News International Sl Ο Κόρμπιν οδεύει προς μια αναμέτρηση με μέλη του Εργατικών για το Brexit

Ο Κόρμπιν οδεύει προς μια αναμέτρηση με μέλη του Εργατικών για το Brexit

Το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα θα ψηφίσει σήμερα για να αποφασίσει την πολιτική του για το Brexit, με τον ηγέτη του, τον Τζέρεμι Κόρμπιν, να οδεύει προς μια αναμέτρηση με τα μέλη για το αν το κόμμα θα πρέπει να υποστηρίξει την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Η ψηφοφορία κατά το ετήσιο συνέδριο του κόμματος που διεξάγεται στο αγγλικό θέρετρο του Μπράιτον είναι η τελευταία προσπάθεια από το κόμμα να γεφυρώσει τις διαιρέσεις σχετικά με το Brexit, μια διένεξη που έχει επισκιάσει την προσπάθεια αξιωματούχων του κόμματος να παρουσιάσουν το Εργατικό Κόμμα ως κυβέρνηση εν αναμονή.

Με τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να επιμένει πως η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ στην προθεσμία της 31ης Οκτωβρίου, το Εργατικό Κόμμα, όπως και οι κυβερνώντες Συντηρητικοί, πασχίζουν να συμφωνήσουν σε μια στρατηγική για το Brexit, αυξάνοντας την αβεβαιότητα σχετικά με την μεγαλύτερη στροφή στην εξωτερική και την εμπορική πολιτική της Βρετανίας εδώ και περισσότερο από 40 χρόνια.

Ο αριστερός Κόρμπιν, ένας ενστικτώδης επικριτής της ΕΕ, δέχεται νέες πιέσεις από μέλη του κόμματος, ακόμη και από ορισμένους στην κορυφαία ομάδα του, να υποστηρίξει απερίφραστα την παραμονή στην ΕΕ και η εξέγερσή τους έχει υποχρεώσει στην διεξαγωγή μιας ψηφοφορίας σήμερα ανάμεσα στις δύο επιλογές.

Το κόμμα θα ψηφίσει αν οι Εργατικοί θα πρέπει να τηρήσουν ουδετερότητα πριν από ενδεχόμενες νέες εκλογές, οι οποίες αναμένεται ευρέως ότι θα πραγματοποιηθούν μέχρι το τέλος του έτους, ή αν το κόμμα θα πρέπει να δηλώσει τώρα πως τάσσεται υπέρ της παραμονής στην ΕΕ.

Ο επικεφαλής του Κόρμπιν για την οικονομική πολιτική, ο Τζον Μακντόνελ, υποστήριξε την προσέγγιση του ηγέτη των Εργατικών, ο οποίος επιδιώκει να κερδίσει τις εκλογές, να επαναδιαπραγματευθεί μια συμφωνία για το Brexit και μετά να διεξαγάγει ένα δεύτερο δημοψήφισμα, οπότε οι βουλευτές θα μπορούν να διεξαγάγουν εκστρατεία υπέρ όποιας επιλογής θέλουν.

«Δουλεύουμε μαζί ως κόμμα για να εξασφαλίσουμε πως ο λαός θα έχει μια επιλογή και πως ο λαός θα αποφασίσει», δήλωσε ο Μακντόνελ στο Sky News. «Αυτό σημαίνει πως θα έχουμε άλλο ένα δημοψηφίσμα, στο οποίο ο λαός θα μπορέσει να αποφασίσει ανάμεσα σε μια εύλογη επιλογή για την αποχώρηση και θα εξασφαλίσουμε ότι θα έχει επίσης την επιλογή της παραμονής».

Όμως ο Κόρμπιν έχει επικριθεί γι' αυτό που μερικοί περιγράφουν ως αοριστία σχετικά με το Brexit, καθώς μερικοί στο κόμμα λένε πως η έλλειψη σαφήνειας διώχνει υποστηρικτές των Εργατικών, μειώνοντας την πιθανότητα μιας εκλογικής νίκης.

Σύμφωνα με μια νέα σημερινή δημοσκόπηση, περισσότεροι από τους μισούς ψηφοφόρους που ψήφισαν το αντιπολιτευόμενο βρετανικό Εργατικό Κόμμα στις εκλογές του 2017 πιστεύουν πως ο Κόρμπιν είναι τώρα καιρός να παραιτηθεί.

Μέχρι στιγμής, ο ηγέτης των Εργατικών έχει τηρήσει ουδέτερη στάση, λέγοντας χθες, Κυριακή, πως είναι πιο σημαντική η διατήρηση της ενότητας του κόμματος, αγκαλιάζοντας τόσο τους υποστηρικτές της παραμονής και όσο αυτούς που θέλουν την αποχώρηση από την ΕΕ.

Ερωτηθείς αν οι Εργατικοί θα διεξαγάγουν εκστρατεία υπέρ της παραμονής στην ΕΕ ή της αποχώρησης με συμφωνία, ο Κόρμπιν δήλωσε πως θα πραγματοποιήσει ειδική διάσκεψη για να καθορίσει την θέση του μετά τις εκλογές, υποσχόμενος ότι θα καθοδηγηθεί από το κόμμα του.

«Ηγούμαι του κόμματος, είμαι υπερήφανος που ηγούμαι του κόμματος, είμαι υπερήφανος για την δημοκρατία στο κόμμα και ασφαλώς θα συμφωνήσω με οποιαδήποτε απόφαση στην οποία θα καταλήξει το κόμμα», τόνισε ο Κόρμπιν.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Top