Ποιες οι υποψήφιες χώρες που θα δεχτούν τον πρώην πράκτορα

"Δεν ανήκω πουθενά" αυτό πρέπει να είναι το μότο του Έντουαρντ Σνόουντεν απο τη μέρα που αποκάλυψε τις υποκλοπές των ΗΠΑ.

Συνολικά έχει  δεχτεί το "όχι" από 21 χώρες στις οποίες είχε ζητήσει πολιτικό άσυλο. Οι μόνες χώρες που θα μπορούσαν να τον φιλοξενήσουν είναι η Βενεζουέλα και η Βολιβία, χώρες της Λατινικής Αμερικής, γνωστές για την αντιαμερικανική πολιτική τους. Την προστασία του ζήτησε η  κυβέρνηση του Καράκας χωρίς όμως να φέρει τα ποθητά για τον πρώην κατάσκοπο αποτελέσματα.

Ο πρόεδρος της Βολιβίας, Εβο Μοράλες έχει δηλώσει ότι δεν έχει κατατεθεί αίτημα πολιτικού ασύλου από τον Σνόουντεν κι ότι εάν θα υποβληθεί θα το εξετάσει προσεκτικά. Προς το παρόν, ο αμερικανός πρώην κατάσκοπος παραμένει στην ζώνη μετεπιβίβασης του αεροδρομίου της Μόσχας περιμένοντας τη χώρα που θα του προσφέρει καταφύγιο. Εν τω μεταξύ, η περιπέτεια του Σνόουντεν ενέπνευσε την εφημερίδα "Independent" , η οποία έδωσε τον τίτλο σε δημοσίευμά της αναφορικά με την τύχη του «Ο κατάσκοπος που έμεινε στο... κρύο».

Θρίλερ με την πτήση Μοράλες προς Βολιβία

Την ίδια στιγμή, σε θρίλερ εξελίχθηκε η επιστροφή του προέδρου της Βολιβίας από τη Μόσχα μετά από φήμες που ήθελαν τον Σνόουντεν να είναι συνεπιβάτης. Η Γαλλία και η Πορτογαλία ξαφνικά ανακάλεσαν την άδεια διέλευσης του αεροπλάνου από τον εναέριο χώρο τους. Ως αποτέλεσμα η πτήση του Μοράλες από τη ρωσική πρωτεύουσα αναγκάστηκε να κάνει στάση, αργά χθες το βράδυ, σε αεροδρόμιο της αυστριακής πρωτεύουσας. Η Αυστρία επέτρεψε στο αεροσκάφος που μετέφερε τον πρόεδρο της Βολιβίας Έβο Μοράλες να προσγειωθεί επειδή δεν ανησυχούσε, όπως άλλες χώρες, ότι σε αυτό μπορεί να επέβαινε και ο καταζητούμενος για κατασκοπεία από τις ΗΠΑ , δήλωσε σήμερα η υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ.

Μιλώντας για το γεγονός, ο  αντιπρόεδρος της Βολιβίας, Αλβάρο Γκαρσία Λινέρα από την Λα Παζ. δήλωσε πως"Ο Έβο Μοράλες υπήρξε όμηρος του ιμπεριαλισμού. Είμαστε βέβαιοι ότι οι ΗΠΑ διέταξαν την κράτησή του". Ο υπουργός Άμυνας Ρούμπεν Σααβέδρα, ο οποίος επέβαινε στην πτήση του Μοράλες, διέψευσε ότι σε αυτή βρισκόταν και ο Σνόουντεν και είπε ότι "κανένας βολιβιανός αξιωματούχος δεν έχει έρθει σε επαφή με τον Σνόουντεν".Eπιπλέον δήλωσε ότι Ισπανία και Ιταλία αρνήθηκαν να προσφέρουν τον εναέριο χώρο τους για το αεροπλάνο του Μοράλες.

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών Χοσέ Μιγκέλ Ινσούλσα δήλωσε ότι "τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει την έλλειψη σεβασμού προς το ανώτατο αξίωμα της χώρας". Οι κυβερνήσεις του Ισημερινού και της Αργεντινής έκαναν έκκληση για έκτακτη σύγκλιση της Ένωσης Νοτιοαμερικανικών Κρατών (Unasur) για να καταθέσουν επίσημη διαμαρτυρία.Η πρόεδρος της Αργεντινής, Κριστίνα Φερνάντες - Κίρχνερ , έγραψε, μέσω του Twitter για το περιστατικό ; "Δεν ξέρω εάν θα πρέπει να κλάψω ή να γελάσω" και ενημέρωσε τον πρόεδρο της Ουρουγουάης για την κατάσταση. Ο πρόεδρος του Ισημερινού σχολίασε στον λογαριασμό του στο Twitter: "Τι κι αν διακηρύξαμε την ανεξαρτησία της , την εδαφική μας ακεραιότητα και την αξιοπρέπειά μας, είμαστε όλοι Βολιβιανοί".