Έκανε εκστρατείες κατά των αναψυκτικών, προσπάθησε να απαγορεύσει το κάπνισμα στα πάρκα και να ενθαρρύνει τη χρήση ποδηλάτων και τώρα ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Michael R. Bloomberg, έθεσε νέο στόχο: Να ωθήσει τους νεοϋορκέζους στην κομποστοποίηση.
Δεκάδες μικρότερες πόλεις των ΗΠΑ, όπως το Σαν Φρανσίσκο και το Σηάτλ, έχουν ήδη υιοθετήσει κανόνες που καθιστούν την κομποστοποίηση υποχρεωτική. Ωστόσο, ειδικοί στη Νέα Υόρκη πιστεύουν ότι θα ήταν δύσκολο να εφαρμοστεί ένα ανάλογο σχέδιο στην μεγαλούπολη, λόγω της δομής της και του γεγονότος ότι είναι αρκετά πυκνοκατοικημένη.
Παρόλα αυτά, πρόσφατα πιλοτικά προγράμματα στην πόλη, έδειξαν ότι υπήρξε μεγάλο ποσοστό συμμετοχής σε αυτά. Έτσι, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Caswell F. Holloway, οι Δημοτικές Αρχές υπό την καθοδήγηση του Bloomberg ετοιμάζουν ένα φιλόδοξο σχέδιο για την περισυλλογή υπολειμμάτων τροφών από πολλά σημεία της Νέας Υόρκης.
Σύντομα μάλιστα, οι Δημοτικές Αρχές θα ανακοινώσουν την ενοικίαση μονάδας κομποστοποίησης που θα έχει την δυνατότητα να επεξεργάζεται 100,000 τόνους υπολειμμάτων τροφών τον χρόνο. Αυτό αντιστοιχεί στο 10% περίπου των οικιακών απορριμμάτων τροφίμων της Νέας Υόρκης.
Αναμένοντας ότι η ανακύκλωση τροφίμων θα αυξηθεί ραγδαία, η διοίκηση θα πάρει ταυτόχρονα προσφορές μέσα στους επόμενους 12 μήνες από εταιρεία η οποία και θα αναλάβει την κατασκευή μονάδας στην περιοχή της Νέας Υόρκης. Η μονάδα αυτή, θα μετατρέπει τα οικιακά υπολείμματα τροφών σε βιοαέριο το οποίο στη συνέχεια θα χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρισμού.
Αρχικά το πρόγραμμα θα λειτουργήσει σε εθελοντική βάση, αλλά πιστεύεται ότι σε μερικά χρόνια η συμμετοχή θα είναι υποχρεωτική. Οι νεοϋορκέζοι που δεν θα διαχωρίζουν τα απορρίμματα τροφίμων πιθανόν να πρέπει να πληρώνουν πρόστιμο, όπως συμβαίνει σήμερα, όταν δεν ανακυκλώνουν πλαστικά, χαρτιά, ή μέταλλα.
Ο κ. Bloomberg, αποχωρεί από την θέση του στα τέλη του χρόνου και ο διάδοχός του μπορεί να υπαναχωρήσει ή και να ακυρώσει αυτό το πρόγραμμα. Αλλά, δύο από τους πιθανούς διαδόχους, οι Christine C. Quinn και Bill de Blasio, λένε ότι θα το υποστηρίξουν ακόμα και σε υποχρεωτική βάση.
Μέχρι τον επόμενο χρόνο υπολογίζεται ότι 150,000 μονοκατοικίες, θα είναι στο πρόγραμμα εθελοντικά, μαζί με 100 πολυκατοικίες, δηλαδή περισσότερο από 5% των κατοικιών της μεγαλούπολης. Επιπρόσθετα, 600 σχολεία θα ενταχθούν στο πρόγραμμα. Στόχος είναι να επεκταθεί το πρόγραμμα σε όλη την πόλη μέχρι το 2015 ή 2016.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι κάτοικοι θα μαζεύουν στο σπίτι απορρίμματα τροφίμων όπως, μπαγιάτικο ψωμί, κόκκαλα από κοτόπουλα και φλούδες πατατών, σε μικρά δοχεία και μετά θα ρίχνουν όσα μάζεψαν, σε μεγάλους καφέ κάδους στον δρόμο για να γίνεται η περισυλλογή τους από ειδικό φορτηγό. Για τους κατοίκους πολυκατοικιών θα υπάρχουν κεντρικά σημεία περισυλλογής, όπως γίνεται και για την ανακύκλωση άλλων υλικών.
Η Νέα Υόρκη δεν φημίζεται για την μεγάλη συμμετοχή της στην ανακύκλωση. Μόνο το 15% από τα οικιακά απόβλητα δεν καταλήγει σε χαβούζα. Μέσα σε περίοδο ενός χρόνου είχαν σταλεί 75,216 κλητεύσεις σε ιδιώτες γιατί δεν ακολουθούσαν το πρόγραμμα ανακύκλωσης και ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί.
Έστω κι έτσι, το πρόγραμμα για τα απορρίμματα τροφίμων θα αποτελέσει το μεγαλύτερο βήμα στις προσπάθειες για ανακύκλωση από τότε που η πόλη άρχισε να διαχωρίζει χαρτί, μέταλλο και γυαλί το 1989.
Τα απορρίμματα τροφών και άλλων οργανικών υλικών αποτελούν το ένα τρίτο από τα οικιακά απόβλητα. Η Νέα Υόρκη θα μπορούσε να εξοικονομήσει περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο αν τα απόβλητα των κατοίκων της δεν κατέληγαν στις χαβούζες, σύμφωνα με τον Ron Gonen, αναπληρωτή επίτροπο για την ανακύκλωση και την αειφορία.