News International Sl Καταλονία: Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους (vids)

Καταλονία: Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους (vids)

Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές, κυματίζοντας σημαίες υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας και φωνάζοντας το σύνθημα «ελευθερία στους πολιτικούς κρατούμενους», πραγματοποίησαν μαζικά συλλαλητήρια σε ολόκληρη την περιοχή, για πέμπτη συνεχή ημέρα, διαμαρτυρόμενοι για τις φυλακίσεις εννέα ηγετικών στελεχών του αυτονομιστικού κινήματος.

 

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι συμμετέχοντες στα συλλαλητήρια, πολλοί από τους οποίους ξεκίνησαν τις πορείες τους από τους δήμους της βορειοανατολικής αυτής ισπανικής περιφέρειες, είχαν προγραμματίσει να φτάσουν στην περιφερειακή πρωτεύουσα της Βαρκελώνης αργότερα μέσα στην ημέρα.

Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, η ένταση ανάμεσα στη Μαδρίτη και την Καταλονία έχει κλιμακωθεί εκ νέου από την περασμένη Δευτέρα, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας καταδίκασε σε κάθειρξη 13 ετών εννέα πολιτικούς και ακτιβιστές.

Οι ανακοινώσεις επί των ποινών οδήγησαν στο ξέσπασμα βίαιων επεισοδίων, τα χειρότερα που ζει η Ισπανία εδώ και δεκαετίες, με τις συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας να συνιστούν μια μείζονα πρόκληση για την ισπανική κυβέρνηση και τις περιφερειακές Αρχές της Καταλονίας που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία της συγκεκριμένης περιοχής.

Στο ζήτημα παρενέβη και η Ομοσπονδία Ισπανικού Ποδοσφαίρου (RFEF), η οποία σε ανακοίνωσή της ανέφερε πως ο ποδοσφαιρικός αγώνας ανάμεσα στην Ρεάλ Μαδρίτης και την Μπαρτσελόνα που είχε προγραμματιστεί για τις 26 Οκτωβρίου, ματαιώνεται υπό το φόβο σοβαρών επεισοδίων.

Οι διαδηλωτές της Παρασκευή κατέλαβαν τον κύριο αυτοκινητόδρομο αλλά και κεντρικές λεωφόρους της Καταλονίας, ξεκινώντας μια ειρηνική πορεία προς τη Βαρκελώνη, ενώ πολλοί από αυτούς κράδαιναν κίτρινες κορδέλες – σύμβολο διαμαρτυρίας ενάντια στις φυλακίσεις των ηγετών που μάχονται για την ανεξαρτησία της περιοχής.

Αρκετοί δρόμοι και λεωφόροι στην Καταλονία, αλλά και βασικές οδικές αρτηρίες στη Βαρκελώνη έκλεισαν λόγω των συλλαλητηρίων.

Ακυρώσεις πτήσεων

Την ίδια στιγμή, και ο διεθνής αερολιμένας της Βαρκελώνης Ελ Πρατ, υποχρεώθηκε να ακυρώσει περίπου 150 πτήσεις αυτή την εβδομάδα, μετά και την κατάληψή του από χιλιάδες κόσμου.

Περίπου 36 πτήσεις της Vueling ακυρώθηκαν την Παρασκευή εξαιτίας της απεργίας που ξεκίνησαν οι εργαζόμενοι της εταιρείας.

 

Εξάλλου, το δημαρχείο της Βαρκελώνης ανακοίνωσε πως τουλάχιστον 700 κάδοι απορριμμάτων τυλίχθηκαν στις φλόγες κατά τη διάρκεια της πενθήμερης διαμαρτυρίας με τις ζημιές να ξεπερνούν πλέον τα 1,57 εκατ. ευρώ, ενώ τουλάχιστον δέκα δέντρα γύρω από το κτήριο του δημαρχείου έγιναν παρανάλωμα του πυρός.

Η περιφερειακή αστυνομία ανακοίνωσε την Πέμπτη τη σύλληψη τουλάχιστον 16 ατόμων, για συμμετοχή στις διαδηλώσεις, ενώ οι υγειονομικές Αρχές της Βαρκελώνης ανέφεραν ότι τουλάχιστον 42 άτομα δέχθηκαν πρώτες βοήθειας λόγω τραυματισμών.

Τα συλλαλητήρια και οι διαδηλώσεις έχουν προκαλέσει σοβαρούς κλυδωνισμούς στην τοπική οικονομία. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι η αυτοκινητοβιομηχανία Seat αναγκάστηκε να διακόψει την παραγωγή αυτοκινήτων στη μονάδα της στο Μαρτορέλ, μια περιοχή σε μικρή απόσταση από τη Βαρκελώνη, υπό το φόβο ταραχών.

Αλλά και μεγάλες αλυσίδες λιανικής πώλησης, όπως η MercaBarna, ανακοίνωσαν μεγάλη πτώση στις αγορές ψαριών και λουλουδιών.

 

Top