News International Sl Brexit: Αυτό είναι το περιεχόμενο των επιστολών του Τζόνσον στην ΕΕ (pics)

Brexit: Αυτό είναι το περιεχόμενο των επιστολών του Τζόνσον στην ΕΕ (pics)

Την ανυπόγραφη επιστολή με το αίτημα για αναβολή του Brexit που έστειλε λίγο μετά τα μεσάνυχτα ο Βρετανός πρωθυπουργός στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, μαζί με μια άλλη επιστολή στην οποία ο Μπόρις Τζόνσον δηλώνει ότι δεν επιθυμεί την αναβολή αυτή, προκάλεσε αντιδράσεις από τους Βρετανούς βουλευτές της αντιπολίτευσης.

 

Όπως διευκρίνισε μια κυβερνητική πηγή, ο Τζόνσον έστειλε τρεις επιστολές: Ένα ανυπόγραφο αντίγραφο του αιτήματος για αναβολή - το οποίο ήταν υποχρεωμένος, βάσει του νόμου Μπεν, να στείλει - ένα διευκρινιστικό έγγραφο του μόνιμου αντιπροσώπου του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ και μια επιστολή στην οποία εξηγεί γιατί η Ντάουνγκ Στριτ δεν θέλει μια παράταση του Brexit.

Η πρώτη επιστολή

Σύμφωνα με το skynews στην πρώτη επιστολή, η οποία είναι ανυπόγραφη, ο Τζόνσον ζητάει από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τσουσκ, αναβολή του Brexit μέχρι τις 11 το βράδυ της 31ης Ιανουαρίου 2020.

Το λεκτικό της επιστολή είναι αντιγραμμένο κατά γράμμα από την νομοθεσία Benn, την οποία είχαν περάσει προηγουμένως οι βουλευτές.

Στην επιστολή αναφέρεται ότι εάν τα κόμματα καταφέρουν να φτάσουν σε συμφωνία πριν από αυτή την ημερομηνία, η Κυβέρνηση προτείνει αυτή η περίοδος να τερματιστεί νωρίτερα.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Τουσκ του ανέφερε ότι αυτή η επιστολή δεν είναι δική του αλλά των βουλευτών.

The letter requesting a Brexit extension was not signed by Boris Johnson

Η δεύτερη επιστολή

Η δεύτερη επιστολή γράφτηκε από τον μόνιμο αντιπρόσωπο του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ, Tim Barrow, και αποτελεί ένα διευκρινιστικό έγγραφο προς το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα έγγραφο, το οποίο εξηγεί την ανυπόγραφη επιστολή του Τζόνσον.

Προσθέτει ότι όσον αφορά στα επόμενα βήματα, η Βρετανική κυβέρνηση θα καταθέσει τη σχετική νομοθεσία την επόμενη βδομάδα, ώστε να επικυρωθεί η συμφωνία αποχώρησης.

Η τρίτη επιστολή

Η τρίτη επιστολή είχε αποδέκτη επίσης τον Τουσκ και είναι υπογραμμένη. Αποτελεί μια προσπάθεια του πρωθυπουργού να κρατήσει αποστάσεις από το νόμιμο αίτημα για αναβολή του Brexit.

Μεταξύ άλλων στην επιστολή γράφει ότι «δυστυχώς οι βουλευτές έχασαν μια ευκαιρία να επικυρώσουν τη νέα συμφωνία αποχώρησης». Σε άλλο σημείο εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι «οι φίλοι του από την ΕΕ σπαταλούν χρόνο και ενέργεια σε ένα ζήτημα , το οποίο έπρεπε να επιλυθεί την προηγούμενη εβδομάδα».

Συνεχίζει γράφοντας: «Ενώ είναι στο χέρι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να δεχτεί την αναβολή ή να προσφέρει μια εναλλακτική επέκταση της περιόδου, έχω καταστήσει σαφές με την ανάληψη των καθηκόντων μου και ήμουν ξεκάθαρος απέναντι στο Κοινοβούλιο ότι η θέση η δική μου και της κυβέρνησης είναι ότι περεταίρω επέκταση θα προκαλέσει ζημιά στα συμφέροντας και στις σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ».

Boris Johnson wrote this signed, personal letter to Donald Tusk

Αντιδράσεις

Βρετανοί βουλευτές κατηγόρησαν τον Βρετανό πρωθυπουργό ότι με αυτή του την κίνηση, χρησιμοποίησε το «εγχειρίδιο Τραμπ».

«Αυτό έρχεται κατευθείαν από το εγχειρίδιο του (Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ) Τραμπ και πρέπει να σταματήσουμε τον Μπόρις Τζόνσον», έγραψε στο Twitter ο βουλευτής των αντιπολιτευόμενων Εργατικών Ντέιβιντ Λέιμι. Κατηγόρησε τον αρχηγό των Τόρςι ότι εξωθεί την Βρετανία στο «δρόμο της αναρχίας και της ανομίας».

Με tweet της η Τζοάνα Τσέρι, βουλευτής του Σκωτσέζικου Εθνικού Κόμματος χαρακτήρισε «αξιοθρήνητη» την κίνηση του Τζόνσον να στείλει αυτές τις τρεις επιστολές.

«Ο Τζόνσον είναι ένας πρωθυπουργός που πλέον μεταχειρίζεται με περιφρόνηση το Κοινοβούλιο και τα δικαστήρια», τόνισε ο Τζον Μακντόνελ, σκιώδης υπουργός Οικονομικών του Εργατικού Κόμματος.

«Η ανώριμη άρνησή του ακόμη και να υπογράψει την επιστολή επιβεβαιώνει αυτό που πάντα υποπτευόμασταν ότι ο Τζόνσον με την αλαζονική αίσθηση της πεποίθησής του το δικαιώματός του, θεωρεί ότι είναι υπεράνω του νόμου και υπεράνω κάθε λογοδοσίας».

H επικεφαλής του τμήματος πολιτικού ρεπορτάζ του BBC Λόρα Κούενσμπεργκ χαρακτήρισε «αμφιλεγόμενη» την απόφαση του Τζόνσον να στείλει τρεις επιστολές, προβλέποντας πως «θα δοθεί μάχη για το κατά πόσον ο Τζόνσον προσπαθεί να παρακάμψει το δικαστήριο».

Top