H Cobalt είναι η τελευταία ευρωπαϊκή αεροπορική εταιρεία που κατέρρευσε, ακολουθώντας την Primera Air, η οποία κατέβασε ρολά νωρίτερα αυτό τον μήνα. Δημοσιεύματα του βρετανικού τύπου αναφέρουν ότι είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες να υποστούν την ίδια μοίρα με την Cobalt το αμέσως επόμενο διάστημα, λόγω κυρίως της αύξησης στα καύσιμα και τον ανταγωνισμό στην τιμολόγηση των ναύλων.

 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της telegraph, μέσα σε ένα χρόνο άλλες δέκα αεροπορικές εταιρείες έχουν καταρρεύσει, συμπεριλαμβανομένων των Primera Air, Monarch και Air Berlin, προκαλώντας ανησυχία στους επιβάτες σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με ειδικό που μίλησε στο δημοσίευμα, οι τιμές των καυσίμων καθορίζουν την επιβίωση των αερογραμμών, αφού για τις εταιρείες είναι δύσκολο ή και αδύνατο να μεταφέρουν αυτό το κόστος στις τιμές των εισιτηρίων.  

Σύμφωνα με ειδικούς που επικαλείται το δημοσίευμα, η συνεχιζόμενη και σταθερή αύξηση του κόστους των καυσίμων των αερομεταφορών - που αποτελεί το μοναδικό κόστος που αντιμετωπίζουν οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες - καθιστά τους αερομεταφορείς ευάλωτους και τους σπρώχνει πιο κοντά στην κατάρρευση.

Οι αεροπορικές εταιρείες που κατέρρευσαν φέτος:

Cobalt Air

Primera Airlines

Waves

Skywork

JetGo

NextJet

Nature Air

Latin American Wings

Pawa Dominica

Polar Airlines

Fly Viking

Μέσα στα έξοδα αυτά πρέπει να προστεθεί και το κόστος των αποζημιώσεων για καθυστερήσεις ή ακυρώσεις πτήσεων, συχνά για λόγους που είναι πέρα από τα όρια και τη δικαιοδοσία των αερογραμμών, όπως για παράδειγμα τις απεργίες των εναέριων ελεγκτών.  Επισημαίνει ότι οι αερογραμμές, οι οποίες δεν καταφέρνουν να ελέγξουν τα έξοδα τους και δεν έχουν ισχυρά οικονομικά αποθέματα, θα αντιμετωπίσουν ένα δύσκολο χειμώνα.

Το δημοσίευμα καταλήγει αναφέροντας ότι: «Το ανταγωνιστικό περιβάλλον έχει γίνει ολοένα και πιο δύσκολο για πολλές αεροπορικές εταιρείες, αφού πολλές καθιερωμένες αεροπορικές εταιρείες άρχισαν να παρέχουν υπηρεσίες χαμηλού κόστους. Αυτό έχει οδηγήσει πολλούς μεταφορείς μέσης εμβέλειας σε βάσεις υψηλού κόστους να πιέζονται συνεχώς και να φτάνουν σε σημείο αποτυχίας».

Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγει και σχετικό δημοσίευμα της Guardian, αναφέροντας ότι οι αυξήσεις στα καύσιμα είναι ο καθοριστικός παράγοντας για το μέλλον των αερογραμμών. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι μειώσεις στα καύσιμα των προηγούμενων χρόνων επέτρεψαν στις αεροπορικές να είναι κερδοφόρες, αλλά πλέον οι τιμές έχουν επανέλθει στα ύψη.

Να θυμίσουμε ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες για την εξεύρεση επενδυτή στην Cobalt Air.

Επίσης, τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσουν πελάτες της για επιστροφή χρημάτων από αγορά εισιτηρίων από την Cobalt Air, δίνει στη δημοσιότητα η Alpha Bank Cyprus.

Δεύτερη ανάγνωση στις επιπτώσεις για το επιβατικό κοινό και την τουριστική βιομηχανία από το λουκέτο της αεροπορικής εταιρείας Cobalt επιχειρεί η «Σημερινή», συνομιλώντας με τον ειδικό σε θέματα αεροπλοΐας (aviation analyst) Άλεξ Μαχαίρα.