Σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ θα πραγματοποιήσει ανοικτή συζήτηση με θέμα «η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένου του Παλαιστινιακού ζητήματος». 

Της συνεδρίασης αναμένεται να προεδρεύσει ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν, Μοχάμεντ Ισάκ Νταρ, ενώ ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας για τη Μέση Ανατολή, την Ασία και τον Ειρηνικό στα Τμήματα Πολιτικών και Ειρηνευτικών Υποθέσεων και Επιχειρήσεων (DPPA-DPO), Μοχάμεντ Χάλεντ Κιάρι, αναμένεται να ενημερώσει το Συμβούλιο.

Ο κ. Κιάρι αναμένεται να εκφράσει έντονη ανησυχία για τη ραγδαία επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Λωρίδα της Γάζας, όπου η είσοδος και η διανομή τροφίμων παραμένει εξαιρετικά περιορισμένη, ενώ οι ανθρωπιστικοί οργανισμοί καταγράφουν δραματική αύξηση των περιστατικών υποσιτισμού και λιμού. 

Σύμφωνα με την ενημέρωση του Εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα, Στεφάν Ντουζαρίκ, στις 21 Ιουλίου, "δεν έχει επιτραπεί η είσοδος προμηθειών για καταφύγια εδώ και πάνω από τέσσερις μήνες, ενώ η έλλειψη καυσίμων συνεχίζεται".

Κατόπιν εντολής εκκένωσης από τις ισραηλινές αρχές σε αρκετές συνοικίες στην πόλη Ντέιρ αλ-Μπάλαχ στις 20 Ιουλίου, σχεδόν το 88% της Λωρίδας της Γάζας βρίσκεται πλέον «υπό διαταγή εκτοπισμού ή εντός ζωνών στρατιωτικού ελέγχου του Ισραήλ», σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA). 

Η ανακοίνωση αναφέρει επίσης ότι η εντολή οδήγησε 2,1 εκατομμύρια πολίτες να περιοριστούν σε ένα κατακερματισμένο 12% της Γάζας, επιφέροντας «άλλο ένα καταστροφικό πλήγμα στα ήδη εύθραυστα μέσα επιβίωσης». 

Στις 21 Ιουλίου, ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι οι επιχειρήσεις του έχουν «υπονομευθεί» μετά από επιθέσεις σε αποθήκη του και σε εγκατάσταση που προσέφερε καταφύγιο σε προσωπικό και οικογένειες στη Ντέιρ αλ-Μπάλαχ.

Οι θάνατοι και τραυματισμοί Παλαιστινίων που περίμεναν για ανθρωπιστική βοήθεια ή βρίσκονταν κοντά σε σημεία διανομής της Gaza Humanitarian Foundation (GHF) αποτέλεσαν βασικό σημείο στην ενημέρωση της 16ης Ιουλίου στο Συμβούλιο Ασφαλείας. 

Στην ίδια συνεδρίαση, που συγκλήθηκε από Δανία, Γαλλία, Ελλάδα, Σλοβενία και Ηνωμένο Βασίλειο, η Εκτελεστική Διευθύντρια της UNICEF, Κάθριν Ράσελ, δήλωσε ότι μεταξύ 27 Μαΐου και 7 Ιουλίου, το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ κατέγραψε τον θάνατο 798 Παλαιστινίων πολιτών — συμπεριλαμβανομένων παιδιών — «που αναζητούσαν τροφή σε ή κοντά σε σημεία διανομής και ανθρωπιστικά κομβόι».

Κατά τη συνεδρίαση της 16ης Ιουλίου, τα περισσότερα κράτη-μέλη ζήτησαν ασφαλή, απρόσκοπτη και χωρίς περιορισμούς παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, μήνυμα που αναμένεται να επαναληφθεί και σήμερα. 

Στις 21 Ιουλίου, κοινή δήλωση 28 κρατών, συμπεριλαμβανομένων των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας Δανία, Γαλλία, Ελλάδα, Σλοβενία και Ηνωμένο Βασίλειο, χαρακτήρισε το μοντέλο διανομής βοήθειας του Ισραήλ ως «επικίνδυνο» και καταδίκασε την «σταγόνα-σταγόνα ροή βοήθειας και τις απάνθρωπες δολοφονίες αμάχων, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, που προσπαθούν να καλύψουν βασικές τους ανάγκες».

Για «αφόρητες» εικόνες στη Γάζα μιλούν Αντόνιο Κόστα και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

 Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με ανάρτησή της στο Χ δήλωσε σχετικά με την κατάσταση στη Γάζα, ότι οι εικόνες είναι «αφόρητες» και τόνισε με κατηγορηματικό τρόπο την ανάγκη προστασίας των αμάχων και τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, επισημαίνοντας την ανθρωπιστική κρίση που εξελίσσεται.

Όπως δήλωσε, «οι άμαχοι δεν μπορούν να είναι στόχοι. Ποτέ. Οι εικόνες από τη Γάζα είναι αφόρητες. Η ΕΕ επαναλαμβάνει την έκκλησή της για ελεύθερη, ασφαλή και γρήγορη ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας. Και για τον πλήρη σεβασμό του διεθνούς και ανθρωπιστικού δικαίου. Οι άμαχοι στη Γάζα έχουν υποφέρει πάρα πολύ, για πολύ καιρό. Αυτό πρέπει να σταματήσει τώρα».

Η δήλωσή της υποστηρίχθηκε δημόσια από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, ο οποίος κοινοποίησε το μήνυμά της. «Δεν έχω τίποτα να προσθέσω. Η κατάσταση στη Γάζα είναι αφόρητη», σχολίασε.

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ Γουίτκοφ επιδιώκει να οριστικοποιηθεί «διάδρομος» ανθρωπιστικής βοήθειας

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανέφερε χθες Τρίτη ότι ο απεσταλμένος του Λευκού Οίκου Στιβ Γουίτκοφ ταξιδεύει προς την Ευρώπη για συνομιλίες για την ακόμη υπό διαπραγμάτευση κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και την οριστικοποίηση της δημιουργίας «διαδρόμου» διέλευσης ανθρωπιστικής βοήθειας προοριζόμενης για τους αμάχους στον παλαιστινιακό θύλακο υπό πολιορκία.

Ο ειδικός απεσταλμένος θα μεταβεί εντός της εβδομάδας σε ευρωπαϊκό προορισμό, που δεν αποκαλύφθηκε, για συνομιλίες που θα αφορούν κυρίως τη Γάζα, είπαν αξιωματούχοι της κυβέρνησης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, οι οποίοι εκφράστηκαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ενδέχεται κατόπιν να ταξιδέψει στη Μέση Ανατολή.

Νωρίτερα χθες, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τάμι Μπρους άφησε να εννοηθεί ότι ο κ. Γουίτκοφ βρισκόταν ήδη καθ’ οδόν προς τη Μέση Ανατολή.

Ο απεσταλμένος κάνει το ταξίδι αυτό εμφορούμενος από την «σθεναρή ελπίδα πως θα καταλήξουμε σε νέα κατάπαυση του πυρός καθώς και σε ανθρωπιστικό διάδρομο για τη διανομή βοήθειας», διευθετήσεις στις οποίες «τα δυο μέρη έχουν στην πραγματικότητα συμφωνήσει», όπως υποστήριξε η εκπρόσωπος Μπρους μιλώντας στον Τύπο.

Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες ούτε για το ταξίδι στην «περιοχή της Γάζας» ούτε για τον «διάδρομο».

Η κ. Μπρους διευκρίνισε πως ενημερώθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο πριν από το τακτικό μπρίφινγκ των διαπιστευμένων συντακτών στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Έπειτα από 21 και πλέον μήνες πολέμου, ο ΟΗΕ και ΜΚΟ προειδοποιούν πως εξαπλώνεται λιμός στη Λωρίδα της Γάζας, όπου αυτή την εβδομάδα ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε πως διευρύνει τις επιχειρήσεις του.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ, που δεν επιτρέπει να διέρχεται ανθρωπιστική βοήθεια παρά με το σταγονόμετρο, κατηγορεί το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς πως προσπαθεί να εκμεταλλευτεί πολιτικά τη δεινή κατάσταση του πληθυσμού και ότι «κλέβει» τη βοήθεια.

Ο κ. Κιάρι και κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας αναμένεται να επαναλάβουν τις εκκλήσεις τους για άμεση κατάπαυση του πυρός και για άνευ όρων απελευθέρωση όλων των εναπομεινάντων ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς και άλλες παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες.

Σημειώνεται ότι η Διεθνής Διάσκεψη Υψηλού Επιπέδου για την Ειρηνική Επίλυση του Παλαιστινιακού και την Εφαρμογή της Λύσης Δύο Κρατών, η οποία εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση τον Δεκέμβριο 2024 και συγκαλείται από κοινού από Γαλλία και Σαουδική Αραβία, έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί μεταξύ 28 και 30 Ιουλίου στη Νέα Υόρκη. 

Πηγή:  ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP