News International Sl Λονδίνο:"Χειρουργικές" πυραυλικές επιθέσεις κατά της Συρίας

Λονδίνο:"Χειρουργικές" πυραυλικές επιθέσεις κατά της Συρίας

Εναλλακτικά σχέδια δράσης επεξεργάζεται το Υπ. Άμυνας στο Λονδίνο σε σχέση με τη στρατιωτική δράση κατά της Συρίας, ενώ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο χρησιμοποίησης των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπριακή Δημοκρατία.

Στις 12 το μεσημέρι τοπική ώρα, αρχίζει στο Λονδίνο η καθοριστική σύσκεψη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας υπό τον Ντέιβιντ Κάμερον. Ο Βρετανός Πρωθυπουργός και οι Υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας θα ενημερωθούν από τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας στρατηγό Νικ Χάουτον για τις επιλογές στρατιωτικής δράσης κατά της Συρίας, με την τελική πρόταση της κυβέρνησης να κατατίθεται την Πέμπτη προς ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής των Κοινοτήτων.

Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ για το κατά πόσον στους βρετανικούς σχεδιασμούς περιλαμβάνεται η χρήση των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο, εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας στο Λονδίνο απάντησε ότι από τη στιγμή που ακόμα βρισκόμαστε στη διαδικασία καταρτισμού εναλλακτικών σχεδίων δράσης τίποτα περισσότερο δεν μπορεί να ειπωθεί πέρα από τις δημόσιες τοποθετήσεις του Πρωθυπουργού Κάμερον.

Οι περισσότερες στρατιωτικές αναλύσεις στη Βρετανία προκρίνουν ως επικρατέστερο σενάριο την εκτέλεση «χειρουργικών» πυραυλικών επιθέσεων κατά καίριων στόχων στο συριακό έδαφος. Ο κ. Κάμερον δήλωσε την Τρίτη ότι στόχος των εξεταζόμενων δράσεων είναι η αποτροπή μελλοντικής χρήσης χημικών όπλων από τις δυνάμεις του Μπασάρ αλ  Άσαντ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, ο στρατηγός Χάουτον αναμένεται να παρουσιάσει εναλλακτικές προτάσεις για στοχευμένες επιθέσεις κατά της Συρίας, οι οποίες έχουν διαμορφωθεί κατά τρόπο που να περιορίζουν τον κίνδυνο αντιποίνων από τη Δαμασκό. Πιστεύεται ότι ο Βρετανός στρατηγός θα πει πως οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας θα μπορούσαν να συνδράμουν τις αμερικανικές δυνάμεις με εκτοξεύσεις πυραύλων κρουζ από υποβρύχια, πολεμικά πλοία και αεροσκάφη.

Η Guardian προσθέτει ότι ο στρατηγός Χάουτον αναμένεται να τονίσει τους ενδοιασμούς της στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας για συμμετοχή στη σύρραξη, ακόμα και αν αποδεικνυόταν πέρα πάσης αμφιβολίας πως πίσω από την επίθεση με χημικά όπλα στην Γκούτα στα ανατολικά της Δαμασκού βρίσκεται ο Πρόεδρος Άσαντ. Οπως αναφέρεται  είναι πιθανό να προειδοποιήσει για την πιθανότητα αντιποίνων από τη συριακή κυβέρνηση, μεταξύ των οποίων και το ενδεχόμενο να χτυπηθούν οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο με πυραύλους Scud.

Ύστατο ψήφισμα για τη Συρία υποβάλλει στα μόνιμα μέλη του ΣΑ η Βρετανία
 
Την εξουσιοδότηση των Ηνωμένων Εθνών για μία στρατιωτική επέμβαση στη Συρία θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει η Βρετανία, όπως έκανε γνωστό μέσω Twitter ο Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Η βρετανική Κυβέρνηση θα υποβάλει σήμερα σε συνάντηση των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας ψήφισμα που έχει συντάξει, «καταδικάζοντας την επίθεση με χημικά όπλα από τον Άσαντ και εξουσιοδοτώντας τα απαραίτητα μέτρα για να προστατευθούν οι πολίτες», όπως έγραψε ο κ. Κάμερον.

Ο Βρετανός ηγέτης σχολίασε ότι σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας θα έχει την ευκαιρία να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.

Πολιτικοί σχολιαστές στη Βρετανία ερμηνεύουν την κίνηση του κ. Κάμερον ως προσπάθεια να δείξει ότι έχει κάνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να εξασφαλίσει τη στήριξη των Ηνωμένων Εθνών πριν αναληφθεί η αναμενόμενη στρατιωτική δράση κατά του καθεστώτος Άσαντ. Παράλληλα, οι Εργατικοί της αντιπολίτευσης φάνηκαν να τηρούν πιο αυστηρή στάση ζητώντας ενόψει της συνεδρίασης της Βουλής των Κοινοτήτων την Πέμπτη επαρκείς νομικές αποδείξεις για τη χρήση χημικών από τον Σύρο πρόεδρο στη βάση των ευρημάτων των Ηνωμένων Εθνών.

Ύστατο ψήφισμα για τη Συρία υποβάλλει στα μόνιμα μέλη του ΣΑ η Βρετανία - See more at: http://www.cna.org.cy/webnews.asp?a=cedc2dde82ac41faa3dff18e14a9cbed#sthash.FRJdjiOd.dpuf

 

Top