News International Sl Τούρκος ΥΠΕΞ: Θα στείλουμε και 4ο πλοίο στην Ανατ. Μεσόγειο

Τούρκος ΥΠΕΞ: Θα στείλουμε και 4ο πλοίο στην Ανατ. Μεσόγειο

Λάβρος ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά της Ε.Ε. εξαιτίας των κυρώσεων που έλαβε χθες κατά της Άγκυρας για τις γεωτρήσεις στην ανατ. Μεσόγειο.
 
Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΣΙΓΜΑ στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στα Σκόπια, στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου με τον ομόλογό του, Νίκολα Ντιμιτρόφ, ξεσπάθωσε κατά της Ευρώπης, λέγοντας ότι όχι μόνο δεν θα περιορίσουν τις ενέργειές τους στην ανατ. Μεσόγειο, τουναντίον θα τις αυξήσουν στέλνοντας και 4ο πλοίο στην περιοχή.
 
«Δεν χρειάζεται να λάβουμε σοβαρά υπόψη τις κυρώσεις. Δεν είναι κυρώσεις που θα μας επηρεάσουν. Τις συνομιλίες για την πολιτική αεροπορία άλλωστε τις είχε σταματήσει η ε/κ πλευρά. Η Ε.Ε. πάντα επικρίνει τις παρεμβάσεις στην κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, τώρα απλά δίνει την εντολή αυτή και στις τράπεζές της. Η παράλογη αντίληψή τους περί αλληλεγγύης τούς οδήγησε σε αυτές τις αποφάσεις κατόπιν πιέσεων της ε/κ πλευράς και της Ελλάδας. 
 
Αν λάβετε απόφαση κατά της Τουρκίας, θα στείλουμε σύντομα και τέταρτο πλοίο στην ανατ. Μεσόγειο. Όσο δεν τίθενται υπό εγγύηση τα δικαιώματα του Τ/Κ λαού, εμείς θα συνεχίσουμε τις ενέργειές μας εκεί. Η Ε/κ πλευρά ας μην κρύβεται πίσω από την Ε.Ε., ας κάτσει στο τραπέζι με την τουρκική πλευρά», δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου από τα Σκόπια.
 
Για τη διακοπή των επαφών σε υψηλό επίπεδο μεταξύ Τουρκίας - ΕΕ, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι δεν υπάρχει καμιά εγγύηση γι αυτό. “Η ΕΕ μας έχει ανάγκη. Είτε είναι το θέμα των προσφύγων είτε άλλο, αναγκαστικά θα έρθουν σε μας. Θα έχουμε επαφές, δεν υπάρχει διαφυγή. Και οι ίδιοι γνωρίζουν ότι δεν είναι δυνατόν να εφαρμόσουν αυτές τις αποφάσεις που έλαβαν. Δηλαδή, λήφθηκαν για να ικανοποιήσουν την Ε/κ πλευρά. Δηλαδή με μια ανόητη αντίληψη αλληλεγγύης, υπό την πίεση του Ε/κ τομέα και της Ελλάδας έλαβαν, να με συγχωρείτε, τέτοιες πρόστυχες αποφάσεις”, ανέφερε.
 
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι οι διοικούντες της ΕΕ λένε ότι έχουν μετανιώσει που δεν ήρθαν στην Τουρκία αμέσως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου πριν τρία χρόνια. “Αλλά εγώ το είδα χθες για άλλη μια φορά ότι σε αυτό το θέμα δεν είναι ειλικρινείς. Με όλους τους ΥΠΕΞ που μίλησα χθες, συμπεριλαμβανομένης και της Μογκερίνι, μου είπαν ότι δεν υπήρχε κάτι τέτοιο στην ατζέντα (χθες). Και οι φίλοι μου είπαν όλοι ότι κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν να συμβεί. Φαίνεται καθαρά πόσο μπορεί κανείς να τους εμπιστευτεί”, ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ .
 
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι το πρόβλημα είναι ότι τα δικαιώματα των Τ/Κ γύρω από το νησί δεν τέθηκαν υπό εγγύηση. “Για τη διαδικασία που θα ακολουθήσει, το λέω καθαρά και τους το είπα και τους ιδίους, εάν λάβετε τέτοιες αποφάσεις εναντίον της Τουρκίας θα αυξήσουμε τις δραστηριότητές μας. Εκεί έχουμε τρία πλοία μας και πρώτα ο Αλλάχ θα στείλουμε σύντομα και το τέταρτο πλοίο μας. Ας αντιληφθούν ότι δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα με την Τουρκία με τέτοιες μεθόδους. Εμείς αποφασίζουμε τί θα κάνουμε στην δική μας υφαλοκρηπίδα. Αλλά ενόσω δεν τίθενται υπό εγγύηση τα δικαιώματα των Τ/Κ εμείς εκεί θα συνεχισουμε να αυξάνουμε τις δραστηριότητές μας”, ανέφερε ο Τουρκος ΥΠΕΞ.
 
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε ότι Και ο Ε/κ τομέας ας μην στηριζεται στην ΕΕ και ας καθίσει με την Τ/κ πλευρά στο τραπέζι. Κι εδώ υπάρχει μια ανόητη παράγραφος. Ότι στηρίζουν ο Ε/κ τομέας να ξεκινήσει διάλογο με την Τουρκία. Υπό αυτή την έννοια ο συνομιλητής μας δεν είναι ο Ε/κ τομέας. 
 
Για την επίλυση του Κυπριακού έχουμε ανεπίσημες επαφές, αυτό είναι άλλο. Άλλωστε το κάνουμε σε συντονισμό με την ΤΔΒΚ. Εδώ για το διαμοιρασμο ο συνομιλητής του Ε/κ τομέα είναι η ΤΔΒΚ. Ας βάλουν μυαλό το συντομότερο και να καθίσουν στο τραπέζι για τον δίκαιο διαμοιρασμό, διαφορετικά τα δικαιώματα των Τ/Κ δεν θα τα χαρίσουμε σε κανένα. Ούτε στην ΕΕ, ούτε στους Ε/Κ, ούτε σε άλλη χώρα τα χαρίζουμε”, ανέφερε.
Top