News International Sl Στους δρόμους διαδηλωτές στον Λίβανο-72 ώρες διορία από Χαρίρι

Στους δρόμους διαδηλωτές στον Λίβανο-72 ώρες διορία από Χαρίρι

Δεκάδες χιλιάδες εξαγριωμένοι Λιβανέζοι κατέβηκαν στους δρόμους για δεύτερη συνεχόμενη μέρα την Παρασκευή, στήνοντας οδοφράγματα και καίγοντας λάστιχα, απαιτώντας την απομάκρυνση μιας πολιτικής ελίτ την οποία κατηγορούν ότι λεηλάτησε την οικονομία της χώρας σε σημείο κατάρρευσης.

 

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Πρωθυπουργός της χώρας, Σαάντ αλ Χαρίρι, απευθυνόμενος στους διαδηλωτές, κατηγόρησε τους αντιπάλους του στην κυβέρνηση για παρεμπόδιση των μεταρρυθμίσεων οι οποίες θα είχαν αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση και τους έδωσε 72 ώρες διορία να σταματήσουν να τον εμποδίζουν, υπονοώντας ότι μπορεί να παραιτηθεί.

Ανέφερε ότι ο Λίβανος περνάει μια «άνευ προηγουμένου δύσκολη ώρα».

Οι διαδηλώσεις, οι μεγαλύτερες στον Λίβανο εδώ και μια δεκαετία, θυμίζουν τις εξεγέρσεις του Αραβικού κόσμου το 2011, που είχαν ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση τεσσάρων Προέδρων.

Λιβανέζοι από όλες τις θρησκείες και τα κοινωνικά στρώματα έχουν κατέβει στους δρόμους, κουνώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα και καλούν την κυβέρνηση του Χαρίρι να φύγει από την εξουσία.

«Υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι από τότε που σχηματίστηκε η κυβέρνηση έβαλαν εμπόδια μπροστά μου και σε όλες τις προσπάθειες μου και τις εισηγήσεις μου για μεταρρυθμίσεις», ανέφερε ο κ. Χαρίρι, χωρίς να τους κατονομάζει.

«Όποια και να είναι η λύση, δεν έχουμε πλέον χρόνο και εγώ προσωπικά δίνω στον εαυτό μου μόνο λίγο χρόνο. Είτε οι συνέταιροι μας στην κυβέρνηση και στο έθνος θα δώσουν μια ειλικρινή απάντηση στην κρίση είτε θα έχω κάτι άλλο να πω», είπε.

«Η προθεσμία που έμεινε είναι πολύ σύντομη, είναι 72 ώρες», σημείωσε.

Οι διαδηλωτές ξεχύθηκαν σε χωριά και πόλεις σε ολόκληρο τον Λίβανο, καθώς και στην πρωτεύουσα Βηρυτό.

Κανένας πολιτικός ηγέτης, Μουσουλμάνος ή Χριστιανός, δεν γλίτωσε από την οργή τους.  Τα συνθήματά τους καλούσαν τους ηγέτες, περιλαμβανομένου του Προέδρου Μισέλ Αούν, του Χαρίρι και του Προέδρου της Βουλής Ναμπίχ Μπέρι, να παραιτηθούν.

Το κλίμα ήταν ανάμικτο: οργή, απαξίωση και ελπίδα.

Καθώς έπεφτε η νύχτα, πλήθη κόσμου κουνώντας σημαίες του Λιβάνου πορεύτηκαν στους δρόμους υπό τους ήχους πατριωτικής μουσικής από μεγάφωνα, φωνάζοντας «Μια είναι η απαίτησή μας, ένας ο στόχος μας: ο λαός θέλει την πτώση του καθεστώτος».

Δυνάμεις ασφαλείας έριξαν δακρυγόνα, πνίγοντας πολλούς διαδηλωτές, Ορισμένοι διαδηλωτές, περιλαμβανομένων ανδρών που φορούσαν μαύρες κουκούλες, χρησιμοποίησαν σιδερένιους λοστούς για να σπάσουν βιτρίνες καταστημάτων στην αριστοκρατική συνοικία της Βηρυτού.

Φωτιές έκαιγαν στους δρόμους. Τα πεζοδρόμια ήταν γεμάτα με σπασμένο γυαλί και κατεστραμμένες πινακίδες.  Οι διαδηλωτές μαζεύτηκαν γύρω από το παλάτι του Αούν στην Μπααμπντά.

Τα Ηνωμένα Έθνη κάλεσαν όλες τις πλευρές να αποφύγουν δραστηριότητες που μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένες εντάσεις και βία.

Η Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προειδοποίησαν τους υπηκόους τους να αποφύγουν να ταξιδέψουν στον Λίβανο.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Top