Ώρες μας χωρίζουν πλέον από μια στρατιωτική επέμβαση δυτικών και άλλων δυνάμεων στη Συρία, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις.
Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για έναρξη των επιχειρήσεων αύριο, έχουν κατακλύσει τα ΜΜΕ, που επικαλούνται ανώνυμες μεν, υψηλόβαθες δε, πηγές προσκείμενες στα πολιτικά κέντρα λήψεως αποφάσεων.

Το μόνο που απομένει, είναι το πράσινο φως από τον πλανητάρχη, σχολιάζουν αναλυτές, τη στιγμή που η Ουάσιγκτον, "στοιχειοθετεί" την υπόθεσή της, επικαλούμενη  τηλεφωνική συνομιλία δύο Σύρων αξιωματούχων, που υπεκλάπη από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, που όπως υποστηρίζουν, επιβεβαιώνει ότι την πατρότητα της φονικής επίθεσης με χημικά όπλα έχει το καθεστώς Άσαντ.

To Βρετανικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας αποφάσισε ομόφωνα ότι μετά το μακελλείο, ο κόσμος δε γίνεται να μείνει άπραγος, θέση την οποία συμμερίζεται και το ΝΑΤΟ.

Την ίδια στιγμή, η Ρωσία συνεχίζει να αντιτίθεται, επιμένοντας ότι το Συριακό είναι εσωτερική/εθνική υπόθεση.

Σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού

Πάντως, οι συνορεύουσες με τη Συρία χώρες έχουν τεθεί σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού, επιστρατεύοντας ακόμα και στρατιωτικές δυνάμεις στις μεθορίους τους.
Η Κύπρος, με ταξιδιωτική οδηγία, συμβουλεύει όλους τους συμπατριώτες μας, οι οποίοι πιθανόν να διαμένουν ή επισκέπτονται προσωρινά τη Συρία, όπως την εγκαταλείψουν άμεσα.

Ο Υπουργός Εξωτερικών ερωτηθείς αναφορικά με επίμονες αναφορές σε διεθνή ΜΜΕ για εμπλοκή της Κύπρου σε τυχόν επιθέσεις επί Συριακών στόχων, απάντησε ότι πρέπει να συνηθίσουμε την παρουσία του νησιού σε όλους τους χάρτες της περιοχής, σχολιάζοντας μάλιστα ότι είναι απόφευκτο.

Ο Άσαντ στην Τεχεράνη;

Σε είδηση του καναλιού NTV αναφέρεται ότι κυκλοφόρησε ο ισχυρισμός πως ο Σύρος πρόεδρος Άσαντ μετέβη μαζί με την οικογένειά του στην Τεχεράνη. Η είδηση αυτή, που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο της Αιγύπτου, Αλ Ναχάρ, δεν επιβεβαιώθηκε ακόμη.

Στο μεταξύ η κρατική τηλεόραση του Ιράν ανέφερε ότι το αεροπλάνο του Άσαντ προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Ιμάμ Χουμεϊνί, στην Τεχεράνη, βάσει πληροφοριών αρμοδίου εργαζόμενου στο ΥΠΕΞ του Ιράν. Η πληροφορία αυτή επίσης δεν επιβεβαιώνεται από άλλες πηγές.

Σε είδηση της ισραηλινής εφημερίδας Yedioth Ahronoth αναφέρθηκε ότι στη μετάβαση του Άσαντ στη Τεχεράνη μπορεί να έπαιξαν ρόλο τα Ηνωμένα Έθνη.

Νωρίς το πρωί αύριο η επέμβαση – Μη μάχιμος ο ρόλος της Τουρκίας

Αμερικανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι η επέμβαση θα ξεκινήσει αύριο νωρίς το πρωί. Το γεγονός εξέπληξε την Άγκυρα καθώς οι Τούρκοι αξιωματούχοι θεωρούσαν ότι η επίθεση δεν θα ξεκινούσε σε λιγότερο από 2 εβδομάδες.

Ο τουρκικός τύπος αναφέρει πως οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις δε θα λάβουν μέρος στην επέμβαση στη Συρία, ως μάχιμες, και στην περίπτωση που θα ζητηθεί υποστήριξη, τότε θα αναλάβει καθήκοντα CAP, που έχουν την έννοια της προστασίας των αεροσκαφών του ΝΑΤΟ. Τονίζεται ότι είναι ξεκάθαρη η στάση της Άγκυρας και ότι η κυβέρνηση και το Γενικό Επιτελείο είναι υπέρ μίας επέμβασης που θα εξαρτηθεί από απόφαση του ΝΑΤΟ.

Η συμμετοχή των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, ως μάχιμες, δεν αναφέρονται καν μεταξύ των εναλλακτικών περιπτώσεων, και λέγεται ότι τίθεται θέμα εξασφάλισης λογιστικής υποστήριξης στις συμμαχικές δυνάμεις.

Σε περίπτωση που γίνει κάποια επέμβαση, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, θα μπει στο κύκλωμα η βάση του Ιντζιρλίκ και θα εξασφαλιστεί λογιστική υποστήριξη. Το σημείο στο οποίο μπορεί να φθάσει η Τουρκία λέγεται ότι είναι η εξασφάλιση προστασίας στα αεροσκάφη του διεθνούς συνασπισμού. Σε μία τέτοια περίπτωση θα παίξουν αποτελεσματικό ρόλο και οι βάσεις αεριωθουμένων των Αδάνων, του Ντιάρμπακιρ και της Μαλάτιας.

Για την επιχείρηση λέγεται ότι αυτή θα διαρκέσει 72 ώρες και πρώτα θα χτυπηθούν τα συστήματα αεροπορικής άμυνας, οι αεροπορικές βάσεις και θα εξουδετερωθούν οι αποθήκες χημικών.

Οι στόχοι καθορίστηκαν στη συνάντηση κορυφής που έγινε στην Κων/λη

Οι αντιπολιτευόμενοι της Συρίας έδωσαν πληροφορίες για 10 στρατιωτικούς στόχους, που θα πρέπει να χτυπηθούν, στη σύσκεψη που έγινε προ ημερών στην Κων/λη με εκπροσώπους 11 χωρών. Ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Δαμασκό, Φορντ, είπε στον πρόεδρο του Εθνικού Συνασπισμού της Συρίας, Κάμπρα, στην Κων/λη «να είστε έτοιμοι. Η επίθεση θα ξεκινήσει περίπου σε 2 ημέρες».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη αυτή που έγινε έλαβαν μέρος η Βρετανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Γερμανία, η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, η Ιορδανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Επίσης, οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, με τη βοήθεια των ανταρτών της Συρίας, έχουν ήδη περισυλλέξει δείγματα από τις τοποθεσίες όπου έγινε χρήση χημικών, τα οποία βρίσκονται στη Τουρκία για επεξεργασία

Ο Τούρκος πρωθυπουργος Ερντογάν είχε χθες τηλεφωνική επαφή με τον Βρετανό ομόλογό του Κάμερον, καθώς επίσης και με τον Π/Θ της Δανίας, για το θέμα της Συρίας.

Ο Τ/ΥΠΕΞ Νταβούτογλου αναφορικά με την επίθεση χημικών στη Συρία, είπε ότι «θα πρέπει οπωσδήποτε η διεθνής κοινότητα να ανταποκριθεί με τις πιο ισχυρές κυρώσεις και η προτεραιότητα της Τουρκίας είναι να λάβει απόφαση το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών γι’ αυτό το ανθρωπιστικό αδίκημα.

Επειδή ορισμένες χώρες έχουν αντίθετη άποψη, εμείς δε μπορούμε να αποδεχθούμε μία τέτοια τραγωδία, που σημειώνεται δίπλα μας, και τη συνέχιση αυτής κατά τρόπο που θα επιφέρει ρίσκο ασφάλειας για την Τουρκία.

Γι’ αυτό σημασία έχει να ληφθούν όλα τα απαιτούμενα μέτρα και να είμαστε μαζί με τις χώρες, που σκέπτονται σαν και εμάς. Όμως η προτίμησή μας είναι το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να κινηθεί ως ένα σώμα».

Ο Σύρος ΥΠΕΞ, Ελ Μουαλίμ, σε δηλώσεις του χθες είπε ότι μία πιθανή στρατιωτική επιχείρηση κατά της Συρίας θα χαλάσει της ισορροπίες της Τουρκίας και απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι η Συρία χρησιμοποίησε χημικά.

Αναφορικά με την Τουρκία είπε ότι τα γεγονότα στην Αίγυπτο κλόνισαν τις ισορροπίες της Τουρκίας και οι ισορροπίες αυτές θα χαλάσουν τελείως με την επέμβαση στη Συρία. Ο Μουαλίμ ισχυρίστηκε πως τα χημικά όπλα παρήχθησαν στην Τουρκία και στη συνέχεια εστάλησαν στη Συρία.

Στη συνέχεια υπενθύμισε ότι είχε αναφερθεί νωρίτερα ότι στην Τουρκία ορισμένοι τρομοκράτες συνελήφθησαν με χημικά όπλα, αλλά το θέμα στη συνέχεια καλύφθηκε.
Επιζήμια μία συμμετοχή της Τουρκίας

Τα σχόλια του Τουρκικού Τύπου

Οι απόψεις του τουρκικού Τύπου σήμερα κινούνται προς την κατεύθυνση ότι μία εμπλοκή της Τουρκίας στη Συρία θα αποβεί επιζήμια για τη χώρα.
Η αρθρογράφος της Milliyet, Ασλί Αϊντίντασμπας αναφέρει ότι η Άγκυρα αναμένει την απόφαση των ΗΠΑ σχετικά με το σκοπό της επέμβασης και υποστηρίζει ότι μια «διακοσμητική επέμβαση» (cosmetic intervention) το μόνο που θα καταφέρει είναι να σκληρύνει την στάση της Συρίας, το οποίο θα έχει σαν αποτέλεσμα να βαθύνει τις διαιρέσεις στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Η Τουρκία είναι μία από τις χώρες που δεν πρόκειται να κερδίσει τίποτα από τη Συρία, αλλά αντιθέτως θα υποστεί τις μεγαλύτερες απώλειες (φιλο-κυβερνητική Vatan).
Ο Ορχάν Κεμάλ Τζενγκίζ της εφ/δας Today’s Zaman, συμφωνεί με την άποψη ότι «όποια πλευρά και αν κερδίσει στη Συρία, οι ΗΠΑ θα βγουν χαμένες». Θεωρεί ότι σε περίπτωση που κερδίσει ο Άσαντ, η κατάσταση δεν θα είναι όπως πριν.

Θα αναγκαστεί να σκληρύνει τη στάση του και πιθανώς να χρησιμοποιήσει παραστρατιωτικές οργανώσεις Αλεβιτών που υποστηρίζονται από την Χεζμπολάχ και την Ιρανική Επαναστατική Φρουρά, προκειμένου να βγάλει εις πέρας τις κατασταλτικές επιχειρήσεις του. Από την άλλη μεριά, σε περίπτωση που βγει νικήτρια η συριακή αντιπολίτευση, αυτό θα σημαίνει ότι ακραίες ισλαμικές οργανώσεις όπως η Αλ Κάιντα θα έχουν καταστεί η πιο αποτελεσματική δύναμη κρούσης στη Συρία.