News International Sl Εν μέσω διαδηλώσεων πραγματοποιείται η Σύνοδος Κορυφής της G7

Εν μέσω διαδηλώσεων πραγματοποιείται η Σύνοδος Κορυφής της G7

Στο Biarritz της Γαλλίας θα πραγματοποιηθεί από σήμερα η Σύνοδος Κορυφής της G7 με τη συμμετοχή αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων από τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk.

 

Η καταπολέμηση των ανισοτήτων, όπως η ανισότητα εισοδήματος και ευκαιριών, οι ανισότητες μεταξύ των φύλων, οι ψηφιακές ανισότητες, οι ανισότητες σχετικές με την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, και θέματα ασφάλειας και ανάπτυξης, αποτελούν τα βασικά θέματα της ατζέντας.

Οι ηγέτες αναμένεται να υπογραμμίσουν τη σημασία της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας και να τονίσουν τη σημασία της εκπαίδευσης για τα κορίτσια και τις γυναίκες, ιδίως στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Θα δεσμευτούν, επίσης, για συγκεκριμένους τομείς δράσης για την πρόοδο, όσον αφορά την ισότητα των φύλων.

Όσον αφορά τις οικονομικές δεσμεύσεις, η ΕΕ θα ανακοινώσει σημαντική συμβολή στην ανασύσταση του Παγκόσμιου Ταμείου κατά του AIDS, της φυματίωσης και της ελονοσίας.

Οι ηγέτες αναμένεται, επίσης, να υποστηρίξουν τη δημιουργία ενός «Διεθνούς Ταμείου για τους επιζώντες της σεξουαλικής βίας που σχετίζονται με τη σύγκρουση», με την ΕΕ να δεσμεύεται για συγκεκριμένη οικονομική συνεισφορά.

Η Σύνοδος θ’ αρχίσει στις 19:00 με ανεπίσημο δείπνο, όπου θα συζητηθούν θέματα "εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας".

Αύριο το πρωί οι ηγέτες των G7 θα συζητήσουν για τις πιεστικότερες προκλήσεις της εξωτερικής πολιτικής, όπως το Ιράν, η Ουκρανία, η Λιβύη, και η κατάσταση στη Συρία και τη Μέση Ανατολή, η Λαϊκή Δημοκρατία της Βόρειας Κορέας και η Βενεζουέλα και θα ανταλλάξουν απόψεις για την παγκόσμια οικονομία.

Υπό το πρίσμα των εξελίξεων στην περιοχή και των πρόσφατων ανακοινώσεων της Τεχεράνης για τη μείωση της εφαρμογής ορισμένων πτυχών της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν, οι ηγέτες αναμένεται να επικεντρωθούν ιδιαίτερα στο Ιράν.

Η Σύνοδος Κορυφής θα αποτελέσει, επίσης, ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων σχετικά με τους πιθανούς τρόπους μείωσης της τρέχουσας έντασης των εμπορικών συναλλαγών.

Οι ηγέτες των χωρών της G7 είναι πιθανό να συζητήσουν αν θα δεχτούν και πάλι στους κόλπους τους τη Ρωσία.

Την περασμένη Τρίτη, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, εξέφρασε την υποστήριξή του στην επανένταξη της Ρωσίας στην Ομάδα των Επτά και άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να διεξαχθεί ψηφοφορία για να ληφθεί απόφαση.

Η Ρωσία δεν έχει ζητήσει επισήμως να επανενταχθεί στην Ομάδα.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Μπιαρίτς της Γαλλίας, ο Αμερικανός πρόεδρος θα συναντηθεί κατ` ιδίαν με τους ηγέτες της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ινδίας και του Καναδά.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα, προτού αναχωρήσει για τη Γαλλία, ότι αναμένει «πολύ παραγωγικές» συνομιλίες στη σύνοδο της G7 που θα πραγματοποιηθεί στη Μπιαρίτς.

«Πιστεύω ότι θα είναι πολύ παραγωγικό», τόνισε ο Τραμπ από τον Λευκό Οίκο από τον οποίο αναχώρησε συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μελάνια λίγο μετά τις 23:00 της Παρασκευής τοπική ώρα (06:00 του Σαββάτου ώρα Ελλάδας) για τη Γαλλία.

Ωστόσο ο Αμερικανός πρόεδρος απείλησε εκ νέου ότι θα επιβάλει δασμούς στα γαλλικά κρασιά σε αντίποινα για την πρόθεση της Γαλλίας να φορολογήσει τις μεγάλες αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες.

Ο Τραμπ εξήγησε ότι δεν είναι «μεγάλος οπαδός» των τεχνολογικών εταιρειών, αλλά «αυτές είναι μεγάλες αμερικανικές εταιρείες και ειλικρινά δεν θέλω η Γαλλία να πάει και να επιβάλει φόρους στις εταιρείες μας». «Αν το κάνουν (…), θα επιβάλουμε τέτοιους δασμούς στα κρασιά τους που δεν έχουν ξαναδεί ποτέ», πρόσθεσε.

Περισσότεροι από 13.000 αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί στο Μπιαρίτς για την ασφάλεια της Συνόδου Κορυφής της G7 και την αντιμετώπιση των διαδηλώσεων.

Σε μια «αντί-G7» Σύνοδο στις πόλεις Εντάι και Ιρούν, 30 χλμ νότια της Μπιαρίτς, 50 μη κυβερνητικές οργανώσεις έχουν συγκεντρωθεί για να διαμαρτυρηθούν για τις οικονομικές και κλιματικές πολιτικές, που ακολουθούν οι μεγαλύτερες βιομηχανικές χώρες και για να προωθήσουν εναλλακτικές πολιτικές.

17 άτομα συνελήφθησαν και τέσσερις αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά χθες το βράδυ στην Ιρούν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας.

 

Top