Νέες περικοπές στις κρατικές δαπάνες συνολικού ύψους 11,5 δισεκατομμυρίων λιρών παρουσίασε στη Βουλή των Κοινοτήτων ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Όσμπορν. Τα μέτρα αφορούν στην περίοδο 2015-16, δηλαδή μετά το πέρας της θητείας της σημερινής κυβέρνησης.

Τα υπουργεία θα αντιμετωπίσουν πρόσθετες περικοπές στους προϋπολογισμούς τους κατά 8% ως μέσο όρο. Συνολικά 5 δισ. από τις περικοπές θα προέλθουν από εξοικονόμηση πόρων στην κεντρική κυβέρνηση. Τις μεγαλύτερες περικοπές, κατά 10%, θα υποστούν τα υπουργεία Οικονομικών, Δικαιοσύνης, Περιβάλλοντος και Κοινοτήτων και Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι τομείς στους οποίους δεν επιβάλλονται περικοπές είναι η υγεία, τα σχολεία και η διεθνής βοήθεια, ενώ θα ενισχυθεί κατά 3,4% ο προϋπολογισμός των υπηρεσιών πληροφοριών. Μικρή αύξηση θα υπάρξει τα επόμενα χρόνια και στον προϋπολογισμό για τον εξοπλισμό του στρατεύματος.

Στο πλαίσιο των νέων μέτρων ο υπουργός επιβεβαίωσε την πιθανότητα απώλειας ακόμα 144.000 θέσεων εργασίας στο δημόσιο τομέα έως το 2015-16. Πρόσφατη έκθεση του Ινστιτούτου Προσωπικού και Ανάπτυξης με στοιχεία για το τέλος του 2012 σημείωνε ότι από την περίοδο ακριβώς πριν τις τελευταίες εκλογές την άνοιξη του 2010 ο αριθμός των υπαλλήλων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα στη Βρετανία είχε μειωθεί κατά 600.000 στα 5,72 εκατομμύρια. Οι αυξήσεις στο δημόσιο το 2015-16 δε θα ξεπεράσουν το 1%, ενώ παράλληλα θα ακυρωθούν οι αυτόματες προοδευτικές αυξήσεις για όλους τους υπαλλήλους του ευρύτερου δημοσίου τομέα πλην των μελών των ενόπλων δυνάμεων. Το στράτευμα δε θα δει τον αριθμό των ενόπλων να μειώνεται, αλλά θα υπάρξουν περικοπές στο διοικητικό προσωπικό του στο πλαίσιο της συρρίκνωσης του δημοσίου.

Σε ό,τι αφορά το κράτος πρόνοιας, ο κ. Όσμπορν ανακοίνωσε πως θα κοπεί το χειμερινό επίδομα θέρμανσης που λαμβάνουν Βρετανοί συνταξιούχοι που ζουν σε χώρες του ευρωπαϊκού νότου και άλλες χώρες όπου οι θερμοκρασίες είναι συγκριτικά υψηλές. Επιβεβαίωσε επίσης τις πληροφορίες περί επιβολής πλαφόν μεταξύ άλλων στο επίδομα στέγασης, στις φορολογικές πιστώσεις, στα επιδόματα αναπηρίας και στα επιδόματα των συνταξιούχων, πλην της σύνταξης. Οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης αναφέρουν πως το μέτρο θα εξοικονομήσει 4 δισεκατομμύρια λίρες από τα κοινωνικά επιδόματα επιπλέον των 18 δισ. που έχουν εξοικονομηθεί από τις έως τώρα περικοπές.

Από την άλλη πλευρά, ο Τζορτζ Όσμπορν προανήγγειλε σημαντικά έργα ανάπτυξης υποδομών την επόμενη πενταετία, λεπτομέρειες για τα οποία θα ανακοινωθούν την Πέμπτη. Περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια λίρες θα δοθούν για την κατασκευή σπιτιών με προσιτές τιμές αγοράς. Υποσχέθηκε επίσης το μεγαλύτερο πρόγραμμα επενδύσεων στο οδικό δίκτυο εδώ και 50 χρόνια και στο σιδηροδρομικό δίκτυο από τη βικτωριανή εποχή.

Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι η οικονομία «βγαίνει από την εντατική» και περνά στο στάδιο της ανάρρωσης, ότι η κυβέρνηση Κάμερον έσωσε τη χώρα από τη χρεοκοπία και ότι έχει μειώσει το έλλειμμα κατά το εν τρίτο, αλλά ότι η ανάκαμψη δεν έχει έρθει με τον επιθυμητό ρυθμό λόγω των προκλήσεων από το εξωτερικό, με ιδιαίτερη αναφορά στην κρίση της ευρωζώνης.

Κατά την προηγούμενη λεγόμενη Αναθεώρηση Δαπανών το 2010, ο κ. Όσμπορν είχε εξαγγείλει σχέδια που προέβλεπαν το μηδενισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος εντός της κυβερνητικής θητείας που λήγει την άνοιξη του 2015, ωστόσο η ασταθής οικονομική ανάκαμψη και το συνεχιζόμενο υψηλό έλλειμμα οδήγησαν την κυβέρνηση στο να επεκτείνει την περίοδο λιτότητας και μετά τις εκλογές.

Απαντώντας στην 50λεπτη παρουσίαση του υπουργού, ο σκιώδης υπουργός Οικονομικών των Εργατικών Εντ Μπολς κατηγόρησε τον κ. Όσμπορν για αθετημένες υποσχέσεις και για αποτυχία της οικονομικής πολιτικής του. Νωρίτερα, ο ηγέτης των Εργατικών της αντιπολίτευσης Εντ Μίλιμπαντ δήλωσε ότι το κόμμα του δεν μπορεί να υποσχεθεί πως θα ανακαλέσει τις αποφάσεις της κυβέρνησης αν βρεθεί στην εξουσία μετά τις εκλογές του ’15.