητήσει και αυτός επίσημα την έγκριση της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, η οποία πρόκειται να συζητήσει για τη Συρία την 4η Σεπτεμβρίου, χωρίς όμως την διεξαγωγή ψηφοφορίας. "Όπως και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος αποφάσισε να συμβουλευθεί το Κογκρέσο των ΗΠΑ στο όνομα των δημοκρατικών αρχών, ο Γάλλος πρόεδρος πρέπει να ζητήσει να διεξαχθεί, μετά τη συζήτηση, μια επίσημη ψηφοφορία στη βουλή", επισήμανε ο Ζαν-Λουί Μπορλού, επικεφαλής του κόμματος της Ένωσης Δημοκρατών και Ανεξάρτητων (UDI).
Δημοσκόπηση: Κατά της επίθεσης στη Συρία οι Γάλλοι
Δημοσκόπηση του ινστιτούτου BVA που δημοσιεύθηκε χθες κατέδειξε ότι οι περισσότεροι Γάλλοι τάσσονται εναντίον της συμμετοχής της χώρας τους σε στρατιωτική δράση στη Συρία και δεν εμπιστεύονται τον Ολάντ όσον αφορά το ζήτημα αυτό.