News International Sl Κοτζιάς: Με Συμφωνία Πρεσπών παίρνουμε πίσω το όνομα

Κοτζιάς: Με Συμφωνία Πρεσπών παίρνουμε πίσω το όνομα

Την εκτίμηση ότι η Συμφωνία των Πρεσπών διασφαλίζει την ανάκτηση του ονόματος της Μακεδονίας από την Ελλάδα, εξέφρασε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό realfm.
 
 
Αναφερόμενος στις αντιδράσεις που προκάλεσε η επιστολή του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προς τον Πρόεδρο των Σκοπίων Γκιόργκι Ιβανόφ, στην οποία ονομάζει τη γείτονα χώρα «Μακεδονία», ο κ. Κοτζιάς σχολίασε ότι «δυστυχώς, τα 3/4 των κρατών του κόσμου έχουν αναγνωρίσει τη γείτονα χώρα ως Μακεδονία και ευτυχώς, με τη συμφωνία μας, θα γίνει Βόρεια Μακεδονία», υποστηρίζοντας ότι έτσι η Ελλάδα παίρνει πίσω το όνομα και δεν το παραδίδει.
 
«Πολλοί συνάδελφοί μου κάνουν πως δεν γνωρίζουν ότι εδώ και 15 χρόνια όλοι αυτοί την ονομάζουν Μακεδονία. Με τη δική μας κυβέρνηση, μόλις τελειώσει η διαδικασία, θα ονομάζεται και από τους Αμερικάνους Βόρεια Μακεδονία. Γι’ αυτό λέμε ότι πήραμε πίσω το όνομα και όχι ότι το παραδώσαμε, όπως μας λένε», σημείωσε ο κ. Κοτζιάς.
 
 Ο κ. Κοτζιάς χαρακτηρίζει υποκριτική τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο, η ΝΔ προέκρινε στο παρελθόν διπλή ονομασία, ενώ τώρα η κυβέρνηση πέτυχε μια ονομασία erga omnes.
 
«Από τους Αμερικάνους, ποτέ δεν χρησιμοποιήθηκε το Σκόπια. Από την εποχή Σημίτη, ένα ωραίο βράδυ, αναγνώρισαν τη γείτονα χώρα με το όνομα Μακεδονία, όπως και 145 άλλα κράτη. Η υποκρισία έχει φτάσει πια στο σημείο της ανοησίας. Έχει αναγνωριστεί ως Μακεδονία επί κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Τώρα κάνουν ως ``μωρές παρθένες``, γιατί ο Τραμπ ονοματίζει τη γείτονα χώρα έτσι όπως την έχει αναγνωρίσει επί κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ», ανέφερε ο κ. Κοτζιάς.
 
Κληθείς να σχολιάσει τις συνεχείς αναφορές του Πρωθυπουργού των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ σε «μακεδονική γλώσσα», ο κ. Κοτζιάς υποστήριξε ότι είναι «λογικό από την πλευρά του να υπερτονίζει τη μακεδονική γλώσσα που έχει πάρει από το ’50, και όχι από εμάς. Θέλει να μετατοπίσει τη συζήτηση από την αλλαγή ονόματος, γιατί είναι η δεύτερη χώρα στην ιστορία της Ευρώπης που αλλάζει το όνομά της».
 
Ο κ. Κοτζιάς χαρακτήρισε ιδιαίτερα δύσκολο το έργο των Σκοπίων, τα οποία καλούνται να κυρώσει τη συμφωνία και να προβούν σε συνταγματική αναθεώρηση, επιδεικνύοντας, σύμφωνα με τον ίδιο, εμπιστοσύνη προς την ελληνική πλευρά.
 
«Για να μπουν στο ΝΑΤΟ, πρέπει να εγκρίνει τη συμφωνία και να επικυρώσει την αίτηση ένταξής τους το ελληνικό κοινοβούλιο. Πιο δύσκολο είναι αυτό που κάνουν οι φίλοι μου από τη Βόρεια Μακεδονία, παρά εμείς. Με ψηφοφορία στη Βουλή εγκρίνουν τη συμφωνία. Κάνουν δημοψήφισμα, εγκρίνουν τη συμφωνία. Μετά, αλλάζουν το Σύνταγμά τους και ακόμα δεν έχουν μπει στο ΝΑΤΟ, γιατί πρέπει να συμφωνήσουμε εμείς. Αν ήμασταν κακοπροαίρετοι, που δεν είμαστε, θα έλεγε κανείς ότι αγοράζουν γουρούνι στο σακί, γιατί δεν ξέρουν πού θα βρεθούν μετά από 3-4 μήνες σε σχέση με εμάς. Άρα, καλή τη πίστει, με εμπιστοσύνη, όπως πρέπει να είναι οι σχέσεις των γειτονικών χωρών, προχωρούν σε τρεις διαδικασίες και μετά εμείς θα ανοίξουμε τη διαδικασία. Αυτό σημαίνει ότι μας εμπιστεύονται», ανέφερε χαρακτηριστικά.
 
Παράλληλα, ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα περάσει με απόλυτη πλειοψηφία βουλευτών από τη Βουλή των Ελλήνων, καλώντας και την αξιωματική αντιπολίτευση να «μην φύγει από τη συζήτηση με κάποιο πρόσχημα, αλλά να πει στους βουλευτές της να ψηφίσουν κατά συνείδηση».
 
Τέλος, ερωτηθείς για το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία που θα διεξαχθεί το Σάββατο στη ΔΕΘ, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι «τα συλλαλητήρια είναι δημοκρατικό δικαίωμα των πολιτών. Θα ήμουν ο τελευταίος που θα διαφωνούσα σε αυτό. Είναι αλήθεια, όμως, ότι μέσα στο συλλαλητήριο υπάρχουν ακροδεξιές δυνάμεις που θέλουν να το μετατρέψουν σε κάτι άλλο. Αλήθεια είναι ότι μπερδεύονται εκκλησιαστικές οργανώσεις που δεν έχουν λόγο. Αλλά αυτές οι δύο αλήθειες δεν αναιρούν το δικαίωμα του συλλαλητηρίου».
 
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Top