News International Sl Σε κρίσιμο σημείο οι διαπραγματεύσεις ΕΕ - Βρετανίας για το Brexit

Σε κρίσιμο σημείο οι διαπραγματεύσεις ΕΕ - Βρετανίας για το Brexit

Πολύ κοντά σε μια οριστική συμφωνία για το Brexit βρίσκονται ΕΕ και Μεγάλη Βρετανία, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν βρετανικά (και όχι μόνο) μέσα ενημέρωσης.

 

Σύμφωνα με το πρώτο θέμα στην ηλεκτρονική έκδοση του Guardian, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον φαίνεται να έκανε αρκετά βήματα πίσω, σχετικά με τα ιρλανδικά σύνορα, ανοίγοντας με αυτόν τον τρόπο το πεδίο των διαπραγματεύσεων και την επίτευξη μιας συμφωνίας.

Επικαλούμενος Βρετανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους, ο Guardian μεταδίδει επίσης πληροφορίες ότι οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών φέρεται να έχουν συμφωνήσει στην ύπαρξη τελωνείου στη Βόρεια Ιρλανδία, ιδέα που είχε απορρίψει η Τερέζα Μέι ως «απαράδεκτη», καθώς, όπως είχε πει στους Ευρωπαίους ομολόγους της, «δεν θα γίνει δεκτή», καθώς αυτό σημαίνει ότι ένα κομμάτι της Μεγάλης Βρετανίας θα είναι σε ένα βαθμό χωρισμένο από την υπόλοιπη χώρα, ώστε τελικά να αποφευχθούν τα σκληρά σύνορα με την Ιρλανδία.

Το προσχέδιο

Το Bloomberg μεταδίδει ότι ΕΕ και Μεγάλη Βρετανία έχουν καταλήξει σε ένα προσχέδιο συμφωνίας καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα μέχρι την 31η Οκτωβρίου, ήτοι την επίσημη ημερομηνία εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, σημειώνεται πρόοδος στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στις Βρυξέλλες την Τρίτη, με κορυφαίους αξιωματούχους να βλέπουν εφικτή την επίτευξη συμφωνίας ακόμα και πριν από το τέλος της μέρας.

Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο για την κατάρτιση ενός προσχεδίου συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών, το οποίο ίσως να ανακοινωθεί το πρωί της Τετάρτης.

Συναντήσεις στο Νο10 με ευρωσκεπτικιστές και DUP

Το υπουργικό του συμβούλιο αναμένεται να ενημερώσει αύριο το απόγευμα ο πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, σχετικά με το σημείο στο οποίο βρίσκονται οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για μία βάση που θα οδηγήσει σε ένα σχέδιο συμφωνίας για την αποχώρηση, λίγες ώρες πριν τη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, ενώ στη συνέχεια θα απευθυνθεί στην Επιτροπή 1922 του κόμματός του.

Μετά από μία συνάντηση στη Ντάουνινγκ Στριτ με μέλη της ομάδας των ευρωσκεπτικιστών του Συντηρητικού κόμματος, ο πρόεδρός της Στιβ Μπέικερ, δήλωσε ότι είναι «αισιόδοξος ότι είναι πιθανό να επιτευχθεί μία ανεκτή συμφωνία» την οποία θα μπορεί ο ίδιος να ψηφίσει και κάλεσε την ομάδα του να δείξει εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό.

Πριν μία ακόμη συνάντηση αργά το βράδυ με τον Μπόρις Τζόνσον, η επικεφαλής του κόμματος του DUP, Άρλεν Φόστερ, δήλωσε ότι θα κάνει «ό,τι είναι καλύτερο για την ένωση». Σε ερώτηση που δέχθηκε για τις πληροφορίες που υποστηρίζουν ότι υπάρχει μία καταρχήν συμφωνία για ένα τελωνειακό σύνορο στη θάλασσα που χωρίζει το νησί της Ιρλανδίας με τη Βρετανία, και εάν πρόκειται να δεχθεί κάτι τέτοιο, απάντησε ότι η βόρεια Ιρλανδία πρέπει να παραμείνει στην τελωνειακή ένωση με το υπόλοιπο ΗΒ, και ότι αυτή είναι μία αρχή που δεν πρόκειται να αλλάξει. Μετά τη συνάντηση, βρετανικά μέσα ενημέρωσης μετέφεραν την άποψη του DUP ότι «εξακολουθούν να υπάρχουν κενά και ότι απαιτείται περαιτέρω προσπάθεια».

Άνοδος της στερλίνας

Στο άκουσμα της είδησης, η στερλίνα επιδόθηκε σε «ράλι», σκαρφαλώνοντας στα υψηλότερα επίπεδα σε διάστημα 4 μηνών, πέριξ των 1,275 δολαρίων.

Το βρετανικό νόμισμα κινείται ανοδικά στο σύνολο της ημέρας, καθώς από νωρίς διαφάνηκε ο αισιόδοξος τόνος των δηλώσεων του Ευρωπαίου διαπραγματευτή, Μισέλ Μπαρνιέ, για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

«Εργαζόμαστε σκληρά. Οι εργασίες θα ενταθούν. Μια συμφωνία είναι πιθανή εντός της εβδομάδας», δήλωσε νωρίτερα ο Μπαρνιέ.

Top