Μετωπική σύγκρουση εκδηλώθηκε μεταξύ του Σόιμπλε και της αμερικανικής αντιπροσωπείας στην εαρινή διάσκεψη του ΔΝΤ, καθώς το Βερολίνο όχι μόνο παραμένει αδιάλλακτο και αμετακίνητο, αλλά κλείνει αποφασιστικά το «παράθυρο» αισιοδοξίας για δημοσιονομική χαλάρωση στην Ευρωζώνη, το οποίο είχε ανοίξει την Παρασκευή ο Ολι Ρεν.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Spiegel» η συνάντηση Γερμανών και Αμερικανών στο περιθώριο της συνόδου εξελίχθηκε σε ένα «όργιο κραυγών», εξαιτίας της διαφωνίας των δύο πλευρών. Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, και εκπρόσωποι του ΔΝΤ επανέλαβαν ότι η Γερμανία, ως το μεγαλύτερο και πιο εύρωστο, οικονομικά, κράτος της Ευρώπης θα πρέπει να αναλάβει τις περισσότερες ευθύνες για τη διάσωση της νομισματικής ένωσης.

Εμφανίστηκαν, δε, «εκνευρισμένοι» από τις μόνιμες προσταγές του Βερολίνου, οι οποίες έχουν βυθίσει στην ύφεση την Ευρωζώνη. Αντί της πολιτικής της λιτότητας οι χώρες που βρίσκονται σε κρίση χρειάζονται περισσότερο χρόνο, ώστε να μπορέσει να ανακάμψει ταχύτερα η οικονομία τους, ζήτησαν οι Αμερικανοί, τονίζοντας ότι εκτός αυτού οι Γερμανοί θα πρέπει, εντέλει, να επανεξετάσουν το ζήτημα για μία ευρωπαϊκή τραπεζική ενοποίηση και να βάλουν στην άκρη τους φόβους τους καθώς και να καταργηθεί το όριο δημοσιονομικού χρέους στην Ευρωζώνη.

Εκνευρισμένος
Ο Σόιμπλε εμφανίστηκε άκρως εκνευρισμένος, λέγοντας ότι «μέχρι τώρα δεν έχω ακούσει κάποια συγκεκριμένη πρόταση για το τι πρέπει να κάνει η Γερμανία» και χαρακτήρισε τη δημιουργία νέων χρεών με στόχο την ανάπτυξη που επιχειρούν οι Αμερικανοί ως «συνταγή από το χρονοντούλαπο».

Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια το γεγονός ότι κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο ο Τζακ Λιου είχε χαρίσει στον Γερμανό ομόλογό του έναν τόμο με την ιστορία του Αλεξάντερ Χάμιλτον, του πρώτου υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ. Ο Χάμιλτον είχε σώσει τη χώρα από οικονομική καταστροφή συγκεντρώνοντας σε ομοσπονδιακό επίπεδο τα χρέη των αμερικανικών πολιτειών και εκδίδοντας κοινά ομόλογα.

Πώς αντέδρασε ο Σόιμπλε στο μήνυμα που προσπάθησε να του περάσει ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών; Σχολιάζοντας, σύμφωνα με συνεργάτες του, ότι τα πράγματα ήταν εντελώς διαφορετικά πριν από 200 χρόνια.

Ο πρωταγωνιστής του Σαββατοκύριακου ήταν αδιαμφισβήτητα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος έδωσε τη σκληρή «γραμμή» λιτότητας στην οποία επιμένει η γερμανική κυβέρνηση για την Ευρωζώνη και ταυτόχρονα αποκάλυψε ότι οι δηλώσεις του Γ. Ντάισελμπλουμ για το κυπριακό μοντέλο διάσωσης δεν ήταν ένα... ολίσθημα του νέου επικεφαλής του Eurogroup, αλλά αυτό που επιτάσσει το Βερολίνο.

«Ο τρόπος που διασώθηκαν οι τράπεζες της Κύπρου θα αποτελέσει το μοντέλο του μέλλοντος για ανάλογες περιπτώσεις», τονίζει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του στο οικονομικό περιοδικό Wirtschaftswoche.