News International Sl Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ προειδοποίησαν Τραμπ για COVID19 από Νοέμβριο;

Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ προειδοποίησαν Τραμπ για COVID19 από Νοέμβριο;

Οι αμερικανικές  μυστικές  υπηρεσίες  παρακολουθούσαν την άνοδο του νέου κορωνοϊού ήδη από τον Νοέμβριο, εβδομάδες πριν από την επίσημη ενημέρωση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε  ένας πρώην στρατιωτικός αξιωματούχος των ΗΠΑ στο CNN.

Ενώ η ακριβής ημερομηνία της πρώτης έκθεσης μυστικών υπηρεσιών παραμένει ασαφής, πηγές είπαν στο CNN ότι οι πληροφορίες που συλλέχθηκαν τον Νοέμβριο και τις επόμενες εβδομάδες προσέφεραν πολλαπλές έγκαιρες προειδοποιήσεις σχετικά με τη δυνητική βαρύτητα της πανδημίας που τώρα αυξάνεται στις ΗΠΑ.

Οι εκθέσεις των Αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, σύμφωνα με το CNN,  φτάνουν  στα υψηλότερα επίπεδα της κυβέρνησης μόλις οι αναλυτές φθάσουν σε κάποιο βαθμό εμπιστοσύνης στην εκτίμησή τους. Την ίδια ημέρα, η ημερήσια ενημέρωση του προέδρου περιελάμβανε πληροφορίες που συγκέντρωσε η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών σχετικά με τη μόλυνση στην Κίνα και τις δυνατότητες πεξάπλωσής του ιού, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, σύμφωνα με άτομο που έχει εσωτερική ενημέρωση για τα θέμα.

Όμως, πίσω από τα παρασκήνια, η δουλειά διεξάγεται εδώ και εβδομάδες, με τη CIA και άλλους οργανισμούς συλλογής πληροφοριών να χτενίζουν τη συλλογή τους για να μάθουν τι ακριβώς έκανε η Κίνα.

«Δεν υπήρξε έκθεση»

Το ABC News ανέφερε νωρίτερα την Τετάρτη ότι το National Center for Medical Intelligence (ΝCMI), ένα παράρτημα της Υπηρεσίας Πληροφοριών Άμυνας (DIA), συνέταξε πληροφορίες το Νοέμβριο προειδοποιώντας ότι ένας νέος ιός εξαπλώνεται μέσω της περιοχής Wuhan της Κίνας.

Ένας αξιωματούχος της άμυνας αρνήθηκε την ύπαρξη τέτοια έκθεσης, λέγοντας στο CNN ότι "το NCMI και ο Οργανισμός Πληροφοριών Άμυνας αφιέρωσαν σημαντικό χρόνο τις τελευταίες 24 ώρες εξετάζοντας κάθε πιθανή πληροφορία που θα μπορούσε να έχει εντοπιστεί ως σχετική με αυτό το θέμα και δεν έχει βρει κάτι τέτοιο".

Το Πεντάγωνο εξέδωσε επίσης δήλωση που αρνείται το δημοσίευμα του ABC News αργά την Τετάρτη.

«Για πρακτικούς λόγους, το National Center for Medical Intelligence δεν σχολιάζει δημοσίως συγκεκριμένα ζητήματα πληροφοριών, αλλά προς το συμφέρον της διαφάνειας κατά τη διάρκεια αυτής της τρέχουσας κρίσης δημόσιας υγείας, μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι τα ΜΜΕ η αναφορά για ύπαρξη /  δημοσίευση έκθεσης του Εθνικού Κέντρου για το Ιατρικό Νοημοσύνη, που σχετίζεται με το Coronavirus από τον Νοέμβριο του 2019 δεν είναι αληθής και δεν υπάρχει τέτοιο, δήλωσε ο συνταγματάρχης Dr. R. Shane Day, διευθυντής του National Center for Medical Intelligence

Το ερώτημα για το πότε ο Πρόεδρος  Τραμπ ενημερώθηκε για πρώτη φορά την απειλή του Covid-19 έγινε πολιτικά ευαίσθητο ζήτημα καθώς οι θάνατοι στην Αμερική αυξάνονται Η απάντηση της Κυβέρνησης έρχεται εν μέσω «πυρκαγιάς» και ο Τραμπ αμφισβητεί επανειλημμένα ότι ήταν δυνατόν να γνωρίζουν πόσο θανατηφόρος θα ήταν ο ιός.

Την Τετάρτη, ο Τραμπ δήλωσε ότι έμαθε σχετικά με τη σοβαρότητα του κορωναϊού "λίγο πριν"  τη θέσπιση ταξιδιωτικών περιορισμών των ΗΠΑ στην Κίνα που τέθηκαν σε ισχύ στις 2 Φεβρουαρίου.

Ερωτηθείς για τo δημοσίευμα του ABC News κατά τη διάρκεια της καθημερινής δημοσιογραφικής διάσκεψης για τον κορωνοϊό, ο Τραμπ  δήλωσε ότι «μάθαινε για τη σοβαρότητα του προβλήματος λίγο πριν κλείσει τη χώρα για πτήσεις προς και από την  Κίνα.

Σύμφωνα με το άτομο που ενημερώθηκε σχετικά με το θέμα και μίλησε στο CNN,  από τα μέσα έως το τέλος Δεκεμβρίου, τα κινεζικά κοινωνικά μέσα ενημέρωσης και ακόμη και τα κρατικά ελεγχόμενα μέσα ενημέρωσης άρχισαν να παρέχουν δημόσιες ενδείξεις για τον αγώνα συγκράτηση μιας αναπνευστικής νόσου που συγκρίθηκε τότε με το SARS, που ξέσπασε επίσης από την Κίνα το 2003.

Το Πεκίνο κοινοποίησε επισήμως στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το ξέσπασμα πνευμονίας άγνωστης αιτίας στις 31 Δεκεμβρίου.

Το Γραφείο του Διευθυντή Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ  που είναι επιφορτισμένο με την καθημερινή ενημέρωση του Προέδρου, και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, αρνήθηκε να σχολιάσει το χρονοδιάγραμμα των αρχικών προειδοποιήσεων σχετικά με το ξέσπασμα στην Κίνα.

Οι υπάλληλοι της CIA δήλωσαν στο CNN ότι δεν γνωρίζουν μια συγκεκριμένη έκθεση από το Νοέμβριο που προειδοποιεί για μια αναδυόμενη κρίση στην Κίνα και αρνήθηκαν να πουν πότε οι δικές τους αξιολογήσεις εισήχθησαν σε αυτό που είναι γνωστός ως κύκλος πληροφοριών, μια διαδικασία που συντονίζει τις πληροφορίες που ρέουν μεταξύ των σχετικών οργανισμών.

H έρευνα συνεχίζεται

Πολλοί αμερικανοί αξιωματούχοι, αναφέρει το CNN, δηλώνουν ότι οι πληροφορίες ανοιχτής πρόσβασης (Open Source Intelligence) χρησίμευαν για τους αξιωματούχους πληροφοριών από νωρίς και συνδυάστηκαν με πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν με άλλες μεθόδους πριν συμπεριληφθούν τελικά στην προεδρική ημερήσια συνάντηση της 3ης Ιανουαρίου.

Oι έρευνες πάντως των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών για τον ιό συνεχίζονται. Η CIA έχει υπογραμμίσει την εμπειρογνωμοσύνη της στην αξιολόγηση του αντίκτυπου της επιδημίας στις ξένες κυβερνήσεις και την ηγεσία, καθώς και πώς θα μπορούσε να επηρεάσει την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Οι αξιωματούχοι της Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ προσπαθούν επίσης να καθορίσουν πόσες περιπτώσεις και θανάτους έχουν συμβεί σε χώρες όπως η Κίνα, όπου αξιωματούχοι των ΗΠΑ λένε ότι οι αριθμοί που αναφέρθηκαν δημοσίως δεν είναι αξιόπιστοι.

Το CNN ανέφερε τον περασμένο μήνα ότι η Διεύθυνση της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και η CIA παρέχουν σταθερή ροή πληροφοριών στις επιτροπές εποπτείας στο Καπιτώλιο και την Γερουσία.

Top