News International Sl Νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας ο Μπόρις Τζόνσον

Νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας ο Μπόρις Τζόνσον

Νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας και ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος αναδείχθηκε ο Μπόρις Τζόνσον.

 

Μετά από την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας το απόγευμα της Δευτέρας (22/7) μεταξύ των 160.000 μελών του Συντηρητικού Κόμματος και την καταμέτρηση των ψήφων, την μάχη για την ηγεσία της χώρας αλλά και τους κόμματος κέρδισε ο αμφιλεγόμενος τέως υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον.

Έτσι κι αλλιώς, όλα τα προγνωστικά προεξοφλούσαν άνετη νίκη του τέως υπουργού Εξωτερικών έναντι του νυν υπουργού Εξωτερικών, Τζέρεμι Χαντ.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα βρετανικά ΜΜΕ, ο Μπόρις Τζόνσον συγκέντρωσε 92.153 ψήφους και ο αντίπαλός του 46.656.

Αμέσως, η απερχόμενη πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, έσπευσε να συγχαρεί τον νεοεκλεγέντα επικεφαλής των Τόρις και νέο πρωθυπουργό της χώρας με tweet. «Πολλά συγχαρητήρια στον Μπόρις Τζόνσον που εκλέχτηκε ηγέτης των Συντηρητικών – τώρα χρειάζεται να δουλέψουμε μαζί για να φέρουμε ένα brexit που να λειτουργεί και να κρατήσουμε τον Τζέρεμι Κόρμπιν μακριά από την κυβέρνηση. Θα έχει την πλήρη στήριξή μου από τα αποδυτήρια» έγραψε.

Είναι μεγάλη μου τιμή και προνόμιο, δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον στα πρώτα λεπτά μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος που τον θέτει επικεφαλής στο κόμμα των Τόρις, αλλά και πρωθυπουργό της χώρας σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για τη Μεγάλη Βρετανία.

Την Τετάρτη το απόγευμα, μετά από την τελευταία εμφάνισή της στην εβδομαδιαία ώρα των ερωτήσεων προς την πρωθυπουργό, η Τερέζα Μέι θα μεταβεί στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ για να υποβάλει επισήμως την παραίτησή της στη βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία λίγο αργότερα θα υποδεχθεί τον νέο πρωθυπουργό για να του αναθέσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Ο νέος πρωθυπουργός αναμένεται να κάνει στην συνέχεια δήλωση έξω από το Νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, πριν ενδεχομένως ανακοινωθούν τα πρώτα ονόματα των νέων υπουργών.

Την Πέμπτη αναμένεται η πρώτη δήλωση του νέου πρωθυπουργού στην Βουλή των Κοινοτήτων, η οποία το απόγευμα της ίδιας μέρας θα διακόψει τις εργασίες της για τις θερινές διακοπές μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.

Ο Μπόρις Τζόνσον θα κληθεί άμεσα να αντιμετωπίσει την ένταση με το Ιράν και ασφαλώς το αδιέξοδο στο Brexit.

Στο πιθανότατα τελευταίο άρθρο του για την Daily Telegraph, στην σταθερή στήλη της Δευτέρας, ο κ. Τζόνσον επέλεξε να αναφερθεί στο ‘backstop’ για την αποφυγή συνόρων στην Ιρλανδία, συστήνοντας αισιοδοξία για την αντικατάστασή του.

«Αν μπόρεσαν να χρησιμοποιήσουν χειροποίητους κώδικες προγραμματισμού για να πετύχουν επαναφορά στην ατμόσφαιρα της Γης το 1969 χωρίς τριβή, μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα του εμπορίου χωρίς τριβές στα σύνορα της Βόρειας Ιρλανδίας.

»Είναι ώρα η χώρα μας να ανακτήσει λόγο από το θετικό πνεύμα της. Μπορούμε να βγούμε από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου και ναι, σίγουρα έχουμε την τεχνολογία για να το κάνουμε. Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι η βούληση και η αποφασιστικότητα», γράφει ο επικρατέστερος νέος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Μπόρις Τζόνσον δεσμεύεται να φέρει εις πέρας το Brexit στις 31 Οκτωβρίου  

Ο Μπόρις Τζονσον υποσχέθηκε σήμερα να φέρει εις πέρας το Brexit στις 31 Οκτωβρίου αφού επελέγη από τα μέλη του Συντηρητικού κόμματος να διαδεχθεί την Τερέζα Μέι στην πρωθυπουργία της χώρας.

«Θα δραστηριοποιήσουμε τη χώρα. Θα φέρουμε εις πέρας το Brexit στις 31 Οκτωβρίου και θα εκμεταλλευθούμε όλες τις ευκαιρίες που θα φέρει», δήλωσε ο Τζόνσον σε ομιλία του μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Πάντως σύμφωνα με τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s η Βρετανία είναι πιθανότερο να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς μια συμφωνία με την εκλογή Μπόρις Τζόνσον 

Ως μια από τις σημαντικότερες ημερομηνίες την πολιτικής του διαδρομής μπορεί να χαρακτηριστεί η σημερινή.

Top