Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ προειδοποίησε σήμερα για "εξαιρετικά υψηλό" κίνδυνο σοβαρών παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου μετά την επέκταση των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα.
"Αυτά τα ισραηλινά αεροπορικά και χερσαία πλήγματα οδηγούν αναπόφευκτα σε νέες απώλειες αμάχων και στην καταστροφή πολιτικών υποδομών", ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο Τουρκ.
Ο ισραηλινός στρατός διεύρυνε χθες, Δευτέρα, την επίθεσή του σε έναν νέο τομέα στη Λωρίδα της Γάζας, στην Ντέιρ αλ Μπάλαχ, στο κέντρο του παλαιστινιακού θύλακα, και αναμένεται να επιχειρήσει σε ζώνες που δεν είχε πάει προηγουμένως στη διάρκεια των 21 μηνών του πολέμου κατά του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, προειδοποιώντας τους κατοίκους να εγκαταλείψουν την περιοχή.
"Οι τελευταίες ισραηλινές διαταγές εκτοπισμού, τις οποίες ακολούθησαν εντατικές επιθέσεις νοτιοδυτικά της Ντέιρ αλ Μπάλαχ (...) επιδείνωσαν τα δεινά των λιμοκτονούντων Παλαιστινίων. Έμοιαζε αδύνατο ότι ο εφιάλτης θα μπορούσε να γίνει χειρότερος. Κι όμως, αυτό συμβαίνει", σχολίασε ο Τουρκ.
"Δεδομένης της συγκέντρωσης αμάχων στην περιοχή, και των μέσων και μεθόδων πολέμου που έχει χρησιμοποιήσει το Ισραήλ μέχρι τώρα, οι κίνδυνοι (...) σοβαρών παραβιάσεων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου είναι εξαιρετικά υψηλοί", προειδοποίησε.
Ο Ύπατος Εκπρόσωπος υπογραμμίζει επίσης πως "στη ζώνη που τέθηκε στο στόχαστρο" των ισραηλινών επιθέσεων "βρίσκονται επίσης ανθρωπιστικές εγκαταστάσεις, μεταξύ των οποίων κλινικές, άλλες ιατρικές εγκαταστάσεις, καταφύγια, μία κοινοτική κουζίνα, κέντρα υποδοχής, αποθήκες και άλλες απαραίτητες υποδομές".
"Σπίτια έχουν ήδη καταστραφεί και χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να φύγουν εκ νέου από τη ζώνη. Η μοναδική επιλογή τους είναι να επιστρέψουν σε ζώνες της Γάζας όπου εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι αναγκάζονται να συγκεντρώνονται, καθιστώντας δύσκολη κάθε προσπάθεια διοχέτευσης ανθρωπιστικής βοήθειας".
"Ακόμη κι αν οι ζώνες αυτές δεν είναι ασφαλείς. Υπενθυμίζω στο Ισραήλ πως ο μόνιμος εκτοπισμός ανθρώπων που ζουν υπό την κατοχή του ισοδυναμεί με παράνομη μεταφορά, κάτι που συνιστά έγκλημα πολέμου και, σε ορισμένες περιστάσεις, έγκλημα κατά της ανθρωπότητας", ανέφερε.
Σύμφωνα με το Γραφείο ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha), 50.000 έως 80.000 άνθρωποι βρίσκονται σε αυτή την περιοχή και σχεδόν το 88% του εδάφους της Γάζας τελεί υπό ισραηλινή εντολή εκκένωσης ή περιλαμβάνεται σε ισραηλινή στρατιωτικοποιημένη ζώνη.
Γάζα: νεκρά 21 παιδιά από υποσιτισμό και πείνα τις τελευταίες 72 ώρες
Τις τελευταίες τρεις ημέρες 21 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους στην Παλαιστινιακή επικράτεια «εξαιτίας του υποσιτισμού και της πείνας», σύμφωνα με τις δηλώσεις του διευθυντή του νοσοκομείου Al-Shifa (Αλ-Σίφα) στη Γάζα.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του διευθυντή Mohammed Abu Salmiya, οι θάνατοι αυτοί καταγράφηκαν σε νοσοκομεία της Λωρίδας της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων των νοσοκομείων: Αλ-Σίφα στην πόλη της Γάζας, το νοσοκομείο των Μαρτύρων αλ-Άκσα στην Ντέιρ αλ-Μπάλαχ και το νοσοκομείο Νάσερ στη Χαν Γιούνις.
Ανησυχία για τους αριθμούς θανάτων λόγω της πείνας που επιβάλλεται στον λαό της Γάζας εξέφρασε ο Abu Salmiya, ο οποίος ανέφερε ότι «κάθε στιγμή» καταφθάνουν νέα κρούσματα υποσιτισμού και πείνας στα εναπομείναντα εν λειτουργία νοσοκομεία της Γάζας.
Ο Γενικός Γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε το βράδυ της Δευτέρας (21/7) ότι «οι τελευταίες γραμμές σωτηρίας που κρατούν τους ανθρώπους ζωντανούς καταρρέουν» στη Γάζα και ότι αυξάνονται οι αναφορές για παιδιά και ενήλικες που υποφέρουν από υποσιτισμό.
Ο διευθυντής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος, Καρλ Σκάου -ο οποίος επισκέφθηκε την πόλη της Γάζας στις αρχές Ιουλίου- χαρακτήρισε την κατάσταση ως «τη χειρότερη» που είχε δει ποτέ.
Είκοσι εννέα χώρες, συμπεριλαμβανομένων των συμμάχων του Ισραήλ, Βρετανίας, Γαλλίας, Αυστραλίας και Καναδά, ζητούν τον άμεσο τερματισμό του πολέμου, την απελευθέρωση των ομήρων και την ελεύθερη ροή της βοήθειας.
Νεκρούς και καταστροφή "άνευ προηγουμένου στην πρόσφατη ιστορία", καταγγέλλει ο επικεφαλής του ΟΗΕ
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κατήγγειλε σήμερα «τη φρίκη» στη διαλυμένη από τον πόλεμο Λωρίδα της Γάζας, όπου οι θάνατοι και οι καταστροφές έχουν φθάσει σε ένα επίπεδο «άνευ προηγουμένου στην πρόσφατη ιστορία».
«Αρκεί να κοιτάξει κανείς τη φρίκη που εξελίσσεται στη Γάζα, με ένα επίπεδο θανάτου και καταστροφής άνευ προηγουμένου στην πρόσφατη ιστορία. Ο υποσιτισμός εκτοξεύεται στα ύψη. Ο λιμός χτυπάει την πόρτα όλων», δήλωσε ο Γκουτέρες κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας.
«Και τώρα, εμείς γινόμαστε μάρτυρες της ύστατης πνοής ενός ανθρωπιστικού συστήματος που βασίζεται σε ανθρωπιστικές αρχές», συνέχισε ο ίδιος, χωρίς να αναφέρει το Ανθρωπιστικό Ίδρυμα για τη Γάζα (GHF), που στηρίζουν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ, με το οποίο ο ΟΗΕ αρνείται να συνεργαστεί και του οποίου οι επιχειρήσεις διανομής βοήθειας έχουν οδηγήσει σε σκηνές χάους και θανάτων στον θύλακα.
Το σύστημα που βασίζεται σε ανθρωπιστικές αξίες «βλέπει να του αρνούνται τις αναγκαίες συνθήκες για τη λειτουργία του. Του αρνούνται τον απαραίτητο χώρο για να δράσει. Του αρνούνται την αναγκαία ασφάλεια για να σώσει ζωές», υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας.
«Καθώς οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις εντείνονται και νέες εντολές εκτοπισμού εκδίδονται στο Ντέιρ αλ Μπάλαχ (κεντρικά), η καταστροφή προστίθεται στην καταστροφή», συμπλήρωσε ο ίδιος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP- ΕΡΤ