Οι διαδηλώσεις που συντάραξαν την Κωνσταντινούπολη, κι έχουν αρχίσει να καταλαγιάζουν,δεν ήταν ποτέ μία αραβική άνοιξη. Η τουρκική κυβέρνηση, ωστόσο, ριψοκινδυνεύει να τις μετατρέψει σε πολιτικό και οικονομικό χειμώνα.
Ένα κυνήγι έχει εξαπολυθεί για τους ενόχους αυτής της υποτιθέμενης διεθνούς συνωμοσίας, περιλαμβανομένων τραπεζών και ειδησεογραφικών πρακτορείων, που η τουρκική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι έχουν ενορχηστρώσει τις διαδηλώσεις. Ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί η oργουελιανή αυτή αναζήτηση, οι συνέπειες ενδέχεται να είναι σοβαρότερες για το μέλλον της Τουρκίας από τις ίδιες τις ταραχές.
Ο Επικεφαλής του τουρκικού Συμβουλίου Κεφαλαιαγορών, δήλωσε στις 26 Ιουνίου ότι οι άνθρωποί του άρχισαν έρευνες στις διακυμάνσεις τιμών στις αγορές στην διάρκεια των διαδηλώσεων. Σύμφωνα με χρηματιστές στις αγορές αξιών στην Κωνσταντινούπολη, οι απαιτήσεις των αρχών να τους παραδοθούν αντίγραφα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους αυτές τις ημέρες, μαζί με άλλα στοιχεία, είναι χωρίς προηγούμενο.
Οι διαβεβαιώσεις του Συμβουλίου ότι πρόκειται για έρευνες ρουτίνας θα ήταν πιο εύκολο να γίνουν αποδεκτές αν ο Ταγίπ Ερντογάν δεν είχε απειλήσει να 'πνίξει' αυτούς που ενορχήστρωσαν τις ταραχές για να προκαλέσουν κατάρρευση του χρηματιστηρίου. Κατηγόρησε κάποιες εταιρίες ότι ενθαρρύνουν την τρομοκρατία κι ισχυρίστηκε ότι ένα κακά ονοματισμένο 'λόμπι των επιτοκίων', με σκοπό την άνοδο των τουρκικών επιτοκίων για κερδοσκοπικούς λόγους, είναι μέρος της συνωμοσίας.
Όσο ανυπόστατες κι αν ακούγονται αυτές οι κατηγορίες, δεν είναι λιγότερο επίφοβες. Τα τουρκικά δικαστήρια έχουν δικάσει σωρεία από τέτοιες φερόμενες μεγάλες αντικυβερνητικές συνωμοσίες από το 2008, κι εκατοντάδες άτομα έχουν κλειστεί στις φυλακές, κάτω από σαρωτικούς αντιτρομοκρατικούς νόμους και με την βοήθεια μαρτυριών που ανεξάρτητοι κριτές χαρακτήρισαν ως χαλκευμένες.
Τις τελευταίες μέρες, ο Ερντογάν έχει απειλήσει την λήψη τιμωρητέων μέτρων ενάντια σε μερικές από τις μεγαλύτερες τράπεζες και βιομηχανικά συγκροτήματα της χώρας, με αποτέλεσμα μεγάλες πτώσεις στην τιμή των μετοχών τους. Έχει επανειλημμένα πει ότι η Koc Holdings As, μία βιομηχανική αυτοκρατορία μεγάλης κοσμικής δυναστείας, εναντίον της οποίας ο Ερντογάν έχει πολλά 'κρατούμενα', 'συνεργάστηκε με τρομοκράτες' και ότι πρέπει 'να τιμωρηθεί γι' αυτο'. Το φερόμενο 'έγκλημα' ήταν το γεγονός ότι κάποιο ξενοδοχείο του ομίλου Koc άνοιξε τις πόρτες του σε διαδηλωτές καθώς τους κυνηγούσε η αστυνομία.
Αυτή την εβδομάδα η τουρκική κυβέρνηση ζήτησε από το twitter να της παραδώσει στοιχεία για να κυνηγήσει συνωμότες (η εταιρεία αρνήθηκε). Η Facebook Inc προειδοποίησε ενάντια σε προγραμματιζόμενη νομοθεσία που θα την εξανάγκαζε να μοιραστεί δεδομένα με την κυβέρνηση. Η αστυνομία συνέλαβε περισσότερα από 40 άτομα με την κατηγορία ότι συνεργάζονται με τρομοκρατικές ομάδες.
Υπουργοί της κυβέρνησης αρχίζουν να συνθέτουν τις λεπτομέρειες της συνωμοσίας. Ο Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της τουρκικής κυβέρνησης, Εγκεμέν Μπαγίς, δήλωσε στους συνέδρους σε διάσκεψη ιδιωτών επενδυτών ότι οι προετοιμασίες για την διάσκεψη περιλάμβαναν το στήσιμο 200.000 πλαστών λογαριασμών Twitter, προγεγραμμένες κωδικές ονομασίες του Facebook και του Twitter (hashtags) και προσυσκευασμένα σάντουϊτς. Διαδηλωτές, ισχυρίστηκε, χρησιμοποίησαν λογισμικό για να μετατρέψουν τα κινητά τους σε φορητούς ασυρμάτους και, ακόμη, ισχυρίστηκε, μία ομάδα από αυτούς, οπλισμένοι με μαχαίρια και πυροβόλα όπλα, εξαπέλυσαν μία επιχείρηση αστραπή, στις 2.30 πμ, για να καταλάβουν το γραφείο και την κατοικία του Ερντογάν, καθώς και το κοινοβούλιο.
Βεβαίως, το βάρος της απόδειξης βρίσκεται με το μέρος της κυβέρνησης, και, για την ώρα, δεν έχει παράσχει τίποτα. Οι απειλές της κυβέρνησης, ωστόσο, μπορούν να κλονίσουν την εμπιστοσύνη στους θεσμούς της κυβέρνησης και να αποθαρρύνουν επενδυτές, κάτι που μία αποδυναμωμένη τουρκική οικονομία δεν έχει περιθώρια να υποστεί. Η Koc, που μόνη της αντιπροσωπεύει το 6% του ΑΕΠ της χώρας, σχεδιάζει να επενδύσει 6 δις τουρκικές λίρες στην τουρκική οικονομία, φέτος μόνο.
Ο Ερντογάν έχει το περιθώριο να αποτραβηχτεί από το χείλος της αβύσσου, αν σταματήσει το κυνήγι των μαγισσών, κι οι σύμμαχοι της χώρας μπορούν να παίξουν ένα κρίσιμο ρόλο, συμβουλεύοντάς τον να το πράξει.Ένας τρόπος είναι η ΕΕ να επιταχύνει τις ενταξιακές συνομιλίες με την Τουρκία, που τις έχει περίπου παγώσει τα τελευταία τρία χρόνια. Πιο συγκεκριμένα, η ΕΕ θα μπορούσες να χρησιμοποιήσει τις διαπραγματεύσεις για να φέρει την δικαστική εξουσία, όπως και τους νόμους για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ασφάλεια κοντίτερα στο κοινοτικό κεκτημένο. Η Τουρκία μπορεί ποτέ να μην ενταχθεί στην ΕΕ, αλλά η ενταξιακή διαδικασία είναι ζωτικής σημασίας για την δημοκρατική της ολοκλήρωση. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, όπως κι ο Πρόεδρος Ομπάμα, πρέπει να είναι ανελέητοι στο να κόψουν την φόρα στον Ερντογάν. Μπορεί να είναι σύμπτωση, αλλά στις 25 Ιουνίου, στην πρώτη διαδήλωση στην πλατεία Ταξίμ μετά από τηλεφώνημα μιας ώρας με τον Πρόεδρο Ομπάμα, η αστυνομία απέφυγε την χρήση βίας.
Οι σύμμαχοι του Ερντογάν πρέπει να του καταστήσουν σαφές ότι απορρίπτουν την ερμηνεία ότι οι διαδηλωτές ελέγχονται από μία τρομοκρατική συνωμοσία. Ο διακεκριμένος ηγέτης της Τουρκίας έκανε πολλούς φίλους από τότε που ανέλαβε την εξουσία το 2002. Είναι αυτοί, τώρα, που πρέπει να τον προειδοποιήσουν ότι κινδυνεύει να τους χάσει, κι ακόμη ότι ριψοκινδυνεύει να χάσει την οικονομική ευημερία που τον έχει καταστήσει μέχρι τώρα δημοφιλή.