Αν νομίσατε ότι προτεραιότητα των Ευρωπαίων γραφεικοκρατών είναι οι οικονομικές φωτιές από τις πολιτικές της λιτότητας, ξανασκεφτείτε το. Ναι, ενώ τα σκληρά δημοσιονομικά μέτρα της  περικοπής δαπανών φτωχαίνουν τον κόσμο, μειώνουν κι αναβάλλουν τις συντάξεις, πολλαπλασιάζουν τους ανέργους φέρνοντας τους ευρωπαϊκούς λαούς να διαμαρτύρονται στους δρόμους, οι Βρυξέλλες στρέφουν την προσοχή τους στα άγια των αγίων των ευρωπαίων, τα εστιατόρια και τα μενού τους, κι ειδικά την ευγενέστερη μεσογειακή προσθήκη σε αυτό, το ελαιόλαδο.

Ξεκινώντας από την 1η Ιανουαρίου του 2014, τα εστιατόρια θα απαγορεύεται να σερβίρουν ελαιόλαδο στις παραδοσιακές γυάλινες καράφες που διακοσμούσαν τα ευρωπαϊκά τραπέζια από τους Μεσαιωνικούς καιρούς. Αντ΄ αυτού, τα εστιατόρια θα είναι υποχρεωμένα να σερβίρουν το λάδι σε σφραγισμένα από πριν δοχεία που θα το καθιστούν αδύνατο  να ξαναγεμίζονται όταν αδειάζουν.

Μια φορά κι έναν καιρό, η Ευρώπη υπαγόρευε τα στάνταρντ σε ό,τι αφορούσε περιβαλλοντολογικά θέματα. Τώρα, δεν συμπεριφέρεται διαφορετικά από τον Little Jack Horner, το αλητάκι που βουτά το βρώμικο δάκτυλό του εκεί που δεν επιτρέπεται. Κι ωστόσο, επιμενει να θέλει να πείσει ότι στην πραγματικότητα, θέλει να προστατέψει την υγεία του μέσου ευρωπαίου φαγά στο εστιατόρια, τους ίδιους ανθρώπους που έχουν υποστεί την πιο άγρια κι αήθη επίθεση με τις ωμές πολιτικές της λιτότητας.

Θυμάστε, λίγο καιρό πριν, που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν απασχολημένη να αποσυναρμολογεί το παγκόσμιας κλάσης σύστημα κοινωνικής πρόνοιας της Ευρώπης για να περικόψει δαπάνες ώστε να αποπληρώσει το επιτόκιο σε δάνεια των Κεντρικών Τραπεζών που είχαν σκοπό να σώσουν τους τραπεζίτες – τους ίδιους αλήτες που δημιούργησαν την παγκόσμια οικονομική κρίση; Εκείνο τον καιρό, οι Βρυξέλλες δεν σκoτίζονταν καθόλου για την υγεία των Ευρωπαίων συμπατριωτών τους!

Ξαφνικά,ο Ευρωπαίοι υπουργοί αποφάσισαν να εξαπολύσουν πόλεμο κατά της κακής υγιεινής και των από αιώνες καθιερωμένων παραδόσεων όταν πολλοί Ευρωπαίοι δεν έχουν δεκάρα να αγοράσουν ένα σαπούνι. Λένε, επίσης, ότι τα μέτρα θα βοηθήσουν για  να διαβεβαιώθούν οι καταναλωτές ότι το ελαιόλαδο στα εστιατόρια δεν θα νοθεύεται με φτηνότερης διαλογής λάδι, στα ευρωπαϊκά εστιατόρια.

Οι κανόνες, όπως αναφέρει το RT.com, πέραν του ότι ενισχύουν τα κέρδη των μεγαλύτερων εταιρειών ελαιολάδου (οι μικροί, ιδιώτες παραγωγοί δεν χωράτε εδώ),  εντείνουν την απογήτευση των Ευρωπαίων ότι η Ευρωπαϊκή Γραφειοκρατία των Βρυξελλών έχει χάσει κάθε επαφή με τα πραγματικά προβλήματα και τις αγωνίες των Ευρωπαίων πολιτών.

«Αν η ΕΕ ήταν λογική και διοικείτο καλά, οι  πολίτες δεν θα ήταν τόσο αντι-Ευρωπαϊστές», σχολίασε η Μαρίνα Γιαννακουδάκη, Βρετανίδα Συντηρητική Ευρωβουλευτής, στο Reuters. «Αλλά, όταν έρχεται με τέτοιες βλακώδεις ιδέες, τότε πραγματικά μπαίνει εν αμφιβόλω η κρίση και η νομιμότητά της». Η Γιαννακουδάκη πρόσθεσε ότι «τα νέα μέτρα δείχνουν καθαρά πόσον μακράν κάθε επαφής με την πραγματικότητα είναι οι προτεραιότητες των Βρυξελλών»

Η ειρωνία είναι ότι οι χώρες της Ευρωζώνης που περισσότερο πλήττονται από τα μέτρα είναι οι μεσογειακές χώρες, η Ιταλία, η Ελλάδα, η Ισπανία κι η Πορτογαλλία – όπου η ανεργία έχει εκτιναχθεί στα ύψη, και που είναι οι μεγαλύτεροι ελαιοπαραγωγοί της Ευρώπης. Μένει να δούμε πόσο έχουν επηρεαστεί οι μικροί παραγωγοί στις ήδη υπό πίεση αυτές οικονομίες.

Η Γερμανική εφημερίδα Sueddetsche Zeitung χαρακτήρισε την απόφαση την πιο παράδοξη απόφαση από τον καιρό της θρυλικής ντιρεκτίβας για τα στριφτά αγγουράκια, αναφορά, θυμάστε, σε κείνους τους κανόνες για το σχήμα των ζαρζαβατκών και φρούτων στις υπεραγορές της ΕΕ.

Ο Enzo Sica, ιδιοκτήτης του Ιταλικού εστιατορίου Creche des Artistes κοντά στην συνοικία της ΕΕ στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι οι κανόνες τον εμποδίζουν από την αγορά του έξτρα παρθένου ελαιολάδου από τον παραδοσιακό του προμηθευτή στην Ιταλία. «Λένε ότι σκέφτονται τους καταναλωτές, αλλά αυτό θα αυξήσει τα κόστη για μας, όπως και τους πελάτες μας», δήλωσε στο Reuters. «Σ’ αυτή την εποχή της κρίσης, θα έπρεπε να ανησυχούν για πράγματα πιο σοβαρά από αυτό, σίγουρα!»

Μολονότι  η ντιρεκτίβα των Βρυξελλών για το ελαιόλαδο δεν ήταν τόσο εμπρηστική, όπως η αατάκα της Μαρίας Αντουανέτας για το μπριόζ, δείχνει πάντως πόσο εκτός επαφής με τις πραγματικές ανησυχίες των πολιτών είναι οι Ευρωπαίοι υπουργοί.