News International Sl Times: Έτοιμη η ΕΕ για «μεγάλη παραχώρηση» για συμφωνία Brexit

Times: Έτοιμη η ΕΕ για «μεγάλη παραχώρηση» για συμφωνία Brexit

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να κάνει μια «μεγάλη παραχώρηση» για μια συμφωνία του Brexit, προσφέροντας έναν μηχανισμό προκειμένου το κοινοβούλιο της Βόρειας Ιρλανδίας να έχει τη δυνατότητα αποχώρησης από ένα νέο επονομαζόμενο backstop ύστερα από κάποια χρόνια, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας The Times.
 
Οι συνομιλίες με την ΕΕ για την επίτευξη μιας συμφωνίας αναφορικά με την αποχώρηση της Βρετανίας, έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο για το λεγόμενο backstop, όπως ονομάζεται η πολιτική ασφαλείας προκειμένου να αποτραπεί η επαναφορά σκληρών συνόρων μεταξύ της βρετανικής επαρχίας της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, που είναι κράτος-μέλος της ΕΕ, εάν μια μελλοντική εμπορική συμφωνία δεν είναι επαρκής για να κρατήσει τα σύνορα ανοικτά.
 
Ο Τζόνσον υποστηρίζει ότι θέλει να καταργηθεί αυτό που χαρακτηρίζει «μη δημοκρατικό backstop» και ζητά την αντικατάστασή του, προτείνοντας η Βόρεια Ιρλανδία να παραμείνει υπό τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, οι τελωνειακοί έλεγχοι να γίνονται μακριά από τα σύνορα και το κοινοβούλιο της Βόρειας Ιρλανδίας, το Στόρμοντ, να έχει το δικαίωμα να ψηφίσει επί των ρυθμίσεων.
 
Ωστόσο, οι Βρυξέλλες φοβούνται ότι το να δοθεί η δυνατότητα «συγκατάθεσης» στη Βόρεια Ιρλανδία, θα δώσει στους συμμάχους του Τζόνσον –στο Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP)– δικαίωμα βέτο.
 
Η νέα ιδέα, όπως παρουσιάζεται στο δημοσίευμα των Times, θα είναι μια τροποποιημένη εκδοχή της αρχής της συναίνεσης.
 
Επικαλούμενοι διπλωματικές πηγές κοντά στις συνομιλίες, οι συντάκτες των Times ανέφεραν ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είναι έτοιμες να «συναινέσουν σε μια μονομερή ανάκληση της συνθήκης αποχώρησης, από το Στόρμοντ, ύστερα από μια χρονική περίοδο. Η χρονολογία του 2025 έχει αναφερθεί, αρκεί και οι δύο κοινότητες να συμφωνήσουν σε αυτό».
 
"Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει να υποβάλει κάποια σημαντική προσφορά για το Brexit"
 
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αρνήθηκαν σήμερα ότι οι Βρυξέλλες ετοιμάζονται να προσφέρουν μια μεγάλη παραχώρηση στη Βρετανία προκειμένου να επιτευχθεί μια συμφωνία για το Brexit.
 
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Times, η ΕΕ είναι έτοιμη να προσφέρει έναν μηχανισμό προκειμένου το κοινοβούλιο της Βόρειας Ιρλανδίας να έχει τη δυνατότητα αποχώρησης από ένα νέο επονομαζόμενο backstop ύστερα από κάποια χρόνια
 
«Δυστυχώς, σε αυτή τη φάση δεν έρχεται καμία τολμηρή νέα προσφορά από την πλευρά της ΕΕ», δήλωσε ένας αξιωματούχος, σημειώνοντας ότι το μπλοκ δεν κλείνει την πόρτα σε περαιτέρω συζητήσεις με την Βρετανία. Άλλος αξιωματούχος της ΕΕ που ασχολείται με το Brexit δήλωσε, ερωτηθείς εάν η ΕΕ είναι όντως έτοιμη για ένα τέτοιο βήμα: «Δεν το έχω ακούσει αυτό».
 
Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το μπλοκ πιστεύει ότι η διαφορά είναι πολύ μεγάλη στη στάση των δύο πλευρών αναφορικά με τις ρυθμίσεις για τα σύνορα μετά το Brexit προκειμένου να υπάρξει σημαντική πρόοδος σε ό,τι αφορά το κομμάτι του παζλ με τη Βόρεια Ιρλανδία και να προχωρήσουν τώρα σε μια συμφωνία.
 
Δήλωσαν ότι το μπλοκ είναι έτοιμο να εργαστεί για να δώσει στις αρχές της Βόρειας Ιρλανδίας μεγαλύτερο λόγο μετά το Brexit, αλλά είναι αντίθετο με τον τρόπο που ο μηχανισμός αυτός επινοήθηκε στις τελευταίες βρετανικές προτάσεις.
 
Υψηλόβαθμος διπλωμάτης της ΕΕ στις Βρυξέλλες πρόσθεσε αναφορικά με το δημοσίευμα των Times ότι εξ όσων γνωρίζει δεν είναι αληθές: «Δεν γνωρίζουμε από πού προέκυψε αυτό το θέμα». Δεύτερος διπλωμάτης απέρριψε το δημοσίευμα, λέγοντας ότι δεν έχει συζητηθεί στις συνομιλίες μεταξύ του Βρετανού διαπραγματευτή Ντέιβιντ Φροστ και του Ευρωπαίου ομολόγου του Μισέλ Μπαρνιέ.
 
Την ίδια ώρα, υψηλόβαθμο μέλος του μικρού βορειοϊρλανδικού κόμματος που στηρίζει τη βρετανική κυβέρνηση, δήλωσε ότι το κόμμα του θα αντιταχθεί κατηγορηματικά στο όποιο σχέδιο προβλέπει να δοθεί στο αποκεντρωμένο Κοινοβούλιο στο Μπέλφαστ η δυνατότητα αποχώρησης από το backstop του Brexit ύστερα από κάποια χρόνια. Σχολιάζοντας στο Twitter το δημοσίευμα των Times, ο Τζέφρι Ντόναλντσον, υψηλόβαθμο στέλεχος του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) δήλωσε μεταξύ άλλων: «Οικονομική τρέλα. Το DUP υπήρξε σαφές στην αντίθεση του σε αυτό. Αποτελεί ένα ξαναζεσταμένο backstop μόνο για τη Βόρεια Ιρλανδία και δεν αποτελεί πραγματικό συμβιβασμό».
 
Σε κάθε περίπτωση, ο Βρετανός υπουργός για το Brexit Στιβ Μπάρκλεϊ θα μεταβεί αύριο στις Βρυξέλλες για να έχει συνάντηση με τον Μπαρνιέ σχετικά με τις δύσκολες διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη προκειμένου να προσπαθήσουν να καταλήξουν σε μια συμφωνία εξόδου, όπως ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ. «Θα συζητήσουν την κατάσταση ύστερα από μία εβδομάδα τεχνικών διαπραγματεύσεων», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.
 
Ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωσε νωρίτερα στο Reuters ότι στόχος της συνάντησης θα είναι να «φανεί εάν υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία στη βρετανική πλευρά προκειμένου να προχωρήσει σε μια συμφωνία. Προς το παρόν, δεν φαίνεται να υπάρχει καθόλου ευελιξία». Τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα ενημερωθούν την Παρασκευή για τις τεχνικού χαρακτήρα συνομιλίες και την πολιτική αξιολόγηση των όσων έπονται ενόψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ στις 17-18 Οκτωβρίου.
 
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 
 
Top