News International Sl Τούρκος ΥΠΑΜ: Ένδειξη αδυναμίας από την Ελλάδα η απέλαση του Πρέσβη της Λιβύης

Τούρκος ΥΠΑΜ: Ένδειξη αδυναμίας από την Ελλάδα η απέλαση του Πρέσβη της Λιβύης

«Ανικανότητα και αδυναμία» καταλόγισε στην Ελλάδα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, σχολιάζοντας την απέλαση του πρεσβευτή της Λιβύης στην Αθήνα.

Ο Χουλουσί Ακάρ δήλωσε ότι οι σπασμωδικές κινήσεις προκαλούν ένταση και συνέστησε ψυχραιμία προς την Αθήνα, υποστηρίζοντας ότι η συμφωνία με τη Λιβύη, την οποία προτιμά να αποκαλεί μνημόνιο, έγινε με βάση το διεθνές δίκαιο, δεν στρέφεται κατά καμίας άλλης χώρας και έγινε για να θωρακιστούν τα δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας στην ανατ. Μεσόγειο.

«Θεωρούμε ότι (η απόφαση για την απέλαση) αποτελεί μία ανικανότητα και μία αδυναμία. Δεν πρόκειται να επηρεάσει το αποτέλεσμα. Σε αυτό το θέμα θα συνιστούσαμε προσέγγιση με ηρεμία, υπομονή, σύνεση και λογική και συμμόρφωση προς το διεθνές δίκαιο. Θέλω να υπογραμμίσω ότι αυτό το μνημόνιο συνάδει απόλυτα με το διεθνές δίκαιο. Δεν στρέφεται εναντίον κάποιας άλλης χώρας, δεν παραβιάζονται δικαιώματα άλλων κι έγινε για να θωρακιστούν τα δικαιώματα και συμφέροντα δύο κυρίαρχων κρατών της Λιβύης και της Τουρκίας» δήλωσε ο Χουλουσί Ακάρ σε συνέντευξή του σήμερα στο τουρκικό πρακτορείο «Αναντολού».

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας υποστήριξε και πάλι ότι το μνημόνιο είναι καθόλα νόμιμο και εστάλη στα ΗΕ αφού εγκρίθηκε και από τις δύο χώρες. Επισήμανε ότι ελέγχθηκε και η νομιμότητα, και οι γεωγραφικές θέσεις, όπου δεν υπήρχε κανένα θέμα, το ζήτημα της αναλογικότητας, ακόμη και αν παρεμποδίζονται τα δικαιώματα τρίτων.

Θέλουμε διάλογο με Ελλάδα, αλλά είναι προκατειλημμένη

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας σχολιάζοντας παράλληλα την έντονη ρητορική που έχει αναπτυχθεί τελευταία με την Ελλάδα με αφορμή τη συμφωνία με τη Λιβύη, σημείωσε ότι «εμείς επιζητούμε έναν καλό διάλογο, αλλά δεν θα χαρίσουμε κανένα δικαίωμά μας».

Αναφερόμενος στη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στο Λονδίνο, ο Χουλουσί Ακάρ είπε ότι ο Τούρκος πρόεδρος είχε μία συνομιλία με τον Έλληνα πρωθυπουργό όπου συζητήθηκαν αρκετές λεπτομέρειες και ο Ερντογάν εξήγησε με σαφήνεια τις θέσεις, τα δικαιώματα, τα αιτήματα και τις προθέσεις της Τουρκίας.
Ο Χουλουσί Ακάρ έκανε λόγο για προκατάληψη των Ελλήνων απέναντι στην Τουρκία όσον αφορά τους υδρογονάνθρακες αλλά και τα όποια άλλα συμφέροντα έχουν στην περιοχή.
Ο Χουλουσί Ακάρ επέκρινε και την τακτική των Ελλήνων –όπως είπε- να απευθύνονται συνεχώς στην Ευρώπη και να παραπονιούνται, δίνοντας διαστρεβλώνοντας τα γεγονότα, με αποτέλεσμα να λαμβάνουν τη στήριξη της Ε.Ε. «Αυτό όμως δεν γίνεται», είπε ο Τούρκος ΥΠΑΜ. «Ας καθίσουμε να συζητήσουμε, εμείς είμαστε υπέρ των συνομιλιών. Εάν συνέχεια λέτε ‘σε εμένα αυτό, σε εμένα εκείνο’ , όλοι το λένε ότι δεν θα υπάρξει λύση. Καλούμε όλες τις πλευρές στο τραπέζι με λογική και υπομονή. Αλλά οι συνομιλίες αυτές να αποφέρουν αποτέλεσμα», δήλωσε, διευκρινίζοντας ότι η Τουρκία είναι έτοιμη για συμφωνία με οποιαδήποτε άλλη χώρα εκτός της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία το καλοκαίρι απέρριψε την πρόταση του Τ/Κ ηγέτη Ακιντζί για ίση κατανομή των υδρογονανθράκων. «Είναι λογικό αυτό; Περιμένετε να το δεχτούμε;», ρώτησε.

Ο Χουλουσί Ακάρ επανέλαβε για άλλη μια φορά τη γνωστή θέση της Άγκυρας ότι «δεν θα επιτρέψουμε την παραβίαση των δικαιωμάτων και του δικαίου ούτε της Τουρκίας ούτε των Κύπριων αδελφών μας. Δεν θα κάνουμε τα στραβά μάτια και δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο και όλοι θέλουμε να γνωρίζουν ότι χωρίς την Τουρκία καμία λύση δεν μπορεί να έχει ισχύ».

Καταλήγοντας ο Χουλουσί Ακάρ δήλωσε κατηγορηματικά ότι «αυτό είναι το πρόγραμμά μας, σαφές και ξεκάθαρο, και θα συνεχίσουμε να το υλοποιούμε, όπως και να επιδιώκουμε με όλους συνομιλίες, αλλά συνομιλίες που να αποφέρουν κάποιο αποτέλεσμα».

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, όπου θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προϊόν εκβιασμού από την Τουρκία προς την κυβέρνηση της Λιβύης χαρακτήρισε το κείμενο του μνημονίου μεταξύ των δύο χωρών ο Νίκος Δένδιας

Η αναγνωρισμένη από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών κυβέρνηση της Λιβύης επικύρωσε τη συμφωνία με την Τουρκία, όπως αναφέρει το πρακτορείο Anadolu.

Η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης στάλθηκε στα Ηνωμένα Έθνη, ανακοίνωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, τονίζοντας ότι το επόμενο βήμα τώρα είναι η εφαρμογή της.

Top