News International Sl Ερντογάν: Η Ιταλία είναι σε επαφές μαζί μας για κοινές γεωτρήσεις

Ερντογάν: Η Ιταλία είναι σε επαφές μαζί μας για κοινές γεωτρήσεις

Οργισμένος ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη.
 
Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΣΙΓΜΑ στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, επιστρέφοντας από το Βερολίνο και μιλώντας στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπαινίχθηκε ότι κάποιος ηγέτης, που δεν κατονόμασε, τον πλησίασε για να του αναφέρει ότι «’ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να διορθώσει και πάλι το χάσμα που υπάρχει μεταξύ σας’. Τί πράγματα είναι αυτά; Και με μένα θέλει να κλείσει το χάσμα και με την άλλη πλευρά συντάσσεται και φωνάζει στην Ελλάδα τον Χαφτάρ. Δεν είναι ανοησία; Κι εγώ του απάντησα ότι ‘ας διορθώσει πρώτα το λάθος του και μετά είναι εύκολο να συναντηθούμε’. Δυστυχώς τέτοια ζητήματα αντιμετωπίζουμε», υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος για να συνάγει το συμπέρασμα έπειτα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης το έκανε για να προκαλέσει την Τουρκία.
 
«Γιατί ο Μητσοτάκης κάλεσε τον Χαφτάρ στην Ελλάδα; Μόνο και μόνο για να μας προκαλέσει», υποστήριξε.
 
Κοινές γεωτρήσεις με Ιταλία
 
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε και σε κάποιες επαφές που έχει αυτή τη στιγμή με την Ιταλία για πραγματοποίηση γεώτρησης ανοιχτά της Λιβύης.
 
«Αυτή τη στιγμή η Ιταλία είναι σε επαφές μαζί μας ώστε στο πλαίσιο της συμφωνίας με τη Λιβύη να πραγματοποιήσουμε γεώτρηση», ισχυρίστηκε ο Τούρκος πρόεδρος, προδικάζοντας ότι κάτι τέτοιο θα φρικάρει την Ελλάδα.
 
«Επειδή τώρα οι ακτές μας βλέπουν τις ακτές της Λιβύης, έχουμε πλέον τη δυνατότητα να κάνουμε αυτό που δεν έκανε η Κύπρος κι αυτό τρελαίνει την Ελλάδα... Εξάλλου εμείς έχουμε την πιο μεγάλη ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο. Και αυτό μας δίνει μια επιπλέον δυνατότητα», υποστήριξε.
 
Ο Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε επίσης ότι αν βρει πετρέλαιο ή φυσικό αέριο, θα το μοιραστεί με την Κυπριακή Δημοκρατία, κάτι που δεν κάνουν οι Ε/Κ.
 
«Ό,τι βγει γύρω από την Κύπρο, θα ανήκει και στο βορρά και στο νότο. Όλοι έχουν δικαίωμα να τα μοιραστούν ισότιμα. Αλλά μέχρι σήμερα η νότια Κύπρος δεν το έχει εφαρμόσει. Δεν είπαν ποτέ να κάτσουμε μαζί με το βορρά να τα συζητήσουμε και να τα βρούμε», είπε.
 
 
Τί δουλειά έχει το αεροπλανοφόρο της Γαλλίας στη Μεσόγειο;
 
Για τις σχέσεις του με τη Γαλλία και τον πρόεδρο Μακρόν, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήταν και πάλι αιχμηρός, παρά τη χειραψία που αντήλλαξε μαζί του στο περιθώριο της διάσκεψης του Βερολίνου.
 
«Νομίζω ότι δεν πρέπει να τοποθετήσουμε τη Γαλλία απέναντί μας και να φτάσουμε στο σημείο να της αναγνωρίσουμε ότι αποτελεί μέρος. Τόσο η πλευρά Χαφτάρ όσο και η πλευρά του Σαράζ διάκεινται θετικά προς τη Γαλλία αυτή τη στιγμή», δήλωσε, ενώ δεν απέφυγε να σχολιάσει και την αποστολή του αεροπλανοφόρου «Σαρλ ντε Γκωλ» στην ανατ. Μεσόγειο.
 
«Η Γαλλία έχει ένα ενδιαφέρον ειδικά για τη βόρεια Αφρική, αλλά ποιο το νόημα να στέλνει στην περιοχή ένα αεροπλανοφόρο, θα έχουμε την ευκαιρία να το δούμε. Δεν είχα τη δυνατότητα να μιλήσω πολύ μαζί του απόψε (χθες βράδυ στο Βερολίνο). Και στο θέμα της Λιβύης δεν είπε μέσα στη σύνοδο κάτι σοβαρό, μπορώ να πω. Το μόνο σημαντικό πλεονέκτημα για την επόμενη φάση, όσον αφορά στα βήματα που πρέπει να γίνουν, είναι ότι (η Γαλλία) είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Και μπορεί να χρησιμοποιεί τα πλεονεκτήματα που του δίνει η ιδιότητα του μέλους. Αυτή είναι το πιο σημαντικό. Απόψε είπε ότι αυτό το κείμενο πρέπει να πάει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και αν εγκριθεί από το Συμβούλιο να τεθεί σε εφαρμογή και αν δεν εγκριθεί, τότε να μην ισχύσει», ανέφερε.
 
Σε κάθε περίπτωση πάντως, είπε ο Τούρκος πρόεδρος, υπό τη σκέπη των ΗΕ στο Βερολίνο διαμορφώθηκε ένας οδικός χάρτης για τη Λιβύη.
 
Επισήμανε δε ότι αντιτάχθηκαν στην πρόταση της Ε.Ε. να συμμετάσχει ως συντονίστρια στη διαδικασία της Λιβύης, γιατί δεν θα ήταν σωστό την ώρα που υπήρχε εκεί ο ΟΗΕ.
Top