News International Sl Γενί Σαφάκ: Σενάρια πολέμου με Ελλάδα-"Και το ’74 έμεινε μόνη της"

Γενί Σαφάκ: Σενάρια πολέμου με Ελλάδα-"Και το ’74 έμεινε μόνη της"

Σενάρια πολέμου με την Ελλάδα επεξεργάζεται σήμερα η ‘Γενί Σαφάκ’ σε δημοσίευμα με τίτλο «Η Τουρκία έχει πολλές επιλογές: Χωρίς καμία ανθρώπινη απώλεια, μπορεί να χτυπήσει ακόμη και την Αθήνα», όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΣΙΓΜΑ στην Τουρκία Μαρία Ζαχαράκη. 
 
Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα υπενθυμίζει ότι η Τουρκία έχει κάνει σαφές ότι θα πληρώσει οποιοδήποτε τίμημα προκειμένου να προστατεύσει τα δικαιώματά της στην ανατ. Μεσόγειο, γι’ αυτό και ξεκίνησε μία νέα περίοδο ώστε να δείξει την αποφασιστικότητά της στέλνοντας στην περιοχή τα γεωτρύπανα Γιαβούζ και Πορθητή και το ερευνητικό πλοίο Μπαρμπαρός.
 
Τα βλέμματα βέβαια στην περιοχή της ανατ. Μεσογείου τα έστρεψε όχι η Τουρκία, σύμφωνα με το δημοσίευμα, αλλά οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα περί ‘ετοιμότητας του ελληνικού στρατού ανά πάσα στιγμή’, που αύξησαν την ένταση.
 
Μιλώντας με τον αναλυτή αμυντικής πολιτικής Τουράν Ογούζ, για το ‘πόσο ρεαλιστική είναι η στάση της Ελλάδας’ και τι βήματα μπορεί να κάνει η Τουρκία ‘χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή κανενός Τούρκου στρατιώτη’, αναλύονται στο άρθρο οι πιθανές ‘πολεμικές’ αντιδράσεις της Τουρκίας σε περίπτωση που δεχτεί χτύπημα από την Ελλάδα.  
 
Με βλήματα στα νησιά, με πυραύλους SOM και BORA κατά της Αθήνας
 
Ο Τουράν Ογούζ αναφέρεται στα βήματα στα οποία μπορεί να προβεί η Άγκυρα προς ‘τιμωρία’ της Αθήνας, σε περίπτωση που η Ελλάδα στραφεί κατά της Τουρκίας.
 
Ο Τούρκος αναλυτής εξηγεί, βέβαια, ότι τέτοια ‘τιμωρητικά’ βήματα κατά της Ελλάδας θα σήμαιναν μεν τακτική ανωτερότητα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα παρείχαν μία μόνιμη στρατηγική υπεροχή ή δεν θα ήταν αρκετά για να κερδηθεί ένας πόλεμος.
 
Θεωρητικά, όμως, η Τουρκία μπορεί να προβεί στα εξής βήματα, σύμφωνα με τον Τουράν Ογούζ:
 
1.      Πρώτα απ' όλα, μπορούν να εκτοξευτούν από τα σύνορα της Τουρκίας πύραυλοι και βλήματα με μέγιστη εμβέλεια 120 χλμ., προκαλώντας ζημιές σε ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε κοντινά νησιά (του Αιγαίου). Οι στρατιωτικές βάσεις και τα αεροδρόμια σε αυτά τα νησιά βρίσκονται εντός του βεληνεκούς ακόμη και των πιο απλών βλημάτων και πυραύλων μας.
 
2.   Δεύτερον, πολεμικά αεροσκάφη χρησιμοποιώντας τα πυρομαχικά τους, μπορούν να πλήξουν τηλεκατευθυνόμενα στόχους σε εμβέλεια μέχρι 110 χιλιόμετρα.
 
3.      Και για ακόμη πιο μεγάλης εμβέλειας πλήγματα που μπορεί να φτάσουν και τα 280 χλμ. βεληνεκές, μπορούν να χρησιμοποιηθούν πύραυλοι SOM από μαχητικά που πετούν εντός του εναέριου χώρου της Τουρκίας.
 
4.      Χωρίς καν να υπάρξει ‘σώμα με σώμα’ μάχη με την άλλη πλευρά, υπάρχουν αρκετά άλλα βήματα. Όπως οι βαλλιστικοί πύραυλοι που χρησιμοποιήθηκαν και στην επιχείρηση της Τουρκίας στο βόρειο Ιράκ κατά του ΡΚΚ. Το βεληνεκές των πυραύλων Bora φτάνει περίπου τα 280 χιλιόμετρα. Με άλλα λόγια, με αυτό το μετακινούμενο σύστημα, ακόμη και η Αθήνα, η πρωτεύουσα της Ελλάδας, είναι μέσα στους στόχους που μπορεί να πληγούν. Μια τέτοια κίνηση αποτελεί μία από τις πιθανές επιλογές της Τουρκίας, σύμφωνα με τον Τούρκο αναλυτή, που υπογραμμίζει ότι όλες αυτές οι ενέργειες είναι ενδεχόμενα βήματα που μπορούν να γίνουν μόνο με τη χρήση πυρομαχικών χωρίς να υπάρξει καμία απώλεια ζωής από την πλευρά του τουρκικού στρατού.  «Αν τώρα με ρωτήσετε, εκτός από αυτά τι άλλο μπορεί να γίνει, τότε θα απαντούσα ‘πραγματικός πόλεμος’. Εκεί πηγαίνουμε όμως σε διαφορετικά σενάρια», δήλωσε.
 
Η Ελλάδα δεν τολμάει να συγκρουστεί με την Τουρκία μόνη της
 
Σύμφωνα με τον Τουράν Ογούζ, ο Αλέξης Τσίπρας προβαίνει σε τέτοιες δηλώσεις για εσωτερική κατανάλωση το τελευταίο διάστημα λόγω των εκλογών της 7ης Ιουλίου και ότι η Ελλάδα δεν έχει τη στρατιωτική δυνατότητα να εναντιωθεί στην Τουρκία, ούτε οι ‘σύμμαχοί’ της θα εμπλακούν σε έναν πόλεμο για χάρη της Αθήνας.
 
«Επειδή βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο, χρησιμοποιούν αυτή τη ρητορική τόσο άνετα και συχνά για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης. Διαφορετικά, κανένας δεν θα μιλούσε για ‘πραγματικό πόλεμο’ τόσο άνετα. Η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να εναντιωθεί στην Τουρκία μόνη της. Βασίζονται στις δυνάμεις που πιστεύουν ότι θα τους υποστηρίξουν.
 
Δημιούργησαν συμμαχίες με χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία, το Ισραήλ, η Αίγυπτος για τις εξελίξεις στην ανατ. Μεσόγειο. Αλλά ούτε η Γαλλία, ούτε η Αίγυπτος, ούτε η Ιταλία και ακόμη περισσότερο το Ισραήλ δεν θέλουν να εμπλακούν σε έναν απευθείας πόλεμο με την Τουρκία για την Ελλάδα.
 
Η κατάσταση με τις ΗΠΑ είναι διαφορετική. Μαζί τους έχουμε πολλά μέτωπα, από τη Συρία μέχρι το Ιράκ, από την ανατ. Μεσόγειο μέχρι τα Βαλκάνια, από τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι τα F-35 και S-400. Γι’ αυτό τον λόγο η Ελλάδα χρησιμοποιεί πολύ το χαρτί της ανατ. Μεσογείου. Χρησιμοποιούν τις ΗΠΑ ως ρόπαλο κατά της Τουρκίας. Από την άλλη πλευρά, θεωρώ ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να μιλάνε για έναν ανοιχτό και μακροχρόνιο πόλεμο με μια σύμμαχο χώρα του ΝΑΤΟ. Θέλουν μόνο να ‘τιμωρήσουν’ την Τουρκία. Ώστε, αν χτυπηθεί ένα αεροσκάφος μας, ένα πλοίο μας κλπ., να μπορέσουν να πουν ότι έγινε ‘κατά λάθος’. Στην ιστορία τέτοια παραδείγματα υπάρχουν».
 
Και το ’74 η Ελλάδα έμεινε μόνη της
 
Ένας επιπλέον λόγος για τον οποίο η Ελλάδα δεν μπορεί να προβεί σε καμία ενέργεια εναντίον της Τουρκίας είναι και γιατί δεν μπορεί να υποστηρίξει στρατιωτικά την Κύπρο, σύμφωνα με τον Τούρκο αναλυτή.
 
«Η«Αν η Ελλάδα δεν είχε δημιουργήσει αυτές τις σχέσεις με άλλες χώρες, τότε δεν θα τολμούσε να κάνει αυτά τα βήματα γιατί στην περίπτωση μιας ξαφνικής επέμβασης στην Κύπρο η Ελλάδα δεν θα μπορούσε εύκολα να τη διαχειριστεί. Δεν έχουν τέτοια στρατιωτική δυνατότητα. Ενώ για εμάς η Κύπρος είναι δίπλα μας. Και προηγουμένως, το 1974, η Ελλάδα αφέθηκε μόνη της. Και στην κρίση των Ιμίων φαντάστηκαν ότι θα υπάρξει άμεση και αδιαμφισβήτητη στήριξη, αλλά όταν δεν την βρήκαν, απογοητεύτηκαν», υποστηρίζει ο Τουράν Ογούζ. 
Top