Στην Αίγυπτο διπλό μήνυμα στέλνει ο στρατός στους υποστηρικτές του ανατραπέντος προέδρου, Μοχάμεντ Μόρσι, εν μέσω της γενικευμένης κρίσης.
 
Στην πρώτη του δημόσια ομιλία, μετά το αιματοκύλισμα στις επιχειρήσεις καταστολής ενάντια στους Αδελφούς Μουσουλμάνος, ο αρχηγός των αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Φατάχ Αλ-Σίσι κάλεσε τους ισλαμιστές να ενταχθούν στην πολιτική διαδικασία, αναφέροντας πως ο στρατός δεν έχει την πρόθεση να καταλάβει την εξουσία.
 
«Υπάρχει χώρος για όλους στην Αίγυπτο», τονίζει, όμως ταυτόχρονα προειδοποιεί πως ο στρατός «δεν θα ανεχτεί» τη βία.
 
Η κατάσταση στη χώρα επιδεινώνεται καθημερινά, γεγονός που αυξάνει τις ανησυχίες διεθνώς.
 
Τους 830 φθάνουν οι νεκροί από την περασμένη Τετάρτη. Χιλιάδες είναι οι τραυματίες.
 
Η ΕΕ ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει τις επόμενες ημέρες στην επανεξέταση των σχέσεών της με την Αίγυπτο, εφόσον συνεχιστεί η βία και δεν υπάρξει διάλογος μεταξύ των αντίπαλων πλευρών.
 
Τουλάχιστον 36 ισλαμιστές κρατούμενοι πέθαναν από ασφυξία
 
Τριάντα-έξι ισλαμιστές κρατούμενοι στην Αίγυπτο πέθαναν την Κυριακή από ασφυξία που προκάλεσε η ρίψη δακρυγόνων, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών. Τα δακρυγόνα τα έριξε η Αστυνομία πιθανότατα για να αποτρέψει απόπειρα απόδρασης.
 
Το φονικό επεισόδιο σημειώθηκε το απόγευμα, και οι 36 κρατούμενοι, όλοι μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, πέθαναν από ασφυξία από τα δακρυγόνα και τις βόμβες αερίου που έπεσαν μέσα στο όχημα που τους μετέφερε σε μια φυλακή κοντά στο Κάιρο. Οι ισλαμιστές κρατούνταν καθώς είχαν απαγάγει έναν αστυνομικό και επιχείρησαν να δραπετεύσουν, ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών, από μια αυτοκινητοπομπή που μετέφερε συνολικά περισσότερους από 600 ισλαμιστές κρατούμενους.
 
Η συμμαχία των ισλαμιστών ενάντια στο πραξικόπημα, η οποία διοργανώνει εκδηλώσεις διαμαρτυρίες, κατά της αποπομπής του ισλαμιστή προέδρου Μόρσι, κατήγγειλε τη "δολοφονία" των κρατουμένων και ανέφερε ότι ο αριθμός των νεκρών είναι 52 κρατούμενοι
 
Περισσότεροι από χίλιοι διαδηλωτές και στελέχη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας συνελήφθησαν μέσα σε πέντε ημέρες, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των αρχών. Η Αίγυπτος είναι ακόμη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς ισχύει η απαγόρευση της κυκλοφορίας, με το στρατό να ελέγχει τις κύριες οδικές αρτηρίες της πρωτεύουσας, ενώ το υπουργείο Θρησκευμάτων ανακοίνωσε ότι τα τζαμιά θα είναι πλέον κλειστά μετά από τις ώρες της προσευχής, σε μια σαφή προσπάθεια να αποφευχθούν οι συγκεντρώσεις.
 
Οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των οπαδών του Μόρσι έχουν οδηγήσει σε εκτεταμένα και αιματηρά επεισόδια τις τελευταίες ημέρες με εκατοντάδες νεκρούς και τραυματίες, ενώ χιλιάδες ισλαμιστές έχουν συλληφθεί από τις διωκτικές αρχές.
 
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ, και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, με κοινή ανακοίνωση κάλεσαν όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν την περαιτέρω κλιμάκωση της βίας.
 
Η κρίση στην Αίγυπτο θα απασχολήσει σήμερα συνάντηση των Μονίμων Αντιπροσώπων των 28 στις Βρυξέλλες.
 
Στις ΗΠΑ γερουσιαστές ζήτησαν να διακόψει η κυβέρνηση τη στρατιωτική βοήθεια προς την Αίγυπτο, μετά την αιματοχυσία των τελευταίων ημερών.