Το μελάνι στην επιστολή παραίτησης του Πάπα Βενέδικτου δεν έχει στεγνώσει ακόμα και όλοι άρχισαν να αναζητούν μετά μανίας τους επικρατέστερους διαδόχους του.
Ο Βενέδικτος θα παραιτηθεί στις 28 Φεβρουαρίου, ενώ - σε διάστημα 10-15 ημερών έπειτα από αυτήν την ημέρα - θα συγκληθεί το Κονκλάβιο, για να εκλέξει τον νέο προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Μέχρι τις 31 Μαρτίου - δηλαδή την ημέρα του Πάσχα των Καθολικών - θα έχει ακουστεί η περίφημη φράση «Habemus Papam».
Για την ώρα, οι επικρατέστεροι είναι οκτώ. Σύμφωνα με το SkyNews, προβάδισμα έχουν οι καρδινάλιοι Άντζελο Σκόλα, Πίτερ Τάρκσον, Μαρκ Ουελέ και Φράνσις Αρίνζε Σύμφωνα όμως με το NBC News, υπάρχουν κι άλλα ονόματα που αναμένεται να έρθουν σύντομα στο προσκήνιο.
Ας δούμε τις περιπτώσεις άλλων 5 πιθανών υποψηφίων:
Λεονάρντο Σάντρι: Γεννημένος στην Αργεντινή από Ιταλούς γονείς. Ήταν το Νο2 στο Βατικανό, ως γραμματέας του κράτους, επί Πάπα Ιωάννη Παύλου του Β'. Τώρα, υπηρετεί ως έπαρχος της Συνόδου των Εκκλησιών της Ανατολής. Ο 69χρονος διπλωμάτης χαίρει του σεβασμού σχεδόν όλων. Κάποιοι όμως τον θεωρούν περισσότερο διεκπεραιωτή, παρά θρησκευτικό ηγέτη.
Τζιανφράνκο Ραβάζι: Ιταλός καρδινάλιος ηλικίας 70 ετών, ο οποίος είναι πρόεδρος του Συμβουλίου Πολιτισμού. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλής μέσα από την τηλεόραση και το ραδιόφωνο για τα μαθήματα Αγίας Γραφής που παραδίδει. Διατηρεί blog, γράφει για την... Amy Winehouse στο twitter και κριτικάρει τους ιερείς για τα βαρετά κηρύγματά τους. Έχει σπουδάσει αρχαιολόγος.
Άντζελο Μπανιάσκο: Ο αρχιεπίσκοπος της Τζένοα έχει καλές... διασυνδέσεις, αφού ήταν δύο φορές πρόεδρος του Συμβουλίου των Ιταλών επισκόπων. Γιος φούρναρη, έχει δηλώσει πως ήθελε να γίνει κληρικός από το δημοτικό. Ο 70χρονος Μπανιάσκο θεωρείται «ήρεμη» δύναμη και ελαφρώς συντηρητικός. Δέχθηκε απειλές για τη ζωή του το 2007, όταν τάχθηκε κατά των ομοφυλοφιλικών σχέσεων, ενώ το 2011 χαρακτήρισε τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι κι άλλους πολιτικούς που εμπλέκονται σε σκάνδαλα «θλιβερούς» και «κούφιους».
Οντίλο Σέρερ: Γεννημένος στη Βραζιλία από Γερμανούς γονείς. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του Σέρερ είναι η χώρα γέννησής του, εκεί απ’ όπου προέρχονται οι μισοί καθολικοί του κόσμου. Ο 63χρονος αρχιεπίσκοπος του Σάο Πάολο θεωρείται μετριοπαθής και κατέχει δύο θέσεις-κλειδιά στο Βατικανό: μία στο Συμβούλιο των Κληρικών και μία στο Συμβούλιο για την προώθηση του νέου ευαγγελίου.
Τίμοθι Ντόλαν: Επικεφαλής της αρχιεπισκοπής της Νέας Υόρκης. Ο Ντόλαν είναι μια από τις πιο δημοφιλείς φιγούρες του Βατικανού. Χαρισματικός, επικοινωνιακός και κάπως συντηρητικός. Ως επικεφαλής της Διάσκεψης των Καθολικών Επισκόπων των ΗΠΑ, δεν έχει αποφύγει τις συγκρούσεις σε πολιτικό επίπεδο. Ακόμη και με την κυβέρνηση Ομπάμα συγκρούστηκε για το ζήτημα της αντισύλληψης. Ο 63χρονος Ντόλαν είναι καρδινάλιος εδώ και μόλις έναν χρόνο.
Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τη μάχη της διαδοχής πατώντας εδώ