News International Sl Πέντε βασικοί σταθμοί στη σταδιοδρομία της Μέρκελ

Πέντε βασικοί σταθμοί στη σταδιοδρομία της Μέρκελ

Η Άγγελα Μέρκελ εξελέγη σήμερα για τέταρτη θητεία στην καγκελαρία της Γερμανίας. Από τα πρώτα βήματα του «κοριτσιού» του Χέλμουτ Κολ ως το πολιτικό αδιέξοδο του 2017, μεσολαβούν πέντε βασικοί σταθμοί στην καριέρα της.
 
Σκότωσε τον πατέρα
 
Ο καγκελάριος της επανένωσης Χέλμουτ Κολ την αποκαλούσε «το κορίτσι». Μετά την πτώση του Τείχους τής εμπιστεύθηκε το πρώτο της Υπουργείο. Στη συνέχεια, η Μέρκελ, μια επιστήμονας χωρίς ιδιαίτερα χαρισματική προσωπικότητα, ανήλθε γρήγορα στην ιεραρχία του CDU
 
Όμως όταν ο Κολ έχασε τις εκλογές του 1998 και βρέθηκε αναμεμειγμένος σε ένα σκάνδαλο με μαύρα ταμεία του κόμματός του, «σκότωσε τον πατέρα» και ανέλαβε την ηγεσία του CDU στις 10 Απριλίου του 2000.
 
Στις 22 Νοεμβρίου του 2005 έγινε η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε την καγκελαρία μετά τη νίκη της επί του Σοσιαλδημοκράτη Γκέρχαρντ Σρέντερ.
 
(Ημι)οικολογική στροφή
 
Το 2011, μετά το δυστύχημα στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα της Ιαπωνίας, η Μέρκελ ανακοίνωσε -προς έκπληξη όλων και παρά τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης- την εγκατάλειψη της πυρηνικής ενέργειας ως το 2022. Μια εντυπωσιακή στροφή με φιλόδοξο στόχο: ως το 2050, οι ενεργειακές ανάγκες της Γερμανίας να καλύπτονται κατά 80% από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
 
Όμως, σε αυτό το στάδιο, η Γερμανία έχει ακόμη ανάγκη τον άνθρακα και δεν θα πετύχει τον στόχο της να μειώσει ως το 2020 κατά 40% σε σχέση με το 1990, τα αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
 
Η κυρία «όχι»
 
Αντιμέτωπη με την κρίση χρέους στην Ελλάδα, η Μέρκελ εμφανίστηκε αδιάλλακτη και επέβαλε στην Αθήνα δραστικά μέτρα δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων με αντάλλαγμα την οικονομική στήριξη της χώρας.
 
Παρά τις πιέσεις της Γαλλίας να χαλαρώσει την αυστηρή αυτή πολιτική, η καγκελάριος δεν υποχωρεί, γεγονός που της χάρισε το παρωνύμιο «κυρία όχι».
 
«Θα τα καταφέρουμε»
 
Στο τέλος του καλοκαιριού του 2015, η Μέρκελ αποφάσισε να ανοίξει τα σύνορα της Γερμανίας στους εκατοντάδες χιλιάδες αιτούντες άσυλο. Στο όνομα του ανθρωπισμού και παρά τις επικρίσεις των Ευρωπαίων αλλά και πολλών Γερμανών, είπε τη διάσημη φράση της «θα τα καταφέρουμε».
 
Στόχο είχε να τονίσει την ικανότητα της Γερμανίας να δεχθεί και να ενσωματώσει τους πρόσφυγες αυτούς. Αφού την επανέλαβε αρκετές φορές, τελικά την απέρριψε, διότι «πλέον έγινε ένα απλό σύνθημα», «κενό νοήματος».
 
Και εξαιτίας των αυξανόμενων ανησυχιών μέρους του πληθυσμού και της ανόδου της ακροδεξιάς, η Μέρκελ στη συνέχεια αυστηροποίησε τη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησής της.
 
 
2017: πολιτικό αδιέξοδο
 
Το CDU ήρθε πρώτο στις βουλευτικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου του 2017. Όμως κατέγραψε ιστορικά χαμηλό ποσοστό, ενώ η ακροδεξιά είχε αξιοσημείωτη άνοδο.
 
Σε ένα γεγονός που δεν έχει επαναληφθεί στη Γερμανία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, επί σχεδόν έξι μήνες, τα δύο μεγάλα κόμματα, το CDU/CSU και το SPD, προσπαθούσαν να καταλήξουν σε συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.
 
Τα μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για αποδυνάμωση της Μέρκελ έπειτα από 12 χρόνια στην εξουσία και διερωτώνται αν θα τα καταφέρει ως το 2021.
 
Πηγή: AΠΕ - ΜΠΕ
Top