News International Sl Μακελειό στην Γερμανία: Η ακροδεξιά απειλή είναι «πολύ αυξημένη»

Μακελειό στην Γερμανία: Η ακροδεξιά απειλή είναι «πολύ αυξημένη»

Η απειλή για την ασφάλεια από την άκρα δεξιά «είναι πολύ αυξημένη στην Γερμανία», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ μετά την ρατσιστική επίθεση στη Χανάου την Τετάρτη το βράδυ, στην οποία σκοτώθηκαν εννέα άνθρωποι.

 

«Θα ενισχύσουμε την παρακολούθηση ευαίσθητων τόπων, κυρίως των τεμενών», όπως και όλων των αεροδρομίων, πρόσθεσε ο Ζέεχοφερ στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από το Βερολίνο.

«Το έγκλημα στην Χανάου είναι τρομοκρατική επίθεση με ρατσιστικά κίνητρα», υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι πρόκειται «για την τρίτη ακροδεξιά τρομοκρατική επίθεση σε διάστημα λίγων μηνών».

Η Γερμανίδα υπουργός Δικαιοσύνης, Κριστίν Λάμπρεχτ, από την πλευρά της δεσμεύθηκε ότι η κυβέρνηση «θα εξετάσει ενδελεχώς» πώς «εξτρεμιστές» μπορούν να έχουν στην κατοχή τους νόμιμα όπλα, όπως συνέβη στην περίπτωση του Τομπίας Ρ., δράστη της επίθεσης στην Χανάου.

Σύμφωνα με την ίδια, η ακροδεξιά βία αυτή την στιγμή «αποτελεί τον βασικό κίνδυνο» για την δημοκρατία στη Γερμανία, όχι απλώς εξαιτίας «του αριθμού» των υπόπτων, αλλά και εξαιτίας της «έντασης» της αποφασιστικότητάς τους.

Ο Τομπίας Ρ. έδρασε μόνος του, όπως και ο δράστης της επίθεσης εναντίον συναγωγής στην Χάλε τον Οκτώβριο, και οι δύο Γερμανοί υπουργοί υπογράμμισαν την δυσκολία να εντοπίζονται οι ύποπτοι για ακροδεξιές τρομοκρατικές επιθέσεις.

«Περίπου οι μισοί» από τους ανθρώπους που εξαπέλυσαν επιθέσεις «δεν ήταν γνωστοί στην αστυνομία», υπογράμμισε ο διοικητής της ομοσπονδιακής αστυνομίας της Γερμανίας, Χόλγκερ Μουνχ.

Η Γερμανία ενίσχυσε τους ελέγχους που επιβάλλει στα πυροβόλα όπλα, ενώ την Τετάρτη το υπουργικό συμβούλιο υιοθέτησε νέα μέτρα για τον εντοπισμό ακροδεξιών απειλών στο Διαδίκτυο και την πιο αυστηρή τιμωρία τους.

Αναστολή της προεκλογικής εκστρατείας στο Αμβούργο

Το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) ακύρωσε τις προεκλογικές του εκδηλώσεις στο Αμβούργο, όπου θα διεξαχθούν τοπικές εκλογές την Κυριακή. Η απόφαση του AfD ήρθε μετά την αντίστοιχη απόφαση των άλλων γερμανικών κομμάτων.

Το AfD, που έχει δεχθεί επικρίσεις για την αντιμεταναστευτική του ρητορική, εξήγησε ότι έλαβε την απόφαση αυτή εξαιτίας της «προπαγάνδας των ΜΜΕ» και επειδή εκτίμησε ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί για την ασφάλεια των υποστηρικτών του.

Η Εναλλακτική για την Γερμανία διαθέτει αυτή την στιγμή οκτώ έδρες στο κοινοβούλιο του Αμβούργου, σε συνολικά 121.

Υπό το σοκ της ρατσιστικής επίθεσης στην Χανάου και την πίεση όλων των κομμάτων να δράσουν, η κυβέρνηση της Γερμανίας ανακοίνωσε σήμερα την ενίσχυση της αστυνομικής προστασίας κυρίως στα τεμένη μπροστά στην «πολύ υψηλή» ακροδεξιά απειλή, ενώ έφερε στο προσκήνιο θέματα όπως η ρητορική μίσους, η οπλοκατοχή και το ενδεχόμενο παρακολούθησης του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD).

Στη Γερμανία έχουν σημειωθεί τρεις ρατσιστικές και αντισημιτικές επιθέσεις σε διάστημα εννέα μηνών, από την δολοφονία ενός πολιτικού που είχε ταχθεί υπέρ των μεταναστών ως τις επιθέσεις της Χανάου, περνώντας από την επίθεση εναντίον συναγωγής στην Χάλε.

Σε αυτό το πλαίσιο «δεν μπορούμε πλέον να μιλάμε για μεμονωμένες ενέργειες (…) αλλά για ένα πολιτικό πρόβλημα. Έχει έρθει η ώρα να το συνειδητοποιήσουμε», γράφει η εφημερίδα Tagesspiegel.

Βόμβες βραδείας ανάφλεξης

Μπροστά σε αυτό τον «υπ' αριθμόν ένα κίνδυνο για την δημοκρατία», όπως τον χαρακτήρισε η υπουργός Δικαιοσύνης, Κριστίν Λάμπρεχτ, η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα νέα μέτρα.

«Ευαίσθητοι χώροι», κυρίως τεμένη, αεροδρόμια και σύνορα, θα υπόκεινται σε ενισχυμένους ελέγχους, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ.

Η κυβέρνηση της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ είχε ήδη αυξήσει τα μέτρα ασφαλείας τους τελευταίους μήνες, ζητώντας από τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης να ενημερώνουν για περιεχόμενα που προωθούν το μίσος και παρέχοντας καλύτερη προστασία σε πολιτικούς και ακτιβιστές.

Όμως, δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει όλες τις απειλές, κυρίως αυτές που προέρχονται από μεμονωμένα άτομα που δεν είναι γνωστά στις αρχές, διαθέτουν νομίμως όπλα και εξαπολύουν ξαφνικά επιθέσεις, όπως συνέβη με τον δράστη στη Χανάου.

Αυτοί οι «μοναχικοί λύκοι», που ριζοσπαστικοποιούνται στο Διαδίκτυο, είναι «βραδυφλεγείς βόμβες, τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσουμε με όλα τα μέσα που μας επιτρέπει το κράτος», εκτίμησε η υπουργός Δικαιοσύνης.

«Αυτό ήδη γίνεται με τους τζιχαντιστές» σε ό,τι αφορά την διαδικτυακή παρακολούθηση και πρέπει να εφαρμοστεί «στον ακροδεξιό εξτρεμισμό», σημείωσε ο Πέτερ Νόιμαν, ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας στο King’s College του Λονδίνου μιλώντας στη Welt.

Ο δράστης της επίθεσης στη Χανάου δεν ήταν γνωστός στις αρχές και διατηρούσε προσωπικό ιστότοπο στον οποίο αναμίγνυε ρατσιστικές θεωρείες με συνωμοσιολογικό περιεχόμενο. Στο μέλλον οι αρχές θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους περισσότερο τα «σημάδια» αυτά, πρόσθεσε ο Νόιμαν.

«Επιθετικότητα»

Ένα άλλο θέμα είναι ο πιο αυστηρός έλεγχος της οπλοκατοχής. Περίπου 5,4 εκατομμύρια όπλα κυκλοφορούν στη Γερμανία, σύμφωνα με τη Bild.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανησυχεί κυρίως για το γεγονός ότι οι ακροδεξιοί εξτρεμιστές αποκτούν ολοένα και περισσότερα όπλα διαφόρων τύπων.

Το 2018 η αστυνομία κατέσχεσε 1.091 όπλα, έναντι 676 την προηγούμενη χρονιά στο πλαίσιο ερευνών για εγκλήματα που σχετίζονται με την ακροδεξιά.

Η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) της Μέρκελ έχει ζητήσει την αυστηροποίηση της νομοθεσίας για τα όπλα.

«Πολίτες δεν θα πρέπει να μπορούν να κρατούν στα σπίτια τους αυτόματα όπλα, περιλαμβανομένων όπλων για σκοποβολή», εκτίμησε η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Τέλος η τραγωδία στη Χανάου έχει και πολιτική διάσταση σε μια χώρα όπου εδώ και δύο χρόνια το ακροδεξιό AfD βρίσκεται στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο.

Το ανοικτά ακροδεξιό κόμμα, τα ηγετικά στελέχη του οποίου επικρίνουν την κουλτούρα της μεταμέλειας που επικρατεί στη Γερμανία για τα εγκλήματα του ναζισμού, θα πρέπει να «τεθεί υπό παρακολούθηση» από τις υπηρεσίες Πληροφοριών, δήλωσε ο Λαρς Κλίνγκμπάιλ γενικός γραμματέας των Σοσιαλδημοκρατών (SPD).

«Κάποιος πυροβόλησε στην Χανάου, όμως πολλοί του προσέφεραν τα πολεμοφόδια και το AfD σίγουρα φέρει μέρος της ευθύνης», κατήγγειλε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

«Το AfD ευθύνεται για την πόλωση (…) και την επιθετικότητα στον πολιτικό λόγο», επεσήμανε ο Όλιβερ Ντέκερ ειδικός στην ακροδεξιά στο πανεπιστήμιο της Λειψίας.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP           

Top